Μεθαδόνη από ιδιώτες γιατρούς

Ευρεία σύσκεψη από ειδικούς επιστήμονες και εκπροσώπους φορέων για να καταργηθούν οι λίστες

Του Θαναση Τσιγγανα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Τη χορήγηση υποκατάστατων ουσιών (μεθαδόνη) σε τοξικομανείς ακόμη και από ιδιώτες εξειδικευμένους γιατρούς ή και μέσω του ΕΣΥ σε μια προσπάθεια να χτυπηθεί το πρόβλημα των ναρκωτικών, τα καθημερινά μικροεγκλήματα και να καταργηθούν οι λίστες «ντροπής» έριξαν στο τραπέζι ειδικοί επιστήμονες και εκπρόσωποι φορέων (ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, Ψυχιατρικό ίδρυμα, ΕΛ. ΑΣ. κ. ά.) σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης με πρωτοβουλία του προϊσταμένου της κ. Βασ. Φλωρίδη.

Προς αρμόδια υπουργεία

Η ρηξικέλευθη πρόταση στην τελική διαμόρφωση της οποίας συνέβαλε ο ίδιος ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες να κατατεθεί και εγγράφως το προσεχές διάστημα στα υπουργεία Υγείας και Δικαιοσύνης, τα οποία όπως ειπώθηκε στη σύσκεψη θα κληθούν να αντιμετωπίσουν και να επιλύσουν τα επιμέρους ζητήματα ελέγχων, διαδικασιών και προϋποθέσεων.

Τόσο ο κ. Φλωρίδης όσο και οι συμμετέχοντες στην ευρεία σύσκεψη ανέφεραν ότι η συνταγογράφηση μεθαδόνης μπορεί να γίνεται από εξειδικευμένους γιατρούς, υπό έλεγχο, ακόμη και στην επαρχία (δεκάδες τοξικομανείς στην επαρχία δεν έχουν σήμερα πρόσβαση σε προγράμματα μεθαδόνης καθώς αυτά λειτουργούν μόνο σε μεγάλες πόλεις) ώστε να μειωθούν οι θάνατοι από σκληρά ναρκωτικά, να εξαλείψουν οι λίστες αναμονής των τοξικομανών για τα προγράμματα μεθαδόνης, και ακόμη, «μειώνοντας τους τοξικομανείς από τις πιάτσες και πλήττοντας την εμπορία θα έχουμε μείωση του καθημερινού μικροεγκλήματος (κλοπές, αρπαγές τσαντών, μικροληστείες), το 68% του οποίου στη Θεσσαλονίκη έχει στατιστικά ως δράστες τοξικομανείς».

3,5 χρόνια αναμονή

Μόνο στη Θεσσαλονίκη αναμένουν σήμερα στη λίστα για να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα χορήγησης υποκαταστάτων ουσιών περίπου 1.200 τοξικομανείς (στην Αθήνα ο αριθμός τους ξεπερνά τους 5.000). Ο μέσος χρόνος αναμονής σ’ αυτή τη λίστα μπορεί να φτάσει έως και τα 3,5 χρόνια, με αποτέλεσμα αρκετοί να πεθαίνουν πριν έρθει γι’ αυτούς η πολυπόθητη ένταξη στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη σύσκεψη, ο φαύλος κύκλος των ναρκωτικών έχει έναν κοινό παρονομαστή, κι αυτός εδράζεται στο τρίπτυχο διακίνηση-εμπορία-κέρδος, για το οποίο οι αριθμοί που αναφέρθηκαν από την Αστυνομία είναι συγκλονιστικοί.

Ετησίως σε όλη την Ελλάδα γίνεται χρήση τριών τόνων ηρωίνης και τα 700 έως 1.000 κιλά εξ αυτών «καταναλώνει» η Θεσσαλονίκη, όπου ο αριθμός των βεβαιωμένων χρηστών εκτιμάται ότι έχει ξεπεράσει τις 21.000. Εκτιμάται ότι η Αστυνομία κατάσχει περίπου το 10% των διακινούμενων ποσοτήτων.

Το 1980, οι επίσημες στατιστικές έδειχναν ότι οι τοξικομανείς σε όλη τη χώρα δεν ξεπερνούσαν τους 2.000 αλλά από τα μέσα της δεκαετίας το πρόβλημα των ναρκωτικών εξελίχθηκε σε κοινωνική μάστιγα, στη δίνη της οποίας βρίσκονται σήμερα περισσότεροι από 80.000 τοξικομανείς.

Αύξηση θανάτων

Κι ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες το πρόβλημα εμφανίζει σημαντικά σημεία κάμψης, στην Ελλάδα, πέρσι οι καταγεγραμμένοι από την Αστυνομία θάνατοι από χρήση ναρκωτικών ήταν 303, αριθμός που υποδηλώνει ότι τα ναρκωτικά «εξακολουθούν να σαρώνουν και κυρίως τις νεαρές ηλικίες».

«Αν δεν καταπολεμηθεί η λογική του κέρδους, αν δεν χτυπηθεί η διακίνηση και η εμπορία, τότε ο αγώνας να περιορίσουμε το πρόβλημα είναι χαμένος» ειπώθηκε χαρακτηριστικά ως βασικό επιχείρημα για την προτεινόμενη απελευθέρωση της χορήγησης υποκαταστάτων στην οποία έχουν προχωρήσει υπό όρους άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως είναι η Γαλλία, η Ολλανδία και το Βέλγιο.

Οπως υποστήριξαν χθες οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη, η λειτουργία προγραμμάτων χορήγησης υποκαταστάτων, όπως μεθαδόνη και βουπρενορφίνη, από γιατρούς στις φυλακές θα μπορούσε να είναι το πρώτο μέτρο για την αντιμετώπιση της διακίνησης ναρκωτικών στα σωφρονιστικά ιδρύματα.