ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ Πέντε ανατροπές από την 1η Αυγούστου

Μπαράζ νέων εισφορών και περικοπές στο εφάπαξ φέρνει ο Αύγουστος σε μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και συνταξιούχους. Την ερχόμενη Δευτέρα μπαίνει σε εφαρμογή το πρώτο πακέτο μέτρων που περιλαμβάνεται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, ενώ έρχεται και… συνέχεια τον Σεπτέμβριο.

Πέντε ανατροπές από την 1η Αυγούστου

Μπαράζ νέων εισφορών και περικοπές στο εφάπαξ φέρνει ο Αύγουστος σε μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και συνταξιούχους. Την ερχόμενη Δευτέρα μπαίνει σε εφαρμογή το πρώτο πακέτο μέτρων που περιλαμβάνεται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, ενώ έρχεται και… συνέχεια τον Σεπτέμβριο.

Χαμένοι είναι κατά κύριο λόγο όσοι παίρνουν συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ, οι οποίοι από την 1η Αυγούστου θα πληρώσουν αυξημένη εισφορά. Η επιβάρυνση θα είναι διπλή για όσους είναι κάτω των 60 ετών, που θα έχουν μία ακόμη περικοπή στη σύνταξή τους (εφόσον υπερβαίνει τα 1.700 ευρώ).

Το χέρι στην τσέπη καλούνται να βάλουν μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, ελεύθεροι επαγγελματίες και ανεξάρτητα απασχολούμενοι. Από την ερχόμενη Δευτέρα θα πρέπει να καταβάλουν εισφορά υπέρ της ανεργίας (για τους μισθωτούς υπάρχει ήδη σχετική ρύθμιση, αλλά αυξάνεται το καταβαλλόμενο ποσό).

Επιπλέον απώλειες θα έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ που περιμένουν το εφάπαξ βοήθημα. Το καταβαλλόμενο ποσό μειώνεται κατά 10% και 15% αντίστοιχα, ενώ αναλογιστικές μελέτες πραγματοποιούνται και στα υπόλοιπα ταμεία πρόνοιας για να αποφασιστεί αν θα… επεκταθούν οι περικοπές.

 

Αναλυτικά τα μέτρα που θα "τρέξουν" από την ερχόμενη Δευτέρα είναι τα εξής:

1 Επιβολή ειδικής εισφοράς στις κύριες συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.700 ευρώ. Συγκεκριμένα το ποσοστό της εισφοράς θα κυμαίνεται από 6% έως 14% ανάλογα με το ύψος της σύνταξης (μέχρι τώρα ήταν 4% έως 10%).

Υπολογίζεται πως οι νέες ρυθμίσεις θα αγγίξουν 161.980 άτομα που παίρνουν κύρια σύνταξη άνω των 1.700 ευρώ. Για ποσά συντάξεων από 1.400 έως 1.700 ευρώ η εισφορά παραμένει στο 3%, ενώ όσοι παίρνουν κάτω από 1.400 ευρώ δεν έχουν καμία επιβάρυνση.

 

2 Επιβολή "εξτρά" εισφοράς σε όσους παίρνουν σύνταξη άνω των 1.700 ευρώ και είναι κάτω των 60 ετών.

Πέντε ανατροπές από την 1η ΑυγούστουΗ εισφορά αυτή -που θα είναι από 6% έως 10%- επιβάλλεται στους συνταξιούχους του Δημοσίου, του ΝΑΤ και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας. Σημειώνεται πως:

  • Οι παρακρατήσεις υπολογίζονται στο συνολικό ποσό της σύνταξης, όπως διαμορφώνεται μετά την παρακράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων.
  • Η παρακράτηση διακόπτεται όταν ο συνταξιούχος συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας του.
  • Το ποσό της σύνταξης μετά την παρακράτηση της εισφοράς δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.700 ευρώ.
  • Εξαιρούνται της εισφοράς όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί λόγω αυτοδίκαιης λύσης της εργασιακής σχέσης ή αποστρατεύθηκαν με πρωτοβουλία της υπηρεσίας. Επιπλέον εξαιρούνται οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας ή γήρατος που λαμβάνουν το Εξωιδρυματικό Επίδομα ή το Επίδομα Απολύτου Αναπηρίας (του άρθρου 42 του ν. 1140/1981) ή το επίδομα ανικανότητας (του άρθρου 54 του π.δ.169/2007).
  • Οι διατάξεις αυτές εφαρμόζονται και στους συνταξιούχους του ΕΤΑΤ που λαμβάνουν σύνταξη σε υποκατάσταση κύριας. Κατά τα λοιπά, ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 38 του ν. 3863/2010.

