Μετατρέπονται οι ενεργείς εφημερίες σε ετοιμότητας;

p>Ο Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ κ. Στάθης Τσούκαλος σε ανακοίνωση που έστειλε προς τις Πενταμελείς Επιτροπές των Νοσοκομείων της Αθήνας γράφει πως «μετά από συνεννόηση και με τον νομικό μας σύμβουλο σας ενημερώνουμε ότι…. μπορούν να μετατρέπονται ενεργείς εφημερίες σε εφημερίες ετοιμότητας».

Υπάρχουν δύο σοβαρά ερωτήματα:

1.- Γιατί ο κ. Τσούκαλος δεν ονοματίζει το νομικό σύμβουλο που διατύπωσε τέτοια άποψη, η οποία αντίκειται ευθέως στο νόμο 3754/09, που προβλέπει στο άρθρο 5, ότι «Απαγορεύεται η μετατροπή των ενεργών εφημεριών σε εφημερίες ετοιμότητας».

2.- Τι είδους «συνεννόηση» ήταν αυτή που έκανε ο κ. Τσούκαλος; Ως γνωστόν οι νομικοί σε σοβαρά ζητήματα δίνουν έγγραφες γνωμοδοτήσεις, οι οποίες είναι διαθέσιμες σε κάθε συνάδελφο. Στην προκειμένη περίπτωση τέτοια γνωμοδότηση δεν υπάρχει.

Είναι τραγικό ο Πρόεδρος της μεγαλύτερης Ενωσης Γιατρών να παραπλανά τους συναδέλφους του, επικαλούμενος ανύπαρκτες νομικές συμβουλές.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί αγωνιστήκαμε προκειμένου να πάψουμε να είμαστε έρμαια στις διαθέσεις κάθε Διοικητή, ο οποίος μετατρέποντας κατά το δοκούν τα προγράμματα εφημέρευσης θα προκαλούσε συνθήκες πλήρους ανασφάλειας στις εφημερίες. Όμως, δυστυχώς, οι άνθρωποι που υπονόμευσαν αυτό τον αγώνα συνεχίζουν αμετανόητοι να προσφέρουν διαχρονικά «καλές υπηρεσίες» σε κάθε Διοίκηση και κάθε κυβέρνηση, μετερχόμενοι όλα τα μέσα παραπλάνησης των συναδέλφων.

                                    Συναδελφικά

                             Δημήτρης Βαρνάβας