Μετά τα μέσα Οκτωβρίου ασφαλή εμβόλια

ΜΑΧΗ ΤΡΑΤΣΑ |

ΤΡΕΧΟΥΝ και δεν φτάνουν με την παραγωγή και τις παραγγελίες των πανδημικών εμβολίων σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης. Οι κυβερνήσεις ελπίζουν να λάβουν εγκαίρως τις πρώτες δόσεις και οι φαρμακοβιομηχανίες να ολοκληρώσουν… απούντο

τις κλινικές δοκιμές ώστε να παραδώσουντα εμβόλια και να πάρουν το «καυτό» χρήμα. Στη… γωνία τις περιμένουν τα ΚέντραΕλέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) και το αντίστοιχο ευρωπαϊκό,το ΕCDC, για να δώσουν την έγκρισηγια χορήγηση των εμβολίων στον πληθυσμό.

Βρετανία και Γαλλία έκαναν την… καβάτζα τουςτα πρώτα εμβόλια κατά της νέας γρίπης βρίσκονται εδώ και μέρες στις κρατικές αποθήκες. Αλλες χώρες τα περιμένουν από στιγμή σε στιγμή. Ετσι κι εμείς. Ο υπουργός Υγείας κ. Δ.Αβραμόπουλος δήλωνε επισήμως την περασμένη Δευτέρα ότι οι πρώτες δόσεις έχουν εξασφαλιστεί για τον μήνα Σεπτέμβριο και έπεται συνέχεια. Ανεπισήμως, ωστόσο, ο υπουργός κατά την τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας του Εθνικού Συμβουλίου Πανδημίας Γρίπης εξέφρασε τις επιφυλάξεις του. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», δήλωσε ότι η παραγωγή είναι μειωμένη και ότι τα πανδημικά εμβόλια θα καθυστερήσουν. Η Ελλάδα έχει συνάψει συμφωνίες με τις εταιρείες GlaxoSmithΚline, Νovartis και Sanofi Ρasteur.

Η πρόοδος όσον αφορά την παρασκευή, την παραγωγή και την προμήθεια του εμβολίου ανά εταιρεία είναι:

GlaxoSmithΚline: Ξεκίνησε τις δοκιμές σε ανθρώπους και αναμένεται να αρχίσει να δίνει τα αποτελέσματα στις αρμόδιες αρχές μέσα στον Σεπτέμβριο. Ο συνολικός αριθμός των παραγγελιών φθάνει τις 291 εκατομμύριαδόσεις. Υπολογίζεται ότι μέσα στο επόμενο εξάμηνο το… κέρδος για την εταιρεία μόνο από το πανδημικό εμβόλιο θα υπερβαίνει τα τρία δισ. δολάρια! Sanofi Ρasteur: Ο… παγκόσμιος ηγέτης στα εμβόλια της γρίπης έχει λάβει σημαντικές παραγγελίες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία και βρίσκεται σε συζητήσεις με περισσότερες από 30 χώρες. Η Sanofi εκτιμάται ότι θα μπορέσει να τηρήσει τη συμφωνία της με τις ΗΠΑ τον Οκτώβριο. Οσο για τη Γαλλία, αναμένεται ότι θα μπορέσει να… γεμίσει τις αποθήκες της με τις συμφωνηθείσες δόσεις μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου.

Νovartis: Αναμένει να έχει εμβόλιο έτοιμο ως το τέλος του Σεπτεμβρίου ή του Οκτωβρίου. Εχει εξασφαλίσει αρκετές παραγγελίες για τα εμβόλια. ΑstraΖeneca: Εχει εξασφαλίσει παραγγελία αξίας 90 εκατ. δολαρίων από την αμερικανική κυβέρνηση και δηλώνει ότι υπάρχει δυνατότητα για μεγαλύτερη παραγωγή εμβολίων. Sinovac Βiotech: Η κινεζική εταιρεία είναι η πρώτη που έχει ολοκληρώσει τις κλινικές δοκιμές του πανδημικού εμβολίου, το οποίο μάλιστα έλαβε και την έγκριση των κινεζικών αρχών.

