Μέτρα για μείωση της σπατάλης στα νοσοκομειακά φάρμακα

Η εκτόξευση δαπανών στα νοσοκομεία οδηγεί την ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε δραστικά μέτρα περιορισμού σπατάλης και στον τομέα των φαρμάκων, με συνεχείς απολογισμούς και ελέγχους, που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο της γνωστής, έως τώρα, ανεξέλεγκτης διακίνησής τους στα νοσοκομεία. Τα μέτρα θα ισχύσουν από αύριο και περιλαμβάνονται σε πολυσέλιδη εγκύκλιο της υπουργού Υγείας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, που μεταξύ άλλων προβλέπει:

Τα αποθέματα φαρμάκων στα νοσηλευτικά τμήματα δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 15 ημέρες σε ό,τι αφορά φάρμακα γενικού συνταγολογίου. Στα φαρμακευτικά τμήματα τα αποθέματα κάθε είδους φαρμάκου (πρωτότυπο ή αντίγραφο) δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν την ποσότητα που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών του νοσοκομείου, για 30 ημέρες (για τα νοσοκομεία της Β’ και Γ’ Ζώνης) και για 20 ημέρες (για τα νοσοκομεία της Α’ Ζώνης).

Ατομική συνταγή χειρόγραφη ή ηλεκτρονική, η οποία δεν φέρει το όνομα του ιατρού (σφραγίδα και υπογραφή για τις χειρόγραφες), τη διάγνωση και την ημερήσια δοσολογία του φαρμάκου, δεν θα εκτελείται από το νοσοκομειακό φαρμακείο.

Η χορήγηση φαρμάκων από το φαρμακευτικό τμήμα κάθε νοσοκομείου γίνεται με ατομική συνταγή για φαρμακευτική αγωγή ενός εικοσιτετραώρου. Χορήγηση φαρμάκων πέραν του εικοσιτετραώρου επιτρέπεται μόνο για τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.

Απαγορεύεται, με ευθύνη του γιατρού, η συνταγογράφηση φαρμάκων εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων και δοσολογίας.

Ο διοικητής της Υ.Πε. θα ορίζει το νοσοκομείο φύλαξης του ορίου (stock) ασφαλείας ορισμένων υψηλού κόστους φαρμάκων ανά ομάδα νοσοκομείων (όπως μονοκλωνικά και φάρμακα εισαγωγής μέσω ΙΦΕΤ), ώστε να μην υπάρχουν πολλαπλά αποθέματα και συνεπώς συσσώρευση χρεών στα νοσοκομεία.

Ο αριθμός διαφορετικών φαρμάκων με την ίδια δραστική ουσία (πρωτότυπα και αντίγραφα) τα οποία υπάρχουν στο φαρμακευτικό τμήμα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα τέσσερα.

Επιλέγονται για εισαγωγή ιδιοσκευάσματα για τα οποία, λόγω μεγαλύτερης συσκευασίας, προκύπτει χαμηλότερη τιμή ανά δόση.

ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ (ΠΡΩΗΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ ΒΟΥΛΑΣ)

Μόνο το νοικοκύρεμα δεν εξαλείφει τα χρέη

Μαζί με τα μέτρα περικοπών και νοικοκυρέματος χρειάζεται πρόσθετη χρηματοδότηση το ΕΣΥ, τουλάχιστον στο επίπεδο της εξαγγελίας του 1% του προϋπολογισμού, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία χωρίς χρέη, επισημαίνουν άνθρωποι που γνωρίζουν από διοικητικές θέσεις και εκ των έσω τα προβλήματα των νοσοκομείων.

«Οσο ορθολογικά και να εργαστούν τα νοσοκομεία, όσες οικονομίες και περικοπές και να γίνουν, καλύπτουν μικρό μόνο μέρος του «ανοίγματος».

Αν δεν υπάρξει πρόσθετη επιχορήγηση από τον προϋπολογισμό, οι όποιες περικοπές, οικονομίες, ακόμα και αν εισπραχθούν όλες οι οφειλές των ταμείων, είναι αδύνατον να καλυφθούν οι ιδιαίτερα αυξημένες δαπάνες των υποχρεώσεων.

Αυτό δείχνει η εμπειρία όσων έχουν υπηρετήσει ως διοικητές νοσοκομείων του ΕΣΥ», εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» ο μέχρι πρόσφατα διοικητής-πρόεδρος του ΔΣ του ΓΝ Ασκληπιείο Βούλας, οδοντίατρος MBA, Ηρακλής Καραγιώργος, που μας δίνει και μια «γεύση» του τι μπορεί να κάνει και τι όχι ένας «μάνατζερ» σε νοσοκομείο του ΕΣΥ.

