Μετά το Πανεπιστημιακό Λάρισας τραγικές ελλείψεις υλικών και στο Νοσοκομείο Ξάνθης

Ρίτα Μελά

rmela@dimokratianews.gr

 

Με χαλασμένα κλιπ  που δεν κρατούν «δεμένο» τον ομφάλιο λώρο των νεογνών με συνέπεια να κινδυνεύουν από αιμορραγία και σηψαιμία και τρύπιους καθετήρες και ουροσυλλέκτες, καλούνται οι γιατροί του νοσοκομείου της Ξάνθης να περιθάλψουν τους ασθενείς τους.

Φαίνεται ότι το υπουργείο υγείας «παίζει» με τη ζωή των νεογνών αλλά και των άλλων ασθενών καθώς στην προσπάθεια του να μειώσει το έλλειμμα, υποχρεώνει τους γιατρούς να χρησιμοποιούν επικίνδυνα αναλώσιμα υλικά …λόγω χαμηλού κόστους!

Μετά το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, λοιπόν, όπου οι γιατροί του Χειρουργικού Τομέα διαμαρτύρονται γιατί χρησιμοποιούν κακής ποιότητας υλικά, σειρά έχει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Ξάνθης (Ε.Ι.ΝΟ.ΚΥ.Ξ) να ξεσηκωθεί.

Στην αναφορά τους «Ακατάλληλο υγειονομικό υλικό» που απέστειλαν στη διοίκηση, καταγγέλλουν ότι έξι βασικά υλικά είναι χειρίστης ποιότητας με συνέπεια να υπάρχει κίνδυνος σηψαιμίας, που μπορεί να  επιφέρει ακόμα και το θάνατο.

Οι γιατροί απλά εξηγούν στη διοίκηση, το αυτονόητο. Δηλαδή ότι οι χαμηλές τιμές αυτών των υλικών, δεν δικαιολογεί τη χρήση τους ούτε από οικονομική σκοπιά «καθώς το κόστος αντιμετώπισης ενός  μόνο περιστατικού σηψαιμίας χειρουργημένου ασθενούς, ή αιμορραγίας νεογνού, ή διασποράς ανθεκτικού μικροβίου σε νοσηλευόμενο, υπερβαίνει κατά πολύ την οικονομία από τη χρήση τέτοιων υλικών».

Ειδικότερα οι λειτουργοί του Ιπποκράτη, καταγγέλλουν ότι μεγάλο ποσοστό από τα κλιπ ομφάλιου λώρου, δεν ασφαλίζουν σωστά, με αποτέλεσμα να ανοίγουν και να κινδυνεύουν τα νεογνά από αιμορραγία με αποτέλεσμα το προσωπικό συχνά αναγκάζεται να τοποθετεί και δεύτερο μανταλάκι.

Οι  Ρινογαστρικοί καθετήρες(Levine) εμφανίζουν διαρροή με αποτέλεσμα σημαντικό μέρος των παροχετευόμενων υγρών να διαφεύγει στο περιβάλλον με κίνδυνο διασποράς ανθεκτικών μικροβίων και  να μην επιτυγχάνεται πλήρης παροχέτευση.

 Οι Φλεβοκαθετήρες (Abocath) ζαρώνουν κατά την τοποθέτησή τους, τσακίζουν και φράζουν πολύ εύκολα με αποτέλεσμα να χρειάζεται να ταλαιπωρηθεί ο ασθενής με

3-5 τρυπήματα αντί ενός.

Οι Ουροσυλλέκτεςεμφανίζουν διαρροή με αποτέλεσμα τη διασπορά ανθεκτικών μικροβίων.

Οι αποστειρωμένες ποδιές χειρουργείου μιας χρήσεως, δεν είναι αδιάβροχες, με συνέπεια την έξοδο του ιδρώτα του χειρουργού και την επαφή του με τον ασθενή, με κίνδυνο επιμόλυνσης και σηψαιμίας για τον ασθενή. Επιπλέον υπάρχει πιθανότητα ο γιατρός να μολυνθεί από το αίμα του ασθενούς.

Όσον αφορά τα μη αποστειρωμένα γάντια σκίζονται αμέσως μόλις φορεθούν και αναγκάζονται να χαλάνε μέχρι και πέντε ζευγάρια για να βρεθεί κάποιο κατάλληλο.

Μάλιστα στην αναφορά του η Ε.Ι.ΝΟ.ΚΥ.Ξ τονίζει ότι: « Η Φθηνή ιατρική είναι η σωστή ιατρική και όχι η φτηνιάρικη»!