Μετωπική στο Δημόσιο- Απειλούν τώρα με στάση εισπράξεων

Σκληρή απάντηση της κυβέρνησης στα σχέδια της ΑΔΕΔΥ για ακραίες κινητοποιήσεις

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βούλα Κεχαγιά, Νικολέττα Μουτούση

Στο κόκκινο οδηγούνται οι σχέσεις της κυβέρνησης με την ΑΔΕΔΥ, με αιχμή τις απειλές της συνδικαλιστικής ηγεσίας των δημοσίων υπαλλήλων για λουκέτα σε υπηρεσίες που εισπράττουν έσοδα και φόρους.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση έστειλε χθες νέο προειδοποιητικό μήνυμα προς τους συνδικαλιστές του Δημοσίου ότι δεν θα δεχθεί συμπεριφορές που ζημιώνουν το δημόσιο συμφέρον, μόνο που αυτή τη φορά προχώρησε ένα κλικ παραπάνω, αφήνοντας να γίνει κατανοητό ότι όσοι λειτουργούν εις βάρος του Δημοσίου θα υποστούν πειθαρχικές κυρώσεις και θα έρθουν αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο της απόλυσης.
Αφορμή για τη νέα μετωπική σύγκρουση της κυβέρνησης με την ΑΔΕΔΥ ήταν οι δηλώσεις του προέδρου της Σπύρου Παπασπύρου, ο οποίος μιλώντας για τις μορφές αντίδρασης του κλάδου στις νέες περικοπές στους μισθούς και στο υπό καθιέρωση ενιαίο μισθολόγιο ανέφερε ότι η μη είσπραξη τελών στα δημόσια ταμεία είναι μία στοχευμένη δράση. Οι δηλώσεις Παπασπύρου ήρθαν λίγες ημέρες μετά την αυστηρή προειδοποίηση του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου Ηλία Μόσιαλου ότι δεν θα γίνεται ανεκτό το καθεστώς της λευκής απεργίας από δημοσίους υπαλλήλους. Ο κ. Παπασπύρος είπε στα «ΝΕΑ» ότι «οι κινητοποιήσεις μας θα γίνουν παράλληλα με το νέο μισθολόγιο και το επόμενο μνημόνιο που θα συνοδεύεται από νέα μέτρα εις βάρος μας».
Η πρόκληση του κ. Παπασπύρου πυροδότησε το κλίμα έντασης με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος είπε ξεκάθαρα ότι όποιος λειτουργεί ενάντια στο δημόσιο συμφέρον ή το υπονομεύει δεν προστατεύεται από το Σύνταγμα. «Οταν λες "δεν εισπράττω" αυτό δεν είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο, είναι απαράδεκτο», ανέφερε ο κ. Μόσιαλος στον Σκάι για να προσθέσει με νόημα ότι «έχουμε 800.000 δημοσίους υπαλλήλους και ο αριθμός τους είναι περίπου ίσος με τον αριθμό των ανέργων». Ο υπουργός Επικρατείας προχωρώντας ακόμη περισσότερο τη σκέψη του προανήγγειλε ουσιαστικά απολύσεις, εξηγώντας ότι υπάρχουν Πειθαρχικά «τα οποία πρέπει να λειτουργήσουν» και μάλιστα «να αλλάξουν γιατί δεν μπορείς στα Πειθαρχικά Συμβούλια να έχεις εκπροσώπους των εργαζομένων που κρίνονται εκείνη την ώρα. Αρα, θα πρέπει να είναι ανεξάρτητα τα Πειθαρχικά Συμβούλια».
Επιπλέον, ο κ. Μόσιαλος άφησε αιχμές και για τη συνδικαλιστική ηγεσία των δημοσίων υπαλλήλων, επισημαίνοντας ότι «θα πρέπει να αναπνεύσουν επιτέλους οι αξιοπρεπείς δυνάμεις μέσα στο δημόσιο σύστημα και να αμείβονται καλύτερα και να μην εγκλωβίζονται και να μην εναγκαλίζονται με συνδικαλιστικές ηγεσίες που δεν είναι υπεύθυνες αυτή τη στιγμή».
Ο υπουργός Επικρατείας δεν θέλησε να στραφεί εναντίον του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων. Ανέφερε ότι έχουμε μεγάλο δημόσιο τομέα και, σε πολλούς τομείς, κακοπληρωμένους δημοσίους υπαλλήλους, πολλοί από τους οποίους – όπως είπε – είναι και ευσυνείδητοι δημόσιοι υπάλληλοι γιατί ποτέ δεν είχαν μέσον για να πάρουν προαγωγή, πότε δεν είχαν μέσον για να πάρουν μια μετάταξη σε μία πιο ήρεμη δουλειά. «Αίσθημα δικαιοσύνης θα πρέπει να κυριαρχήσει» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ όταν ρωτήθηκε αν το ΠΑΣΟΚ.

οι απεργιεσ. Πάντως, στις σκέψεις της Ανώτατης Διοίκησης των δημοσίων υπαλλήλων είναι να μην προκηρυχθούν απευθείας πανελλαδικές απεργίες, αλλά η συνομοσπονδία να καλύψει συνδικαλιστικά απεργιακές κινητοποιήσεις σε συγκεκριμένους τομείς όπως τα ταμεία των εφοριών. Συνδικαλιστικά στελέχη σημειώνουν πως με τα μέτρα που ελήφθησαν το 2010 αλλά και με τις περικοπές σε επιδόματα, για παράδειγμα του κινήτρου απόδοσης, που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα έχουν υποστεί μισθολογική μείωση της τάξης του 40%.