Μέτρα για τον ιό με… βοηθό τον Θεό

Στον προχθεσινό Αγιασμό και στον… πατριωτισμό των εκπαιδευτικών εναποτίθενται οι ελπίδες να μείνει η νέα γρίπη έξω από τα σχολεία.

Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, από προχθές, βρήκε τα περισσότερα σχολεία με ελλιπέστατη προετοιμασία, κυρίως σε προμήθεια υλικών απολύμανσης. Γι’ αυτό το υπουργείο Υγείας έσπευσε την τελευταία στιγμή, μόλις προχθές, να κάνει μαζική προμήθεια «υλικών» για να τα διανείμει στα σχολεία.

Η εγκύκλιος που έχει σταλεί σε όλες τις εκπαιδευτικές μονάδες είναι ιδιαίτερα αναλυτική, μόνο που δύσκολα εφαρμόζονται όσα προβλέπει: Oπως π.χ. η πρόβλεψη για κατά το δυνατόν αραίωση των μαθητών μέσα στην τάξη (πώς να γίνει κάτι τέτοιο σε τάξεις 25 και 30 παιδιών…) ή για αποφυγή αγγιγμάτων, ασπασμών, χειραψιών, ανταλλαγή μολυβιών και άλλων προσωπικών αντικειμένων (πώς να το καταφέρει αυτό ο δάσκαλος παιδιών της Α’ ή της Β’ τάξης του δημοτικού…).

Με νέο ρόλο

Χωρίς να διαθέτουν, τουλάχιστον τα μεγάλα σχολικά συγκροτήματα, γιατρό ή έστω μία νοσοκόμο, που θα μπορεί να παράσχει ουσιαστική βοήθεια και να διαχειριστεί πιθανό κρούσμα της νέας γρίπης μεταξύ των μαθητών, ο ρόλος αυτός ανατέθηκε στους δασκάλους και τους γονείς.

Οι δάσκαλοι από την πρώτη στιγμή επεσήμαναν ότι αυτοί που συνέταξαν τις οδηγίες δεν έχουν λάβει υπόψη τους την πραγματικότητα και τις δυνατότητες των σχολείων, τονίζοντας την αδυναμία προμήθειας του υγειονομικού υλικού, λόγω έλλειψης χρημάτων, καθώς και το γεγονός ότι οι καθαρίστριες δεν μπορούν να απολυμαίνουν συνέχεια τους χώρους υγιεινής.

Επίσης επισημαίνουν ότι καθαρίστριες π.χ. των ολοήμερων σχολείων που να εργάζονται για 11 ώρες (7 π.μ. με 6 μ.μ.) δεν υπάρχουν, καθώς έχουν μείνει απλήρωτες από πέρυσι!

«Μας λέει το υπουργείο Παιδείας ότι τα αναλώσιμα υλικά θα αγορασθούν με τα ποσά από τις επιχορηγήσεις, σε 4 δόσεις, όμως ήδη τα ποσά αυτά είναι πολύ μικρά και δεν επαρκούν», εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» ο δάσκαλος και μέλος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος Μιχάλης Χαζίρης.

«Μια σχολική μονάδα με 6 έως 12 τμήματα χρειάζεται περίπου 500 ευρώ την εβδομάδα, δηλαδή 2.000 ευρώ τον μήνα. Στα περισσότερα σχολεία δεν έχει δοθεί έως σήμερα η 3η δόση για το 2009. Ενδεικτικά, στον Δήμο Χαλανδρίου μέχρι σήμερα στις 23 σχολικές επιτροπές για όλα τους τα έξοδα (μισθούς, επισκευές, συντήρηση κ.λπ.) έχει δοθεί η πρώτη δόση του 2009, που ανέρχεται στις 332.000 ευρώ, και η 2η δόση, η οποία μειώθηκε στις 261.000 ευρώ, δηλαδή κόπηκαν περίπου 70.000 ευρώ.

Ο υπουργός δήλωσε ότι δόθηκαν τρεις δόσεις και θα δοθεί και τέταρτη, ενώ ακόμη περιμένουμε την τρίτη».

Για τους ασθενείς μαθητές

Μαθήματα μέσω ΤV και PC

Για τους μαθητές οι οποίοι λόγω γρίπης θα αδυνατούν να παρακολουθούν τα μαθήματά τους, το υπ. Παιδείας έχει προβλέψει, στα πρότυπα προγραμμάτων που εφαρμόζονται στη Γαλλία, την παρακολούθηση των μαθημάτων από το σπίτι μέσω τηλεόρασης ή κομπιούτερ. Η Διεύθυνση Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης, όπως ανέφερε ο υπ. Παιδείας Αρης Σπηλιωτόπουλος, έχει ήδη ετοιμάσει πρόγραμμα δύο εβδομάδων, διάρκειας τριών ωρών καθημερινά, το οποίο αν χρειαστεί θα μπορεί να μεταδίδεται από την ΕΡΤ ή το κανάλι της Βουλής.

ΒΑΣΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ

«Κρατήστε τα παιδιά σας στο σπίτι»

Τα παιδιά που θα παρουσιάσουν δύο ή περισσότερα από τα συμπτώματα της γρίπης θα πρέπει, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών, να μην πάνε στο σχολείο, αλλά να μείνουν στο σπίτι. Κρίνεται σκόπιμη η αναζήτηση ιατρικής συνδρομής στο Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (π.χ. παιδίατρος – οικογενειακός γιατρός – γιατρός ασφαλιστικού ταμείου κ.ά.), καθώς και η παραμονή των ασθενών στο σπίτι. Η κατ’ οίκον παραμονή είναι υποχρεωτική για όσες μέρες διαρκεί ο πυρετός και επιπλέον ακόμα ένα 24ωρο μετά την υποχώρησή του, χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών φαρμάκων. Οι εκπαιδευτικοί, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες, οφείλουν να συμβουλεύουν τους γονείς και τα άτομα που ασχολούνται με τη φύλαξη παιδιών να ελέγχουν καθημερινά τα παιδιά για την εμφάνιση συμπτωμάτων του ιού κάθε πρωί, πριν τα στείλουν στο σχολείο και εάν εμφανίζουν συμπτώματα να τα κρατούν στο σπίτι. Τα συμπτώματα της γρίπης είναι: πυρετός, βήχας, πονόλαιμος, μυαλγίες, συνάχι, πονοκέφαλος, ρίγος, αίσθημα κόπωσης και σε ορισμένες περιπτώσεις διάρροια και εμετοί.

Η ΠΡΩΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Ενημερώσεις στις αίθουσες για θέματα υγιεινής

Η πρώτη εβδομάδα στα σχολεία θα κυλήσει με ενημερωτικές ομιλίες προς τους μαθητές για τη νέα γρίπη και γενικότερα για θέματα υγιεινής. Ηδη διευθυντές εκπαίδευσης, σύμβουλοι, διευθυντές σχολείων είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθούν παράλληλα με τη λειτουργία των σχολείων ειδικά σεμινάρια, όπου επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ εξειδικεύουν τους τρόπους διαχείρισης πιθανών κρουσμάτων γρίπης στα σχολεία και τα μέτρα πρόληψης, που πρέπει να μεταδώσουν οι δάσκαλοι στους μαθητές και μέσω ειδικών εντύπων και στους γονείς. Από τα θέματα που απασχολούν ιδιαίτερα τους ειδικούς του ΚΕΕΛΠΝΟ για τη νέα γρίπη στα σχολεία είναι το κατά πόσο θα έχουμε καθημερινά μια σαφή εικόνα του αριθμού των μαθητών που έχουν προσβληθεί από τη γρίπη, κυρίως μέσω της καταγραφής απουσιών. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να αποφαίνονται αν συντρέχουν λόγοι να κλείσει κάποιο σχολείο ή αν τα κρούσματα είναι πάρα πολλά να υπάρξει ακόμη και γενικό κλείσιμο των σχολείων.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