«Οταν τα λειτουργικά έξοδα για υποχρεωτικές υπηρεσίες είναι περισσότερα από τα διαθέσιμα κονδύλια, δεν αντιμετωπίζονται με τη λογική που θα λειτουργούσε π.χ. ο ιδιωτικός τομέας, καταργώντας δηλαδή κλινικές ή τμήματα που δεν βγάζουν τα λεφτά τους. Πόσω μάλλον όταν συνεχώς προστίθενται στα νοσοκομεία νέες, αναγκαίες λειτουργίες, που φυσικά αυξάνουν τα έξοδα.

Στο Ασκληπιείο, ενώ είχαμε την περασμένη χρονιά 76 εκατ. ευρώ οφειλές προς προμηθευτές, την ίδια στιγμή έχουμε 45 εκατ. ευρώ απαιτήσεις από χρέη των ασφαλιστικών ταμείων προς το νοσοκομείο, που αν εισπραχθούν μειώνουν αμέσως το έλλειμμα στα 31 εκατ.». Τα τελευταία χρόνια το Ασκληπιείο από ορθοπαιδικό νοσοκομείο πέρασε στη δομή του γενικού νοσοκομείου. Αναβάθμισε και ανέπτυξε και άλλα τμήματα. Εξοπλίστηκε πλήρως το Ουρολογικό Τμήμα (π.χ. ψηφιακός λιθοτρίπτης, δύο συστήματα laser) καθώς και το Οφθαλμολογικό και το ΩΡΛ Τμήμα.

Επεκτάθηκε η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, εξοπλίστηκε και λειτούργησαν τρεις νέες κλίνες. Αναβαθμίστηκε το Καρδιολογικό Τμήμα και η εγκατάσταση στεφανιογράφου- αγγειογράφου βρίσκεται στην τελική φάση. Αναβαθμίστηκε το τμήμα της Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, ενώ το τμήμα της Εργοθεραπείας είναι πλέον μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα και από τα καλύτερα της Δυτικής Ευρώπης και των ΗΠΑ. Στο ακτινολογικό τμήμα μπήκαν συστήματα ψηφιοποίησης και δημιουργήθηκε νέα Μονάδα Μαστογραφίας.

Για το οικονομικό νοικοκύρεμα ο κ. Καραγιώργος μάς εξηγεί ότι «στο Νοσοκομείο εφαρμόστηκε το διπλογραφικό σύστημα και άρχισε η κατάρτιση και δημοσίευση ισολογισμών, ενώ προχωρεί εδώ και έναν χρόνο η λειτουργία ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος.

Εγιναν ενέργειες για την προαγωγή του εθελοντισμού, με αποτέλεσμα να έλθουν στο νοσοκομείο με δωρεές είδη εξοπλισμού αξίας 700.000 ευρώ. Ακόμη, το νοσοκομείο είναι στην τελική διαδικασία απόκτησης διαχειριστικής επάρκειας για την άντληση πόρων από το ΕΣΠΑ».

– Τι περιθώρια έχει, κ. Καραγιώργο, ένας μάνατζερ να αναπτύξει πρωτοβουλίες σ’ ένα νοσοκομείο του ΕΣΥ;

– «Προερχόμενος από τον ιδιωτικό τομέα και αναλαμβάνοντας τη διοίκηση ενός μεγάλου νοσοκομείου, όπως είναι το Ασκληπιείο Βούλας, διαπιστώνεις ότι ως διοικητής δεν έχεις στη διάθεσή σου κάποια βασικά εργαλεία αποτελεσματικής διοίκησης.

Κατ’ αρχάς δεν έχεις στη διάθεσή σου μια στοιχειωδώς επαρκή χρονικά θητεία για να σχεδιάσεις και να υλοποιήσεις ένα πρόγραμμα ανάπτυξης, αφού η θητεία σου είναι διετής.

Δεύτερον, δεν απολαμβάνεις τη στοιχειώδη εργασιακή ασφάλεια, αφού ο νομοθέτης έχει θεσπίσει πολύ απλά την «πρόωρη λύση της θητείας αζημίως για το Δημόσιο», χωρίς την πρόβλεψη οιασδήποτε αξιολόγησης.

Τρίτον, επειδή υπάρχει η ανωτέρω διάταξη, κάποιοι κομματικοί παράγοντες του νοσοκομείου, που στόχο έχουν κυρίως την προώθηση προσωπικών πολιτικών και βλέπουν ότι ο διοικητής αποτελεί εμπόδιο, θεωρούν τον διοικητή «αναλώσιμο» και χρειάζεται πολλές φορές να εξηγείς τα αυτονόητα και να απολογείσαι.

Τέταρτον, δεν υπάρχει ουδεμία δυνατότητα επιλογής στενών συνεργατών σου.

Πέμπτον, όταν αναλαμβάνεις καθήκοντα, ουδείς ασχολείται με το να σου θέσει τους βασικούς στρατηγικούς στόχους για τη λειτουργία του νοσοκομείου.