Μέσω ΑΣΕΠ οι 5.500 νοσηλευτές

Υστερα από συνεχείς διορθώσεις επί διορθώσεων ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το ΕΣΥ

Του Φ. Καλλιαγκοπουλου

Εστω και εν τέλει αγνώριστο από τις συνεχείς διορθώσεις επί διορθώσεων, το νομοσχέδιο για τους νέους εργασιακούς όρους και την εξέλιξη των νοσοκομειακών γιατρών έγινε δεκτό εν πολλοίς και στις κρίσιμες διατάξεις του μόνον από την κυβερνητική πτέρυγα. Μετά τη βασική ανατροπή, ύστερα από παλινωδίες, στο πολυδιευθυντικό σύστημα εξέλιξης των νοσοκομειακών γιατρών, χθες ο υπουργός κ. Δ. Αβραμόπουλος στην καταληκτική συνεδρίαση υποχρεώθηκε εν τέλει και σε μία ακόμη ανατροπή με την υιοθέτηση της διαδικασίας πρόσληψης των 5.500 νοσηλευτών σε μία τριετία από το ΑΣΕΠ και όχι με «εξπρές διαδικασίες με τις αρχές του ΑΣΕΠ», όπως ήταν η αρχική διατύπωση. Παλινωδίες όμως και πολυγλωσσία παρουσιάστηκε και στην πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ, που τελικά προτίμησε το ακίνδυνο «όχι» σε βασικές διατάξεις, στις οποίες συμφώνησαν πάντως οι γιατροί – συνδικαλιστές του.

Με τις τροποποιήσεις που υπαγόρευσε τελικώς το ΑΣΕΠ, διαμορφώθηκε το σχετικό άρθρο, ενώ θετικές κρίνονται και άλλες αλλαγές, όπως η εξομοίωση των πανεπιστημιακών με το καθεστώς των νοσοκομειακών για τις εφημερίες και το επτάωρο καθημερινής εργασίας. Περιελήφθη επίσης -κι ήταν το μόνο άρθρο που ψηφίστηκε ομόφωνα- η δέσμευση ότι η σύμβαση του υπουργείου Υγείας με τους νοσοκομειακούς γιατρούς έχει ετήσια ισχύ και θα γίνει νέα διαπραγμάτευση μετά τη λήξη της, που θα ολοκληρωθεί οπωσδήποτε σε τρεις μήνες. Τέλος, ο υπουργός παρέπεμψε σε απόφαση του υπουργείου Οικονομίας που θα εκδοθεί για το ύψος του πλαφόν στις αμοιβές των νοσοκομειακών γιατρών.

«Νομοσχέδιο-τομή, το σημαντικότερο από συστάσεως ΕΣΥ», χαρακτήρισε το ψηφισθέν ο υπουργός Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι διασφαλίζεται απολύτως ο δημόσιος χαρακτήρας του συστήματος. Αντιθέτως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Χ. Παπουτσής μίλησε για ανειλικρινείς προσπάθειες της κυβέρνησης, αφού «δεν μπορεί να πείσει, αν μπορεί να αναλάβει ο προϋπολογισμός το βάρος του εγχειρήματος». Πάντως το ΠΑΣΟΚ (όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ) ψήφισε μόνον το άρθρο για τις νέες αυξήσεις των νοσοκομειακών γιατρών.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Αλαβάνος παραδέχθηκε ότι έγιναν θετικές υπαναχωρήσεις και αλλαγές στο νομοσχέδιο, αλλά κατηγόρησε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ότι αντέδρασαν στο πολυδιευθυντικό σύστημα «για να εξυπηρετήσουν το διευθυντικό κατεστημένο». Κατήγγειλε μάλιστα νομοθετική ρύθμιση που ισχύει από το 1990, σύμφωνα με την οποία βουλευτές – γιατροί, που χάνουν τη βουλευτική τους έδρα, διορίζονται χωρίς κρίση σε θέση διευθυντού του ΕΣΥ, ανεξαρτήτως αν υπηρέτησαν στο ΕΣΥ. Τόνισε μάλιστα ότι χρήση της ευεργετικής διατάξεως έχουν κάνει οκτώ βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και δύο της Ν.Δ. Σφόδρα αντέδρασαν βουλευτές της Ν.Δ., ενώ ο κ. Χ. Παπουτσής υπενθύμισε ότι οι θέσεις αυτές είναι προσωποπαγείς.

Στη συζήτηση έγιναν ενδιαφέρουσες προτάσεις, αλλά δεν υιοθετήθηκαν από την ηγεσία του υπουργείου. Ο πρώην υφυπουργός κ. Αθ. Γιαννόπουλος (Ν.Δ.) πρότεινε η διαδικασία ανάδειξης του νέου θεσμού του συντονιστή-διευθυντή να είναι ανοικτή και σε διακεκριμένους Ελληνες του εξωτερικού, ενώ ο κ. Δ. Λιντζέρης (ΠΑΣΟΚ) να υιοθετήσει η κυβέρνηση την εθελούσια έξοδο των υψηλόβαθμων του ΕΣΥ.