ΜΕΘ Απαραίτητη η λειτουργία των 150 κλειστών μονάδων

Την άμεση λειτουργία των 150 κλειστών κλινών εντατικής θεραπείας, η οποία μπορεί να σώσει περισσότερους από 3.400 βαριά ασθενείς, ζήτησαν τα μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου, που δόθηκε με αφορμή το 12ο πανελλήνιο συνέδριο της Εταιρείας.

 

Όπως τόνισαν, σε καθένα από τα κρεβάτια αυτά, τα οποία είναι κλειστά εξαιτίας της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού, θα μπορούσαν να νοσηλεύονται κάθε χρόνο τουλάχιστον 30 ασθενείς, οι οποίοι τελικά χάνουν τη ζωή τους, επειδή δεν βρίσκουν εγκαίρως θέση εντατικής νοσηλείας.
“Στις μονάδες που λειτουργούν σήμερα, νοσηλεύονται κάθε χρόνο περισσότεροι από 10.300 ασθενείς. Ωστόσο, καθημερινά η λίστα αναμονής για μία θέση στην εντατική μεγαλώνει και σε αρκετές περιπτώσεις έχει ξεπεράσει και τους 30 ή 40 ασθενείς”, δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Απόστολος Αρμαγανίδης.
Παράλληλα, ανέφερε ότι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού είναι πολλές και στις αναπτυγμένες μονάδες και μάλιστα με σοβαρές επιπτώσεις. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η ανεπάρκεια νοσηλευτών σε κάθε βάρδια αυξάνει έως και 20% τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, οι οποίες στοιχίζουν κάθε χρόνο εκατοντάδες ζωές. Μάλιστα, εξαιτίας της συχνότητας τέτοιων λοιμώξεων, το κόστος νοσηλείας στις μονάδες εντατικής θεραπείας τριπλασιάζεται.