3 Καθιέρωση μηνιαίας εισφοράς υπέρ ανεργίας, που καταβάλλεται από αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολούμενους των ταμείων ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ ΜΜΕ. Για τον σκοπό αυτό θα συσταθεί στον ΟΑΕΔ Ειδικός Λογαριασμός Ανεργίας υπέρ των αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων με οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια.

Με τα χρήματα αυτά θα χορηγείται βοήθημα σε περιπτώσεις αποδεδειγμένης διακοπής του επαγγέλματος και για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών.

4 Αύξηση της εισφοράς υπέρ ανεργίας στον ιδιωτικό τομέα. Η εισφορά θα πάει από το 4% στο 5% με την επιβάρυνση να είναι 0,5% για τους εργαζόμενους και 0,5% για τους εργοδότες. Η συγκεκριμένη διάταξη έχει εφαρμογή στους μισθωτούς ανεξάρτητα από τον χρόνο υπαγωγής τους στην ασφάλιση. Κατά συνέπεια ισχύει τόσο για τους παλαιούς (δηλαδή όσους μπήκαν στην αγορά εργασίας μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1992) όσο και για τους νέους ασφαλισμένους (που ξεκίνησαν να εργάζονται μετά την 1η Ιανουαρίου 1993).

Ειδικά για την ασφάλιση των εργατοτεχνιτών οικοδόμων η εργοδοτική εισφορά μετά την προσθήκη σε αυτή της εισφοράς υπέρ ΕΛΔΕΟ διαμορφώνεται σε 3,963%. Aρα η συνολική εισφορά διαμορφώνεται σε 5,793% (εργοδότη 3,963% και ασφαλισμένου 1,83%).

5 Περικοπή του εφάπαξ που χορηγούν τα ταμεία πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων και της ΔΕΗ. Οι μειώσεις θα αγγίζουν όσους υπέβαλαν αίτηση μετά την 1η Ιανουαρίου 2010 και ακόμα δεν έχουν πάρει το βοήθημα.

Συγκεκριμένα στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα προβλέπονται τα εξής:

  • Μείωση κατά 10% του εφάπαξ που χορηγεί το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Οι απώλειες κατά μέσο όρο είναι 4.000 με 5.000 ευρώ.

Το μέτρο θα αγγίξει και 32.000 άτομα που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση αλλά δεν πρόλαβαν να πάρουν το βοήθημα.

Αντιθέτως δεν πρόκειται να επηρεαστούν περίπου 8.000 δημόσιοι υπάλληλοι που υπέβαλαν αίτηση μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2009 αλλά ακόμα δεν έχουν πάρει το εφάπαξ.

  • Μείωση κατά 15% του εφάπαξ που χορηγεί ο φορέας των εργαζομένων στη ΔΕΗ. Οι απώλειες κυμαίνονται από 10.000 έως 15.000 ευρώ. Χαμένοι είναι και 1.250 εργαζόμενοι που κατέθεσαν τα χαρτιά τους από τον Απρίλιο της περσινής χρονιάς και μετά και ακόμα δεν έχουν πάρει το βοήθημα.

Σημειώνεται πως η ρύθμιση για τη μείωση του εφάπαξ μπήκε σε εφαρμογή αμέσως μετά τη δημοσίευση του Μεσοπρόθεσμου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Aρα οι μειώσεις θα εφαρμοστούν και σε τυχόν αποφάσεις για το εφάπαξ που θα βγουν τις τελευταίες μέρες του Ιουλίου.

