Μεταμόσχευση καλής θέλησης

Είκοσι ένας άνθρωποι περιμένουν σήμερα στη λίστα για μεταμόσχευση καρδιάς και πνεύμονα. Ο πιο μεγάλος είναι 54 χρόνων και περιμένει περισσότερο από δύο χρόνια, ο μικρότερος μόλις έκλεισε τα 18…

Οι 14 από αυτούς τους ανθρώπους ζουν χάρη στο μηχάνημα υποστήριξης της καρδιάς με το οποίο «κερδίζουν» χρόνο ώσπου να βρεθεί το κατάλληλο μόσχευμα. Οι υπόλοιποι επτά χρειάζονται πνευμονικό μόσχευμα και γι’ αυτούς ο χρόνος μετράει αντίστροφα.

Οι δότες εξακολουθούν να είναι σπάνιοι στη χώρα μας, παρά το γεγονός ότι από πέρυσι το καλοκαίρι -όταν η οικογένεια του 20χρονου Αυστραλού Ντουζόν Ζάμιτ, που είχε χάσει τη ζωή του ύστερα από άγριο ξυλοδαρμό στη Μύκονο, αποφάσισε να δωρίσει τα όργανά του- οι μεταμοσχεύσεις καρδιάς τριπλασιάστηκαν στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Σε είκοσι ανθρώπους έγινε μεταμόσχευση συνολικά, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων δεν ήταν παραπάνω από 6 – 8.

Στο Ωνάσειο ήταν χθες ο πατέρας του άτυχου 20χρονου, ο κ. Ολιβερ Ζάμιτ, που βρίσκεται για λίγες μέρες στην Ελλάδα. Είδε τους γιατρούς και πολλούς από τους ασθενείς που περιμένουν για μόσχευμα. «Αν σκεφτείς την πιθανότητα να χρειαστείς κάποιο όργανο για δικό σου άνθρωπο είσαι ηθικά υποχρεωμένος κι εσύ να δωρίσεις το όργανο κάποιου δικού σου ανθρώπου σ’ ένα συνάνθρωπό σου που το χρειάζεται», ανέφερε συγκινημένος ο κ. Ζάμιτ.

«Αυτό που χρειάζεται είναι μια συνεχής προσπάθεια για όλο και περισσότερη ευαισθητοποίηση του κόσμου. Οι ασθενείς -ιδιαίτερα όσοι χρειάζονται μεταμόσχευση πνευμόνων- δεν έχουν πολλά χρονικά περιθώρια αναμονής, ενώ ο αριθμός τους συνεχώς αυξάνεται. Καθημερινά δεχόμαστε πιέσεις από άλλα νοσοκομεία για αντιμετώπιση ασθενών τελικού σταδίου», ανέφερε αργότερα στον ΕΤ ο κ. Πέτρος Σφυράκης, καρδιοχειρουργός στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων του Ωνασείου.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, εκτός των 20 μεταμοσχεύσεων καρδιάς και πνευμόνων, το 2008 πραγματοποιήθηκαν 184 μεταμοσχεύσεις νεφρού, 58 ήπατος, 2 διπλές μεταμοσχεύσεις νεφρού-παγκρέατος και μια διπλή μεταμόσχευση ήπατος-νεφρού.

Περισσότεροι από 1.000 συνολικά άνθρωποι περιμένουν στη λίστα υποψηφίων για μεταμόσχευση.

ΚΟΥΚΛΑΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