ΜΕΘ-ΤΕΠ

Αποτελεί θετική εξέλιξη η προσπάθεια που καταβάλει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ώστε ν΄ αντιμετωπίσει την υπερπληρότητα νοσηλευτικών κλινών στις γενικές εφημερίες και να διαχειριστεί ορθολογικά τις κλίνες ΜΕΘ.


Ειδικά στις ΜΕΘ οι ανενεργές κλίνες έχουν μειωθεί σημαντικά και είναι πλέον οι λιγότερες της τελευταίας δεκαετίας, λόγω των προσλήψεων 180 γιατρών και 300 νοσηλευτών. Όμως σε περιόδους έξαρσης της γρίπης οι συνολικές διαθέσιμες κλίνες δεν επαρκούν, ούτε πρόκειται ποτέ να επαρκέσουν όσο δεν εφαρμόζονται συγκεκριμένα πρωτόκολλα στο εισιτήριο και το εξιτήριο περιστατικών στη ΜΕΘ.


Απεναντίας, σοβαρό πρόβλημα φαίνεται πως υπάρχει στην πρόσληψη των 520 γιατρών στα ΤΕΠ. Η αξιολόγηση προχωρά με βραδύτατους ρυθμούς κι ενώ η στόχευση ήταν να προσληφθούν οι γιατροί μέχρι τα Χριστούγεννα, είναι αμφίβολο αν μπορέσουν να προσληφθούν μέχρι το Πάσχα.


Η πολιτική ηγεσία οφείλει να παρακολουθήσει στενά τις διαδικασίες των Συμβουλίων Κρίσης γιατρών για τα ΤΕΠ, προκειμένου να αποπερατωθεί η πρόσληψη και ν΄ αποσυμφορηθούν τα Νοσοκομεία που στενάζουν σε κάθε εφημερία, προκαλώντας τις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες ασθενών, γιατρών και υγειονομικού προσωπικού.