ΜΕΘ

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας επαναλαμβάνει διαρκώς και μάλιστα σε διθυραμβικούς τόνους, πως άνοιξε μεγάλο αριθμό κλινών ΜΕΘ. Εκείνο που επιμελώς αποφεύγει ν΄ αναφέρει είναι πώς προέκυψε η στελέχωση αυτών των νέων κλινών.

Έχουν λόγους που αποφεύγουν οι κύριοι Κικίλιας και Κοντοζαμάνης αυτή τη συζήτηση. Κι αυτό επειδή  η πλειονότητα των νέων κλινών ΜΕΘ στελεχώθηκε με μετακινήσεις προσωπικού από κλινικές των Νοσοκομείων, οι οποίες λόγω της αναστολής εισαγωγής τακτικών περιστατικών είχαν δυνατότητα να διαθέσουν προσωπικό στις ΜΕΘ. Επί παραδείγματι μετακινήθηκαν αναισθησιολόγοι λόγω αναστολής των τακτικών χειρουργείων και νοσηλευτές από Τμήματα που υπολειτουργούν.

Μόλις όμως αρχίσει να επανέρχεται σταδιακά η λειτουργία των Νοσοκομείων σε κανονικούς ρυθμούς, αυτούς δηλαδή που επικρατούσαν προ κορονοϊού, οι κλίνες ΜΕΘ είναι αδύνατο να παραμείνουν σε λειτουργία. Ούτε οι κλίνες ΜΑΦ που έχουν μετονομαστεί σε κλίνες ΜΕΘ μπορούν να παραμείνουν ως έχουν.

Το επικουρικό νοσηλευτικό προσωπικό που προσέλαβαν πρόσφατα δε διαθέτει κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρία για να στηρίξει τις νέες κλίνες ΜΕΘ. Η μόνη ορθή λύση είναι να προσληφθεί μόνιμο και κατάλληλα εκπαιδευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ώστε να στελεχώσει τις ΜΕΘ.

Η κυβέρνηση όμως, παρά τις μεγαλοστομίες της, φαίνεται πως δε θέλει να δεσμευτεί με μόνιμες προσλήψεις. Βολεύει την κατάσταση με μετακινήσεις και επικουρικό προσωπικό, αρνούμενη μάλιστα να δώσει στη δημοσιότητα αναλυτικά στοιχεία.

Η πραγματικότητα και η κοινωνική πίεση θα τους αναγκάσει, θέλοντας και μη, να στηρίξουν το δημόσιο σύστημα υγείας..