Μετεξεταστέοι οι G8 για το κλίμα

Πέντε μήνες απομένουν πριν από την κρίσιμη συνδιάσκεψη για το κλίμα στην Κοπεγχάγη, αλλά η ομάδα των οκτώ ισχυρότερων χωρών του κόσμου (G8) έμεινε μετεξεταστέα στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

Το διεθνές WWF στη φετινή του αξιολόγηση (σε συνεργασία με μεγάλη εταιρεία) κατέταξε τον Καναδά, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία τελευταίες στην προσπάθεια αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών, με κοντά στον μέσο όρο την Ιταλία και την Ιαπωνία. Η Γερμανία, ακολουθούμενη από τη Βρετανία και τη Γαλλία, κατατάσσεται πρώτη στις κλιματικές επιδόσεις.

Ενα από τα συμπεράσματα της έκθεσης αξιολόγησης είναι ότι «ο κόσμος στερείται στιβαρών πολιτικών προσωπικοτήτων μεταξύ των οικονομικά ισχυρών κρατών, οι οποίοι θα ηγηθούν της παγκόσμιας μάχης για τις ραγδαίες αλλαγές στο κλίμα».

Η ανάκαμψη του οικονομικού συστήματος μπορεί να είναι εφικτή, αλλά κανένα χρηματικό ποσό δεν πρόκειται να σώσει τον πλανήτη αν ξεπεραστεί το όριο από τις κλιματικές αλλαγές, γιατί τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά, επισημαίνει ο Τζιμ Λιπ, διευθυντής του διεθνούς WWF. Τα κράτη των ισχυρότερων χωρών του κόσμου, προσθέτει ο Τζιμ Λιπ, θα πρέπει να συνδράμουν στην επισφράγιση μιας καλής συμφωνίας στην Κοπεγχάγη, τον Δεκέμβριο του 2009. Είμαστε βέβαιοι…