Μετά την ομοβροντία εναντίον του ο υπουργός ζήτησε διάλογο

Του Φ. Καλλιαγκοπουλου

Οδό διαφυγής και ελπίδας για μερική ικανοποίηση αιτημάτων των νοσοκομειακών γιατρών, αλλά και βαλβίδα ασφαλείας και εκτόνωσης για τους βουλευτές της Ν.Δ. άνοιξε την κατάλληλη στιγμή χθες ο υπουργός Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλος. Στην πρεμιέρα της συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής του νομοσχεδίου που ρυθμίζει τα των νέων αποδοχών, των ωρών εργασίας, των εφημεριών και των όρων εξέλιξης των νοσοκομειακών γιατρών εμφανίσθηκε έπειτα από 3,5 ώρες συζήτησης ο υπουργός, ακυρώνοντας μια ολόκληρη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ περί φυγομαχίας του υπουργού και περί απόπειρας ηρωικής εξόδου του από την κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, όμως, ανακούφισε την πτέρυγα της Ν.Δ., όταν μέχρι εκείνη την ώρα τουλάχιστον βουλευτές είχαν εκφράσει με κομψό έως κυνικό τρόπο τη διαφωνία τους με συγκεκριμένη διάταξη για το νέο «πολυδιευθυντικό» σύστημα ένταξης και εξέλιξης στο ΕΣΥ.

Βαριά ατμόσφαιρα

Σε μια ομολογουμένως πολύ βαριά ώς εκείνη την ώρα ατμόσφαιρα, ο υπουργός προσήλθε για να βεβαιώσει ότι μέχρι το τέλος της συζήτησης στην Ολομέλεια, υπάρχει περιθώριο για αυξήσεις στους νοσοκομειακούς γιατρούς, σύμφωνα με την κλαδική σύμβαση που υπογράφηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, αποδεχόμενος να ισχύσει για ένα χρόνο. Απευθυνόμενος εξάλλου τόσο προς την δική του πτέρυγα (όπου οι βουλευτές κ. Π. Σκανδαλάκης, Αθ. Γιαννόπουλος, Κ. Τσιάρας και Ν. Παπαδημάτος δήλωσαν ευθέως ότι διαφωνούν με το πολυδιευθυντικό σύστημα ως κατατίθεται), όσο και προς την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ που σιωπηρώς είχε αποδεχθεί τη διάταξη (πλην των κ. Λ. Γρηγοράκου και Μ. Σκουλάκη) ζήτησε να υπάρξει διάλογος και συναινετική διατύπωση, ώστε όλες οι πτέρυγες να συμπέσουν.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ απέφευγαν να πάρουν θέση για το πολυδιευθυντικό σύστημα (δηλ. όλοι οι γιατροί μπαίνουν με τον εισαγωγικό βαθμό του επιμελητή β΄ και όλοι φθάνουν στον βαθμό του διευθυντή και θεσπίζεται μεταξύ όλων αυτών ένας συντονιστής διευθυντής) γνωρίζοντας, όπως έλεγαν, ότι περί τους επτά βουλευτές της Ν.Δ. έχουν διαμηνύσει ότι δεν θα υπερψηφίσουν, άρα θεωρούσαν δεδομένη είτε την απόσυρση είτε την αλλαγή.

Ο εισηγητής της Ν.Δ. κ. Σκανδαλάκης τόνισε ότι «νιώθει ανατριχίλα στη σκέψη πως μπορεί να περάσει ως έχει η ρύθμιση», ενώ ο σφοδρότερος στις εκφράσεις πολέμιος, πρώην υφυπουργός κ. Αθ. Γιαννόπουλος, έσπευσε ευθέως να δηλώσει ότι αν και χαρακτηρίζεται αντάρτης δεν πρόκειται να καταψηφίσει («γιατί κανείς δεν έχει το ανάστημα να αναλάβει μία τέτοια πρωτοβουλία για να ρίξει την κυβέρνηση»). Τα πυρά, που δέχθηκε απ’ όλες τις πλευρές ο κ. Αβραμόπουλος, ήταν για την αθέτηση των όσων ο ίδιος αποδέχθηκε με τη συλλογική σύμβαση με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, κάτι που εκμεταλλεύτηκε το ΠΑΣΟΚ: «Μπορεί να λείπει κάνοντας λευκή απεργία έναντι αυτών που τον οδήγησαν στον μέγιστο εξευτελισμό ή απλά έχει επιλέξει την ηρωική έξοδο», σχολίασε ο κ. Ε. Νασιώκας, αλλά ο υπουργός επέμεινε εμφανιζόμενος ότι προσδοκά στη συναίνεση και στον διάλογο με την αντιπολίτευση.

Είχε το θάρρος

Πάντως, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Λ. Γρηγοράκος είχε το θάρρος να παραδεχθεί ότι ποτέ δεν έγινε αξιολόγηση στο ΕΣΥ: «Αυτή η αναξιοπιστία τόσων χρόνων πρέπει να τελειώνει και όλοι να συναποφασίσουμε.

Πάντως τον καθηγητή Τζάκη δεν είναι δυνατόν για να τον φέρεις στην Ελλάδα να πρέπει να εισέλθει ως επιμελητής β΄». Να τεθούν κανόνες, αρχές και κριτήρια, συμφώνησαν όλες οι πτέρυγες. Δεν είναι γνωστό αν οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι που θα εκθέσουν τις απόψεις τους σήμερα στην επιτροπή, θα πεισθούν από τα λεγόμενα του υπουργού. Πάντως, ο κ. Αβραμόπουλος χθες εκτόνωσε μια πολύ φορτισμένη ατμόσφαιρα με όπλο την αιτούμενη συναίνεση μέσω του διαλόγου.