Μετέωρες εφημερίες και 48ωρη απεργία γιατρών

Με απεργιακές κινητοποιήσεις απαντούν οι νοσοκομειακοί γιατροί στις αλλαγές της κλαδικής σύμβασης εργασίας που είχαν υπογράψει την 1η Δεκεμβρίου με το υπουργείο Υγείας, για τη ρύθμιση του ωραρίου, την αλλαγή των αποδοχών και τις διατάξεις περί προσλήψεων.

Λόγω της 48ωρης απεργίας που αποφάσισε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας ΟΕΝΓΕ , τα νοσοκομεία θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Στ. Τσούκαλος, τόνισε χθες σε συνέντευξη Τύπου πως η κυβέρνηση αθέτησε τη συμφωνία και με το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή για κύρωση της Σύμβασης, αναιρούνται βασικά στοιχεία της Συλλογικής Σύμβασης, σε ό,τι αφορά την ετήσια διάρκειά της, τα οικονομικά μεγέθη της και τη χρονική δέσμευση για τις 4.500 προσλήψεις.

Με την αλλαγή της σύμβασης είναι αδύνατη η διευθέτηση του ωραρίου απασχόλησης, έτσι η ΟΕΝΓΕ κάλεσε τις Ενώσεις να εφαρμόσουν προγράμματα εφημεριών στη βάση του υπάρχοντος Εθνικού Δικαίου που προβλέπει δύο εφημερίες το μήνα οι ειδικευμένοι και τέσσερις οι ειδικευόμενοι γιατροί.

Το αποτέλεσμα θα είναι να «κλείνουν» οι εφημερίες των νοσοκομείων, λόγω ανυπαρξίας γιατρών που θα εφημερεύσουν. Ήδη νοσοκομεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κρήτη και Ήπειρο έχουν «κλείσει» τη γενική εφημερία, καθώς οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν εξαντλήσει τον αριθμό εφημερίων που ορίζει ο νόμος.

Ενδεικτική είναι η χθεσινή εφημερία του Ερυθρού, όπου έκλεισε η εφημερία, λόγω έλλειψης ακτινολόγου. Αντίστοιχα προβλήματα δημιουργήθηκαν στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας και στο Θριάσιο. Σήμερα θα κλείσει το Πανεπιστημιακό της Πάτρας.

Οι εκπρόσωποι της ΟΕΝΓΕ σημείωσαν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση που είχε απειλήσει την Ελλάδα με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το ζήτημα του 48ωρου, μάλλον θα πραγματοποιήσει την απειλή της, μετά την τελευταία εξέλιξη.

Παράλληλα, οι επίσημοι φορείς της Γενικής Ιατρικής στη χώρα μας, «Ένωση» και «Ελεγεία», επεσήμαναν για το ίδιο νομοσχέδιο πως:

– «αναβαθμίζεται» η ασφυκτική εξάρτηση των κέντρων υγείας με τα νοσοκομεία,

– «τιμωρείται» η μετακίνηση γιατρών με αποτέλεσμα να είναι σίγουρη η παραπέρα αποδυνάμωση σχηματισμών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ιδίως στην περιφέρεια,

– είναι άγνωστο τι θα γίνει σε νεοσύστατες μονάδες όπως κλινικές, κέντρα υγείας και πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία, οι νέοι γιατροί θα είναι όλοι Επιμελητές Β΄,

– με τη νέα σύμβαση απαγορεύεται η εξέλιξη των ιατρών για τα επόμενα 2 χρόνια, οπότε είναι αδύνατη η διοίκηση των νέων μονάδων,

– αναφορικά με το ρεπό και τις εφημερίες, δεν είναι καθόλου σαφές ότι εξυπηρετείται το νέο θεσπισμένο ωράριο αλλά ταυτόχρονα και η απαγόρευση της συνεχούς εργασίας του ιατρού πέραν του 16ωρου.

Για το λόγο αυτό, οι εκπρόσωποι των γενικών γιατρών ζητούν άμεση συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.