«Μέτωπο» κατά της γρίπης

Εγρήγορση και ψυχραιμία απέναντι στην γρίπη Α, όπως προσδιορίζεται πλέον, συστήνουν οι υπουργοί υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συμφώνησαν, κατά την έκτακτη συνεδρίασή τους, στην άμεση παρασκευή εμβολίου κατά της νόσου, ενώ απέρριψαν πρόταση της Γαλλίας για διακοπή των πτήσεων προς το Μεξικό. Διαβάστε περισσότερα

Η ανησυχία για τη γρίπη Α μεγαλώνει, καθώς πληθαίνουν τα κρούσματα σε πολλές χώρες του κόσμου και το επίπεδο του συναγερμού παραμένει στο 5, υπό το φόβο πανδημίας.


Νέα κρούσματα στο Μεξικό

Στο Μεξικό, επιβεβαιώθηκαν σαράντα νέα κρούσματα της νόσου, ανεβάζοντας τον αριθμό των ασθενών στους 300, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Ωστόσο στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι η κατάσταση των ασθενών είναι καλή και ο αριθμός των νεκρών από τον ιό της γρίπης παραμένει στους 12.

Οι μεγάλες διαδηλώσεις που οργανώνονται κατά παράδοση στο Μεξικό για την Εργατική Πρωτομαγιά, αναβάλλονται λόγω της γρίπης, ανέφερε κυβερνητική πηγή.

Ο υπουργός Εργασίας του Μεξικού, Χαβιέρ Λοσάνο, «ζήτησε να αναβληθούν οι συγκεντρώσεις των εργαζομένων και η έκκλησή του έτυχε ευνοϊκής υποδοχής», δήλωσε ο εκπρόσωπός του, Εφρέν Γκαρσία.

Ο εκπρόσωπος παραδέχτηκε ότι επαφίεται στα συνδικάτα να αποφασίσουν όμως διευκρίνισε ότι οι δύο μεγαλύτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις, το Εργατικό Συνέδριο και η Εθνική Ένωση Εργαζομένων, έχουν ήδη εκφράσει την υποστήριξή τους στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Έτσι, δεν αναμένεται, για πρώτη φορά, να γίνουν τεράστιες συγκεντρώσεις στο Σοκάλο, την πελώρια κεντρική πλατεία της μεξικανικής πρωτεύουσας.

Οι αρχές έχουν ήδη διατάξει να κλείσουν όλοι οι χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας της πρωτεύουσας που αριθμεί 20 εκατομμύρια κατοίκους.

Οι ΗΠΑ στέλνουν φάρμακα στο Μεξικό

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα δαπανήσουν 251 εκατομμύρια δολάρια για να αγοράσουν 13 εκατομμύρια περισσότερες δόσεις αντιγριπικών φαρμάκων και θα στείλουν 400.000 δόσεις στο Μεξικό, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο υγείας.

«Οι 13 εκατομμύρια πρόσθετες δόσεις που θα αγοραστούν θα μας επιτρέψουν να ανανεώσουμε τα εθνικά αποθέματα και θα διασφαλίσουν περαιτέρω ότι είμαστε έτοιμοι να εξασφαλίσουμε στον αμερικανικό λαό την αγωγή που μπορεί να χρειαστεί», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η υπουργός υγείας, Κάθλιν Σεμπέλιους.

Μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο στον Καναδά

Η πρώτη περίπτωση μετάδοσης του νέου ιού της γρίπης Α από άνθρωπο σε άνθρωπο στον Καναδά καταγράφηκε στην επαρχία της Νέας Σκωτίας, όπως ανέφερε εκπρόσωπος του τμήματος Προστασίας της Υγείας της περιοχής.

Σύμφωνα με τον Λούκας Γουάιντ, ο ασθενής, που παρουσιάζει ήπια συμπτώματα, κόλλησε την ασθένεια από ένα μαθητή ο οποίος είχε πάει σχολική εκδρομή στο Μεξικό.

Στη Νέα Σκωτία έχουν αναφερθεί μέχρι τώρα οκτώ κρούσματα της ασθένειας — όλα με ήπια συμπτώματα. Τέσσερις από τους ασθενείς είναι μαθητές που είχαν επισκεφθεί το Μεξικό.

Εξάλλου, ομοσπονδιακοί αξιωματούχου ανέφεραν την Πέμπτη ότι καταγράφηκαν 15 νέα κρούσματα στον Καναδά, μεταξύ των οποίων και το πρώτο κρούσμα στο Κεμπέκ. Συνολικά στη χώρα έχουν αναφερθεί 34 κρούσματα.

«Εξηγήσεις» για τη διακοπή εισαγωγών μεξικανικών προϊόντων

Το Μεξικό θα ζητήσει «εξηγήσεις» από τις χώρες που διέκοψαν ή περιόρισαν τις εισαγωγές μεξικανικών προϊόντων λόγω της επιδημίας της γρίπης Α, όπως για παράδειγμα του χοιρινού κρέατος, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας.

Το Μεξικό θα ζητήσει επισήμως, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, οι χώρες αυτές να δώσουν μια εξήγηση για τους περιορισμούς που επέβαλαν και «την επιστημονική βάση τους».

Δεκαπέντε χώρες, μεταξύ των οποίων η Κίνα και η Ρωσία, απαγόρευσαν ή επέβαλαν περιορισμούς στις εισαγωγές χοιρινού κρέατος και συναφών προϊόντων από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό.