Μεθαδόνη και από ιδιώτες γιατρούς

Το πράσινο φως για τη συνταγογράφηση της μεθαδόνης και από ιδιώτες γιατρούς ανάβει το υπουργείο Υγείας. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και ο υπουργός Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση του ΟΚΑΝΑ και ο υφυπουργός Υγείας κ. Μ.Σαλμάς , απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, επιβεβαίωσαν χθες ότι εντός του μηνός θα έχει υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση. Κατά αυτό τον τρόπο ενεργοποιείται το Πρόγραμμα Ελεγχόμενης Δευτεροβάθμιας Χορήγησης και Θεραπείας Ουσιοεξαρτημένων Ατόμων, σύμφωνα με το οποίο γιατροί που δεν ανήκουν στις υπηρεσίες του ΟΚΑΝΑ, αλλά θα είναι συμβεβλημένοι με το πρόγραμμα, θα συνταγογραφούν υποκατάστατα των ναρκωτικών ουσιών σε εξαρτημένα άτομα.

Στην εκδήλωση μάλιστα του ΟΚΑΝΑ ο κ. Αβραμόπουλος επανέλαβε την πρόθεση του υπουργείου να εντάξει τις μονάδες του οργανισμού και χωροταξικά στα δημόσια νοσοκομεία.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κ. Αβραμόπουλου εργαζόμενοι στα κέντρα πρόληψης ύψωσαν πανό μπροστά από το βήμα των ομιλητών, διαμαρτυρόμενοι για την υποχρηματοδότηση των προγραμμάτων πρόληψης και ενημέρωσης, που όπως υποστηρίζουν οδηγεί στο κλείσιμο των κέντρων σε όλη την Ελλάδα.

Το ίδιο θέμα προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΠαΣοΚ. «Την ώρα που ο κ. Αβραμόπουλος προετοιμάζει διαφημιστική εκστρατεία κατά των ναρκωτικών, συνολικού ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, τα κέντρα πρόληψης ετοιμάζονται να βάλουν λουκέτο» επεσήμανε ο πολιτικός εκπρόσωπος του Κινήματος για θέματα Υγείας κ. Γ.Φλωρίδης . Ο κ. Φλωρίδης χαρακτήρισε επίσης «τραγική» την επιμήκυνση του χρόνου αναμονής των τοξικομανών για την ένταξή τους στη λίστα υποκατάστατων του ΟΚΑΝΑ. Στην παρούσα φάση, σύμφωνα με στοιχεία που επιβεβαιώνονται και από το υπουργείο Υγείας, η λίστα αναμονής έχει φθάσει τα 5.000 άτομα, ενώ ο χρόνος αναμονής αγγίζει τα πέντε έτη. Και όλα αυτά ενώ την τελευταία πενταετία έχουν λειτουργήσει πέντε νέες μονάδες και έχει εξαγγελθεί η ίδρυση ακόμη τριών.

Για τεράστιες ευθύνες και των δύο κομμάτων εξουσίας στην εξάπλωση των ναρκωτικών και στην όξυνση του προβλήματος κάνει λόγο από την πλευρά του το ΚΚΕ, τονίζοντας σε ανακοίνωσή του ότι «έχουν απαξιωθεί τα “στεγνά” θεραπευτικά προγράμματα και πριμοδοτείται η ιδιωτικοποίηση της υποκατάστασης σε βάρος της θεραπείας» .