CSL: Εχει ολοκληρώσει την παραγωγή μιας πρώτης παρτίδας δύο εκατομμυρίων δόσεων και θα παράγει 1-1,5 εκατομμύριο δόσεις την εβδομάδα ωσότου καλύψει όλες τις παραγγελίες. Η αυστραλιανή εταιρεία έχει σύμβαση 180 εκατ. δολαρίων με τις ΗΠΑ και άλλη μία 21 εκατομμυρίων δόσεων με την αυστραλιανή κυβέρνηση.

Βaxter: Εχει ολοκληρώσει τις πρώτες παρτίδες ακολουθώντας για την παραγωγή των εμβολίων μια διαδικασία κυτταροκαλλιέργειας. Εχει σύμβαση με τη Βρετανία, την Ιρλανδία και τη Νέα Ζηλανδία, και είχε δηλώσει τον περασμένο Ιούλιο ότι δεν μπορεί να δεχθεί άλλες παραγγελίες.

Solvay: Στα τέλη Ιουλίου είχε δηλώσει ότι οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου (παραγόμενο με κυτταροκαλλιέργεια) θα άρχιζαν τον Αύγουστο. Πάντως η βελγική εταιρεία έχασε τον Ιούνιο συμβόλαιο με την Ολλανδία διότι δεν μπόρεσε να διασφαλίσει την παράδοση των εμβολίων στο καθορισμένο χρονικό πλαίσιο. Green Cross: Η κορεατική εταιρεία έχει εξασφαλίσει την πώληση εμβολίων, αξίας 155 εκατ. δολαρίων, στην κορεατική κυβέρνηση.

Ηualan Βiological: Οι κινεζικές αρχές έδωσαν την περασμένη εβδομάδα το πράσινο φως στο εμβόλιο της εταιρείας. Οι μετοχές της στο χρηματιστήριο της Σανγκάης αυξήθηκαν κατά 44% μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες.

Ιnovio Βiological: Η αμερικανική εταιρεία δήλωσε ότι τα εμβόλιά της παρέχουν προστασία ενάντια στη νέα γρίπη σε χοίρους και ποντίκια. Τον Αύγουστο δήλωσε ότι θα ξεκινούσε μέσα σε λίγες εβδομάδες την παραγωγή εμβολίων για κλινικές μελέτες, παρ΄ ότι δεν είχε ακόμη λάβει την άδεια από τις αμερικανικές αρχές για δοκιμές σε ανθρώπους.

Νovavax: Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας έχει ένα νέο είδος εμβολίου γρίπης το οποίο λειτουργεί ενάντια στον ιό της νέας γρίπης στα ζώα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, θα χρειαστούν χρόνια δοκιμών ωσότου μια τέτοια φόρμουλα χρησιμοποιηθεί ευρέως σε ανθρώπους.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τα CDC, αδειοδοτημένο εμβόλιο δεν αναμένεται να είναι έτοιμο πριν από τα μέσα Οκτωβρίου. Το ίδιο ανέφερε προ ημερών σε συνέντευξη Τύπου και ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) κ. Β.Κοντοζαμάνης. Αρκεί ως τότε η πανδημία να μην έχει λάβει ανεξέλεγκτεςδιαστάσεις. Στην Ινδία, όπου η νέα γρίπη θερίζει τον πληθυσμό, έχουν ήδη εμφανιστεί «μαντζούνια» κατά της νέας γρίπης, όπως σκευάσματα φτιαγμένα από απόσταγμα ούρων αγελάδων, βούτυρο και διάφορα βότανα! Και στη χώρα μας είναι ακόμη νωπές οι μνήμες με τις… φραπελιές διά πάσαν νόσο.