Μεταξύ ουράς και… χαρατσιού η Υγεία

Ενας στους τέσσερις έλληνες πολίτες βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αποφύγει τις ουρές των νοσοκομείων. Οσοι όμως δεν έχουν… χοντρό πορτοφόλι- ηλικιωμένοι και άτομα με χαμηλό εισόδημα-, την… πληρώνουν με τεράστια αναμονή. Συνολικά η δαπάνη των ελληνικών νοικοκυριών για υπηρεσίες Υγείας απορροφά, σταθερά τα τελευταία χρόνια, ποσοστό μεγαλύτερο από το 7% των μηνιαίων δαπανών. Αυτό ανέφεραν οι ειδικοί κατά τη διάρκεια του 35ου Ετήσιου Πανελληνίου Ιατρικού Συνεδρίου το οποίο διοργάνωσε στην Αθήνα η Ιατρική Εταιρεία. Οπως τόνισαν, η χώρα μας κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό ιδιωτικής δαπάνης Υγείας στην Ευρώπη και ένα από τα υψηλότερα στον ΟΟΣΑ (σταθερά πάνω από 40% των συνολικών δαπανών Υγείας τα τελευταία χρόνια).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο για τις ανισότητες στην Υγεία, η χώρα μας έχει μία ακόμη αρνητική πρωτιά, τις «καταστρεπτικές δαπάνες Υγείας». Ορισμένοι πολίτες δηλαδή, προκειμένου να εξοικονομήσουν τα απαιτούμενα χρήματα για ιατρικές εξετάσεις και περίθαλψη, στερούν από την οικογένειά τους βασικά αγαθά.

Γενικότερα οι σχετικές μελέτες καταδεικνύουν μια ανισότητα μεταξύ αστικών και ημιαστικών ή αγροτικών περιοχών λόγω απουσίας σχετικών δομών, καθώς και μεταξύ ατόμων με διαφορετικά επίπεδα μόρφωσης. Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Ι. Στουρνάρας αναφέρθηκε στο καλό παράδειγμα των σκανδιναβικών χωρών στις οποίες η καθολικότητα στην πρόσβαση συνδυάζεται με την αποδοτική χρήση των πόρων και, ως εκ τούτου, την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των συστημάτων κοινωνικής προστασίας.

Α πό την πλευρά του, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Α. Σισσούρας, αναλύοντας τα θεσμικά κενά από την ίδρυση του ΕΣΥ ως τις ημέρες μας, υπογράμμισε τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις για την ενοποίηση των κλάδων Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων και μίλησε για τη δημιουργία Κέντρων Υγείας αστικού τύπου και για έναν ενιαίο φορέα χρηματοδότησης των υπηρεσιών Υγείας. Επίσης επεσήμανε την απουσία ρυθμιστικού πλαισίου λειτουργίας του ιδιωτικού τομέα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα από την αρχική απαγόρευση να οδηγηθούμε στην ανεξέλεγκτη διόγκωση.