Μέτρα με περικοπή της διδακτέας ύλης

 

ΜΑΡΝΥ ΠΑΠΑΜΑΤΘΑΙΟΥ

Περικοπή της διδακτέας ύλης για μαθητές ή μαθήτριες οι οποίοι απουσιάζουν από το σχολείο τους για περισσότερες από 15 ημέρες, έναρξη του προγράμματος μετάδοσης της εκπαιδευτικής τηλεόρασης και άμεση ηλεκτρονική ενημέρωση όλων των αρμοδίων φορέων για τα κρούσματα της νέας γρίπης, περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας για την ομαλή λειτουργία των σχολείων. Στη δέσμη μέτρων για τη νέα γρίπη, η οποία ανακοινώθηκε χθες έπειτα από σύσκεψη που συγκλήθηκε στο υπουργείο Παιδείας, περιλαμβάνονται:

* Ο ανασχεδιασμός της διδακτέας ύλης, σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Οταν η αναστολή λειτουργίας σχολικών τμημάτων είναι ως 15 ημέρες, οι διευθυντές Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τους σχολικούς συμβούλους και τους συλλόγους διδασκόντων, οφείλουν να φροντίσουν για την αναπλήρωση της διδακτέας ύλης. Σε περίπτωση που σχολεία ή τμήματα αναστείλουν τη λειτουργία τους για περισσότερες από δύο εβδομάδες, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο έχει ήδη καθορίσει την τροποποιημένη διδακτέα ύλη.

* Η απλοποίηση της διαδικασίας ενημέρωσης των αρμοδίων φορέων για τα νέα κρούσματα και την «κινητικότητα» των μαθητών στα σχολεία. Πλέον θα δίνεται καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση από κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης της χώρας, ενώ άμεσα θα ενημερώνεται το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) και η κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να εξάγονται τα απαραίτητα ιατρικά συμπεράσματα για την πορεία της γρίπης. Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας (www. ypepth.gr) έχουν κατηγοριοποιηθεί και τα συχνότερα ερωτήματα γονέων σχετικά με τη νέα γρίπη, καθώς και οι απαντήσεις που δίνονται σε αυτά. Το υλικό αυτό, εκτός από την ιστοσελίδα του υπουργείου, έχει αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνεργασία με την Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων έχει συγκροτηθεί κοινή επιτροπή για να αντιμετωπιστεί, μεταξύ άλλων, και το θέμα της καθαριότητας στα σχολεία. Οπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Παιδείας, έχει εγκριθεί από το υπουργείο Οικονομικών να διατεθεί ποσόν 435.000 ευρώ στα σχολεία της χώρας για την προμήθεια υλικού με σκοπό την αντιμετώπιση της γρίπης. Ακόμη, συγκροτήθηκε στο υπουργείο Παιδείας Ομάδα Διαχείρισης Νέας Γρίπης (ΟΔΑΝΓ) για τη διαχείριση και τον συντονισμό των θεμάτων που προκύπτουν σχετικά με τη νέα γρίπη, ενώ προγραμματίζεται σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ δεύτερος γύρος επιμορφωτικών συναντήσεων ανά Περιφέρεια, για τους εκπαιδευτικούς.