Μεθαδόνη στα νοσοκοµεία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάρθα Καϊτανίδη

Τέλος στη λίστα της ντροπής που αριθµεί περισσότερους από 5.000 χρήστες τοξικών ουσιών επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Υγείας µε τη λειτουργία 17 νέων κέντρων αποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ. Τα νέα κέντρα προγραµµατίζεται να ανοίξουν σε διάστηµα έξι µηνών σε ισάριθµα νοσοκοµεία όλης της χώρας. Παράλληλα, σε δύο µήνες αναµένεται να αρχίσει και η ελεύθερη συνταγογράφηση σε χρήστες που είναι συνεπείς στη θεραπεία τους, µε στόχο την αποσυµφόρηση της λίστας.
Οπως διευκρινίστηκε, τις συνταγές θα γράφουν οι γιατροί των µονάδων του ΟΚΑΝΑ και όχι ιδιώτες. Εξαίρεση αποτελούν περιοχές όπου δεν υπάρχουν υποδοµές ανάλογες και, άρα, η συνταγογράφηση θα γίνεται κυρίως από γιατρούς του ΕΣΥ ή ιδιώτες.
Σηµειώνεται πως τον Σεπτέµβριο του 2010 η λίστα αναµονής αριθµούσε 5.232 ανθρώπους σε όλη τη χώρα. Οι περισσότεροι από αυτούς (3.530) βρίσκονται στην Αθήνα και ο µέσος χρόνος αναµονής µέχρις ότου ενταχθούν σε πρόγραµµα αποκατάστασης αγγίζει τα 6½ χρόνια!

Με βάση αυτά τα στοιχεία, άµεση προτεραιότητα του υπουργείου είναι να λειτουργήσουν τέσσερα κέντρα στην Αττική – στο Κέντρο Υγείας Περιστερίου, στο Νοσοκοµείο ΚΑΤ, στο Ελπίς, ενώ αναµένεται και απόφαση από τη διοίκηση του Νοσοκοµείου Νίκαιας. Ακόµη δύο θα ανοίξουν στη Θεσσαλονίκη και τα υπόλοιπα σε νοσοκοµεία της χώρας, από την Κοµοτηνή έως το Ρέθυµνο.
Οπως διευκρίνισε η πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ κ. Μένη Μαλλιώρη, οι µονάδες που θα ενταχθούν στο ΕΣΥ θα έχουν κτιριακή αυτονοµία. «Ο Οργανισµός Σχολικών Κτιρίων θα µας παραχωρήσει λυόµενες κατασκευές, τις οποίες θα εγκαταστήσουµε στο προαύλιο των νοσοκοµείων».
Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε, στο στόχαστρο του υπουργείου Υγείας θα µπουν και οι ιδιωτικές κλινικές απεξάρτησης, οι οποίες όπως είπε η κ. Μαλλιώρη «φυτρώνουν σαν τα µανιτάρια». Σε αυτό το πλαίσιο, θα διεξαχθούν έρευνες για τους τρόπους απεξάρτησης που ακολουθούν.

Χτύπηµα στις πιάτσες
Η µείωση της λίστας της ντροπής εκτιµάται πως θα τείνει να… καταργήσει τις πιάτσες των εξαρτηµένων. Με αυτό τον τρόπο, πιστεύουν οι αρµόδιοι πως θα σταµατήσουν και τα αιτήµατα για αποµάκρυνση των µονάδων του ΟΚΑΝΑ.
«Το πρόβληµα της κοινωνικής όχλησης που προκαλείται από τους τοξικοεξαρτηµένους είναι απόρροια της µεγάλης λίστας αναµονής», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Μαλλιώρη. «Δηµιουργείται δηλαδή όχι από τους ενταγµένους, αλλά από τους µη ενταγµένους σε πρόγραµµα, σε βαθµό που να υπάρχει πλέον η εκτίµηση ότι δηµιουργείται λίστα της πιάτσας».
Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία έρευνας που διενεργήθηκε από το προσωπικό της οµάδας streetwork του ΟΚΑΝΑ τον Σεπτέµβριο του 2010 σε 11 σηµεία του κέντρου της Αθήνας, δηλαδή όπου παρουσιάζεται υψηλή συγκέντρωση χρηστών. Οπως φαίνεται, 85% των θαµώνων δεν είναι ενταγµένοι σε πρόγραµµα, ενώ µόλις 15% είναι ενταγµένοι σε θεραπευτικά προγράµµατα.

Προγράµµαταεπέκτασης
«ΤΑ ΝΕΑ κέντρα θα σβήσουν από τον χάρτη των µεγάλων πόλεων το πρόβληµα των ναρκωτικών και της λίστας αναµονής», υπογράµµισε κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος πρόσθεσε πως παράλληλα δροµολογούνται προγράµµατα επέκτασης στις ήδη υπάρχουσες µονάδες.