Μετωπική δύο υπουργείων

Για τα χρέη των νοσοκομείων ο κ. Αβραμόπουλος «έδειξε» ως υπεύθυνο το υπουργείο Οικονομίας

Της Πεννυς Μπουλουτζα

Νέο επεισόδιο στη σοβούσα αντιπαράθεση μεταξύ των υπουργών Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη και Υγείας Δημ. Αβραμόπουλου προκάλεσε το «έμφραγμα» στις προμήθειες των δημοσίων νοσοκομείων, εξαιτίας των χρεών προς τους προμηθευτές. Της χθεσινής λύσης που αποκαθιστά τη «ροή» υλικών προς τα νοσοκομεία, προηγήθηκε η δημόσια παρέμβαση του κ. Αβραμόπουλου που, μέσω τηλεόρασης και ραδιοφώνου, «έδειξε» ως υπεύθυνο το υπουργείο Οικονομίας. «Φτάσαμε στη λεπτή κόκκινη γραμμή, με το δίκιο τους οι προμηθευτές ζητούν να πληρωθούν… έχουμε κάνει τις παραστάσεις μας στο υπουργείο Οικονομίας. Εχει ενημερωθεί και ο πρωθυπουργός για την κατάσταση», σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος, προκαλώντας την οργή των συνεργατών του υπουργού Οικονομίας, οι οποίοι πάντως απέφυγαν χθες την όποια δήλωση.

Επί της ουσίας, οι προμήθειες ορθοπεδικών υλικών στα δημόσια νοσοκομεία θα πραγματοποιούνται από σήμερα κανονικά, μετά και τη συμφωνία εκπροσώπων των προμηθευτριών εταιρειών και κυβέρνησης για τον τρόπο και τον χρόνο εξόφλησης των χρεών. Πάντως, οι φαρμακοποιοί συνεχίζουν να μη χορηγούν επί πιστώσει φάρμακα στους ασφαλισμένους του Δημοσίου, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Υγείας ότι έχουν εξασφαλισθεί χρήματα για την αποπληρωμή τους.

Οπως δήλωσε χθες ο κ. Αβραμόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με το Δ. Σ. του Πανελληνίου Συλλόγου Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού Υλικού (ΠΑ. ΣΥ. Π. Ο. Υ.) και τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κ. Λουράντο, «έπειτα από συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομίας, οριοθετήθηκε το χρονοδιάγραμμα για την αποπληρωμή των χρεών». Εντός των ημερών συγκροτείται κοινή ομάδα εργασίας από στελέχη των υπουργείων Υγείας και Οικονομίας και από αντιπροσώπους των προμηθευτών και μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχει καταβληθεί η πρώτη από τις τρεις δόσεις για την εξόφληση των προμηθευτών.

Από την πλευρά του, ο κ. Δ. Δημητρακόπουλος, μέλος του ΠΑ. ΣΥ. Π. Ο. Υ., αφού ευχαρίστησε τον κ. Αβραμόπουλο για την παρέμβαση που έκανε στο υπουργείο Οικονομικών, εξέφρασε την πίστη του ότι θα γίνει νομοθετική ρύθμιση και πριν από τις γιορτές θα καταβληθεί η πρώτη δόση των οφειλών. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «από αυτή τη στιγμή σταματάμε την αδυναμία που είχαμε να δίνουμε υλικό στα νοσοκομεία». Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό τι στάση θα τηρήσουν οι υπόλοιποι σύλλογοι προμηθευτών.

Αναφορικά με τα χρέη του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι τα απαιτούμενα κονδύλια βρίσκονται ήδη στους λογαριασμούς του Οργανισμού, ενώ η εκταμίευσή τους και η πληρωμή φαρμακοποιών και γιατρών θα γίνει ευθύς μόλις σταματήσει η απεργία των 253 υπαλλήλων του ΟΠΑΔ. Ο κ. Λουράντος αναγνώρισε τις προσπάθειες του υπουργείου Υγείας να λυθεί το ζήτημα, τόνισε ωστόσο, «να δούμε πώς θα πάνε οι πληρωμές και θα επανεξετάσουμε τη στάση μας».

«Οσα χρήματα κι αν δοθούν για τις προμήθειες, η κατάσταση στα νοσοκομεία θα παραμείνει κρίσιμη», τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία κ. Στ. Κουτσιουμπέλης. Χθες, εκπρόσωποι των εργαζομένων συναντήθηκαν με τον κ. Αβραμόπουλο -μετά τη δυναμική «εισβολή» τους στο κτίριο του υπουργείου όπου αρχικά παρεμποδίστηκαν από αστυνομικούς- και του εξέθεσαν την κατάσταση που επικρατεί στις μονάδες Υγείας και Πρόνοιας. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκαν και σε περιστατικό που σημειώθηκε το καλοκαίρι σε θεραπευτήριο χρονίων παθήσεων του Λεκανοπεδίου, όπου ασθενής έπιασε φωτιά, πιθανόν από τσιγάρο. Οταν το ελλιπές ούτως ή άλλως προσωπικό παρενέβη, ο ασθενής είχε ήδη υποστεί σοβαρά εγκαύματα και χρειάστηκε να διακομισθεί σε ειδική μονάδα όπου και κατέληξε. Οι εργαζόμενοι ζήτησαν από τον υπουργό προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αυξήσεις των αποδοχών τους, άμεση καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών και ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά.