Μεταθέτουν στο μέλλον τη λύση για τις εφημερίες στα νοσοκομεία

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τροπολογία που προβλέπει την αναστολή εφαρμογής νέου ωραρίου εργασίας για τους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση επιχειρεί να κερδίσει χρόνο και να μεταθέσει για αργότερα την προοπτική κατάρρευσης του συστήματος των εφημεριών που θα αντιμετωπίσουν πολλά νοσοκομεία, κυρίως της περιφέρειας. Αυτό θα συμβεί διότι ο αριθμός των γιατρών που σήμερα υπηρετούν στα δημόσια νοσοκομεία δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών και την εφαρμογή μειωμένου ωραρίου που επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για την αναστολή της εφαρμογής του νέου ωραρίου, οι διοικήσεις των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας είχαν ενημερωθεί από την προηγούμενη εβδομάδα. Όπως ανέφερε το σχετικό έγγραφο που διαβιβάστηκε στα νοσοκομεία με τη διαδικασία του επείγοντος, οι εφημερίες μπορούν να προγραμματιστούν κανονικά, καθώς η επικείμενη τροπολογία προβλέπει αναστολή της εφαρμογής νέου ωραρίου τόσο για τους ειδικούς όσο και για τους ειδικευόμενους γιατρούς και για διάστημα 6 μηνών.

Η Ευρώπη

Σημειώνεται ότι όπως προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία – στην οποία η χώρα μας εναρμονίστηκε με δύο προεδρικά διατάγματα – από την αρχή του νέου έτους οι ειδικοί γιατροί έπρεπε να εργάζονται υποχρεωτικά 48 ώρες την εβδομάδα και οι ειδικευόμενοι όχι περισσότερες από 58. Πριν από λίγο καιρό μάλιστα, υπήρξε απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με την οποία δεν θα εγκρίνονται κονδύλια για αμοιβές εφημεριών πέραν των ωρών αυτών.

Προσλήψεις

Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι οι μεν ειδικοί γιατροί δεν θα μπορούσαν να εφημερεύουν περισσότερες από 2 φορές τον μήνα και οι ειδικευόμενοι 4 – μόνο για αυτές τις εφημερίες θα αμείβονται. Σήμερα οι ειδικευόμενοι γιατροί κάνουν από 7 ώς και 15 εφημερίες τον μήνα, συμπληρώνοντας μέχρι 80 ώρες εργασίας σε εβδομαδιαία βάση. Για να τηρηθούν αυτά τα ωράρια εργασίας απαιτείται άμεσα η πρόσληψη 5.000 γιατρών. Ήδη σε πανελλαδικό επίπεδο μένουν κενές περίπου 3.000 θέσεις ειδικών γιατρών και 1.000 ειδικευομένων.

«Τα όσα συμβαίνουν αυτές τις ημέρες με το θέμα των εφημεριών των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία, αποκαλύπτουν το πόσο πρόχειρα και ανερμάτιστα λειτουργεί η κυβέρνηση στον χώρο της υγείας», σχολίασε χθες ο υπεύθυνος του Τομέα Υγείας στο ΠΑΣΟΚ κ. Χρήστος Πρωτόπαπας.