Παραδείγματα για τις επιπτώσεις των μέτρων σε συντάξεις – εφάπαξ
Nέες θυσίες καλούνται να κάνουν μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες και συνταξιούχοι από την 1η Αυγούστου. Το "Eθνος- Συντάξεις" παρουσιάζει σήμερα χαρακτηριστικά παραδείγματα για τις επιπτώσεις των νέων μέτρων στους ασφαλισμένους:

Ερώτηση: Συνταξιούχος πρώην έμπορος δικαιούται σήμερα 1.940 ευρώ κύρια σύνταξη. Μέχρι την 31η Ιουλίου έχει παρακράτηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης 4%. Τι ποσό θα λαμβάνει από την 1η Αυγούστου;

Απάντηση: Ο συνταξιούχος του παραδείγματος με την παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης στο 4% ελάμβανε 1.842 ευρώ. Πλέον με την αύξησή της εισφοράς θα λαμβάνει από 1η Αυγούστου 1.824 ευρώ, δηλαδή θα χάσει επιπλέον 20 ευρώ (συνολικά η περικοπή της σύνταξής του από την εισφορά είναι 120 ευρώ τον μήνα).

Ερώτηση: Συνταξιούχος του ΟΤΕ με 35 έτη συντάξιμα και 58 ετών λαμβάνει κύρια σύνταξη 3.100 ευρώ. Μέχρι τις 31 Ιουλίου επιβαρύνεται μόνο από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και μάλιστα 8%. Τι σύνταξη θα λάβει από την 1η Αυγούστου;

Απάντηση: O εν λόγω συνταξιούχος πρόκειται να επιβαρυνθεί τόσο από την αύξηση του συντελεστή στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης αλλά και από την μηνιαία παρακράτηση για τους συνταξιούχους που είναι κάτω από 60 ετών. Ετσι θα υποστεί κράτηση 12% για την ειδική εισφορά και επιπλέον 8% επί του ποσού που θα προκύψει μετά την παρακράτηση. Το τελικό ποσό της κύριας σύνταξής του επομένως θα διαμορφωθεί στα 2.509 ευρώ.

Ερώτηση: Σε επιχείρηση οι αποδοχές που έχει ένα μισθωτός είναι 1.500 ευρώ. Ποια εισφορά καταβάλλουν σήμερα εργοδότης και ασφαλισμένος και τι αλλάζει από την ερχόμενη Δευτέρα;

Απάντηση: Σήμερα η εισφορά είναι 420,9 ευρώ για τον εργοδότη και 240 ευρώ για τον εργαζόμενο (σύνολο 660,9 ευρώ). Από την 1η Αυγούστου η εισφορά του εργοδότη θα πάει στα 425,15 ευρώ και του εργαζόμενου στα 242,42 ευρώ (σύνολο 667,57 ευρώ).

Η διαφορά αυτή οφείλεται στο ότι η εισφορά υπέρ ανεργίας θα πάει από το 4% στο 5%. Στην πρώτη περίπτωση οι εισφορές υπολογίστηκαν επί ποσοστού 44,06% (Μεικτά – ΤΕΑΜ) και στη δεύτερη επί ποσοστού 45.06%.

Ερώτηση: Σε επιχείρηση οι αποδοχές που έχει ένα μισθωτός είναι 2.000 ευρώ. Τι ισχύει σήμερα και ποια είναι η επιβάρυνση από την ερχόμενη Δευτέρα;

Απάντηση: Σήμερα η εισφορά είναι 561,2 ευρώ για τον εργοδότη και 320 ευρώ για τον εργαζόμενο. Από την 1η Αυγούστου η εισφορά του εργοδότη θα πάει στα 566,86 ευρώ και του εργαζόμενου στα 323,23 ευρώ (σύνολο 890,10 ευρώ).

Ερώτηση: Εκπαιδευτικός με 34 έτη δημόσια υπηρεσία και το ΜΚ1 κατέθεσε ήδη αίτημα συνταξιοδότησης. Ποιο θα είναι το ποσόν του εφάπαξ του;

Απάντηση: Με βάση τα σημερινά δεδομένα όσον αφορά τη μισθολογική εξέλιξη ο εν λόγω υποψήφιος συνταξιούχος επρόκειτο να λάβει περίπου 60.000 ευρώ εφάπαξ. Πλέον το ποσό που θα λάβει το 2014 θα είναι περίπου 54.000 ευρώ.

Ερώτηση: Παλαιός ασφαλισμένος στη ΔΕΗ με 25ετή υπηρεσία και μισθό 2.500 ευρώ μέχρι τώρα δικαιούταν εφάπαξ 62.500 ευρώ. Τι αλλάζει;

Απάντηση: Μετά το "κούρεμα" του εφάπαξ κατά 15% στη ΔΕΗ, το εφάπαξ του συγκεκριμένου ασφαλισμένου θα πέσει στα 53.125 ευρώ.

Κ. ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