Μέτρα ζητά το ECDC από τις χώρες της Ε.Ε. για τη ευλογιά των πιθήκων

Σε μια ταχεία αξιολόγηση κινδύνου που δημοσιεύθηκε σήμερα (κλικ εδώ), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) συνιστά στις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ να εστιάσουν την προσοχή τους στην άμεση αναγνώριση, διαχείριση, ανίχνευση επαφών και αναφορά νέων κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων. Οι χώρες θα πρέπει επίσης να επικαιροποιήσουν τους μηχανισμούς ανίχνευσης επαφών, τη διαγνωστική ικανότητα για τους ιούς της ορθοπυξιάς και να επανεξετάσουν τη διαθεσιμότητα εμβολίων κατά της ευλογιάς, αντιικών φαρμάκων και μέσων ατομικής προστασίας για τους επαγγελματίες υγείας.

Από τις 15 έως τις 23 Μαΐου, αναφέρθηκαν συνολικά 85 κρούσματα που εντοπίστηκαν στην ΕΕ σε οκτώ κράτη μέλη της ΕΕ (Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία). Τα επί του παρόντος διαγνωσμένα κρούσματα ανθρώπινης ευλογιάς των πιθήκων αφορούν κυρίως άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες, γεγονός που υποδηλώνει ότι η μετάδοση μπορεί να λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια των στενών σχέσεων. Η μετάδοση μπορεί να συμβεί μέσω στενής επαφής του βλεννογόνου ή του μη ακέραιου δέρματος με μολυσματικό υλικό από τις βλάβες ή μέσω μεγάλων αναπνευστικών σταγονιδίων κατά τη διάρκεια παρατεταμένης επαφής πρόσωπο με πρόσωπο.

«Τα περισσότερα από τα τρέχοντα κρούσματα έχουν παρουσιάσει ήπια συμπτώματα της νόσου και για τον ευρύτερο πληθυσμό, η πιθανότητα εξάπλωσης είναι πολύ χαμηλή», δήλωσε η Andrea Ammon, διευθύντρια του ECDC. «Ωστόσο, η πιθανότητα περαιτέρω εξάπλωσης του ιού μέσω στενής επαφής, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια σεξουαλικών δραστηριοτήτων μεταξύ ατόμων με πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους, θεωρείται υψηλή».

«Σε στενή επαφή με τα κράτη-μέλη»

Η Στέλλα Κυριακίδου, Ευρωπαία Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, πρόσθεσε: «Ανησυχώ για τον αυξημένο αριθμό των αναφερόμενων κρουσμάτων στην ΕΕ και παγκοσμίως. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση, και ενώ επί του παρόντος η πιθανότητα εξάπλωσης στον ευρύτερο πληθυσμό είναι χαμηλή, η κατάσταση εξελίσσεται. Πρέπει όλοι μας να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση, να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει δυνατότητα εντοπισμού επαφών και επαρκής διαγνωστική ικανότητα και να εξασφαλίσουμε ότι διαθέτουμε τα απαραίτητα εμβόλια, τα αντιικά φάρμακα και τον ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό για τους επαγγελματίες υγείας».

»Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τα κράτη-μέλη από τις πρώτες αναφορές κρουσμάτων του ιού στην ΕΕ και είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε ενεργά και να συντονίσουμε την αντίδραση της ΕΕ με όλα τα μέσα που διαθέτει η ΕΕ. Η Επιτροπή Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ θα συζητήσει αύριο για τον ιό και η Αρχή μας για την αντιμετώπιση επειγουσών καταστάσεων και την ετοιμότητα στον τομέα της υγείας (HERA), το ECDC και ο EMA συνεργάζονται στενά για να διασφαλίσουν την ενημέρωση σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση και τη διαθεσιμότητα εμβολίων και θεραπειών».

Οι κίνδυνοι

Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο σε ορισμένες ομάδες πληθυσμού, όπως μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες και ανοσοκατασταλμένα άτομα. Χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να εκτιμηθεί με ακρίβεια το επίπεδο νοσηρότητας και θνησιμότητας σε αυτή την επιδημία.

Εάν συμβεί μετάδοση από άνθρωπο σε ζώο και ο ιός εξαπλωθεί σε ζωικό πληθυσμό, υπάρχει κίνδυνος η νόσος να γίνει ενδημική στην Ευρώπη. Ως εκ τούτου, πρέπει να υπάρξει στενή διατομεακή συνεργασία μεταξύ των ανθρώπινων και κτηνιατρικών αρχών δημόσιας υγείας για τη διαχείριση των εκτεθειμένων κατοικίδιων ζώων και την πρόληψη της μετάδοσης της νόσου στην άγρια πανίδα.

Τα μολυσμένα άτομα θα πρέπει να παραμένουν απομονωμένα μέχρι να πέσουν οι κρούστες και θα πρέπει ιδιαίτερα να αποφεύγουν τη στενή επαφή με ανοσοκατασταλμένα άτομα και κατοικίδια ζώα. Συνιστάται επίσης αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα και τη στενή σωματική επαφή μέχρι να επουλωθεί το εξάνθημα. Οι περισσότερες περιπτώσεις μπορούν να παραμείνουν στο σπίτι με υποστηρικτική φροντίδα.

Οι στενές επαφές των κρουσμάτων θα πρέπει να παρακολουθούνται από μόνοι τους για την εμφάνιση συμπτωμάτων για 21 ημέρες μετά την τελευταία έκθεση. Το ECDC θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα επικαιροποιεί την εκτίμηση κινδύνου καθώς καθίστανται διαθέσιμα νέα δεδομένα και πληροφορίες.