ΜΕΘ Νεογνών “Αγ. Ανδρέα”: Το Υπουργείο Υγείας εκτίθεται με ανακριβείς ανακοινώσεις

p>Στις 23 Δεκεμβρίου αναρτήσαμε στο Ygeianet έγγραφο της Διευθύντριας της Μονάδας Νεογνών του Νοσοκομείου «Αγ. Ανδρέας» της Πάτρας, (κλικ εδώ)  από το οποίο πρόεκυπτε ότι η Μονάδα αναστέλλει τη λειτουργία της λόγω έλλειψης γιατρών. Αναρτήσαμε στη συνέχεια και σχετικό σχόλιο με τίτλο «πριν αλέκτωρ φωνήσει…».

Την επομένη το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Νεογνών του Νοσοκομείου «Ο Άγιος Ανδρέας» «λειτουργεί και θα συνεχίσει να λειτουργεί με 3 γιατρούς και 12 νοσηλευτές».

Διερωτόμαστε εάν το Υπουργείο Υγείας απώλεσε τη δυνατότητα να ενημερώνεται έγκυρα ώστε να κάνει και ανάλογες έγκυρες ανακοινώσεις. Η ανακοίνωση ότι η ΜΕΘ Νεογνών λειτουργεί και θα συνεχίσει να λειτουργεί συνιστά σοβαρό ολίσθημα. Είναι γνωστό ότι τη συγκεκριμένη μέρα που εκδόθηκε η ανακοίνωση, ενώ το Νοσοκομείο εφημέρευε, η ΜΕΘ δεν λειτουργούσε και μάλιστα γυναίκα από την Κ. Αχαΐα που διακομίστηκε με το ΕΚΑΒ στις 6:30 το πρωί προωθήθηκε εσπευσμένα στο Νοσοκομείο του Ρίο, πράγμα που συνέβη και με αρκετά ακόμη περιστατικά. Το ίδιο συνέβη και την επομένη, ανήμερα Χριστούγεννα. Ως αποτέλεσμα αυτών των διακομιδών η ΜΕΘ νεογνών του Ρίο αναγκάστηκε να εισάγει 16 περιστατικά στα 10 λειτουργούντα (από τα 20 συνολικά) κρεβάτια και σήμερα δήλωσε αδυναμία περαιτέρω εισαγωγών.

Αύριο η ΔΥΠΕ Πελοποννήσου συγκαλεί σύσκεψη με τους Διευθυντές των δύο ΜΕΘ προκειμένου να εξευρεθεί λύση, διότι είναι ορατός ο κίνδυνος να διακομίζονται πλέον τα νεογνά στην Αθήνα, με την σοβαρή επιβάρυνση που συνεπάγεται η διακομιδή τόσων ωρών.

Συνεπώς, ορισμένα πράγματα έχουν κοντά ποδάρια και καλά είναι το Υπουργείο Υγείας να τα αποφεύγει, προκειμένου να μην εκτίθεται.

                                         Δημήτρης Βαρνάβας