Μια διαδήλωση με… ακτινοβολία

Στους δρόμους βγαίνουν σήμερα τεχνολόγοι ακτινολόγοι, ακτινοφυσικοί, γιατροί και νοσηλευτές

Της Νικολέττας Μπούκα

bouka@makthes.gr


Με λευκές ποδιές και κρατώντας στα χέρια τους… ακτινογραφικό φιλμ βγαίνουν σήμερα στους δρόμους τεχνολόγοι ακτινολόγοι, χειριστές, γιατροί, ακτινοφυσικοί και νοσηλευτές. Από τις 10 το πρωί έως τις 2.30 μετά το μεσημέρι προχωρούν σε στάση εργασίας, ενώ στις 11 το πρωί θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας.

Αιτία της διαμαρτυρίας τους είναι η τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Υγείας στο προς ψήφιση νομοσχέδιο περί μεταμοσχεύσεων (άρθρο 66, παρ. 6) και η οποία αφορά στην ουσιαστική κατάργηση της ακτινολογικής άδειας 30 ημερών. Όπως καταγγέλλουν, η τροπολογία αυτή εκφράζει την αδιαφορία της πολιτείας για τις συνθήκες εργασίας στα ακτινολογικά τμήματα, ενώ ταυτόχρονα δηλώνει την αδυναμία κάλυψης της έλλειψης προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία και διευκολύνει τον ιδιωτικό τομέα για απολύσεις προσωπικού.

“Η άδεια ακτινοπροστασίας έχει την έννοια της προστασίας από την ακτινοβολία των εργαζομένων που απασχολούνται στην πρώτη γραμμή της επικινδυνότητας. Η ακτινολογική άδεια δεν είναι θεραπεία. Είναι προστασία από την ακτινοβολία”, επισημαίνουν τα μέλη της Ένωσης Τεχνολόγων – Ακτινολόγων Ελλάδας και της Πανελλήνιας Ένωσης Φυσικών των Δημόσιων Νοσοκομείων.

Άλλωστε, σύμφωνα με δικά τους στοιχεία, οι εργαζόμενοι στα εργαστήρια πεθαίνουν πέντε χρόνια νωρίτερα, καθώς εμφανίζουν λευχαιμίες, λεμφώματα και καρκίνους του δέρματος. Οι άδειες που παίρνουν οι εργαζόμενοι στα εργαστήρια είναι 30 μέρες επιπλέον της κανονικής τους άδειας. Επίσης, δικαιούνται ένα ρεπό μετά τις εφημερίες, καθώς οι γιατροί δουλεύουν συνεχώς πάνω από 32 ώρες και οι εργαζόμενοι κάνουν δύο βάρδιες το 24ωρο. Φυσικά, όπως τονίζουν, για όλα αυτά ευθύνονται οι τεράστιες ελλείψεις ακτινολόγων και φυσικών στα δημόσια νοσοκομεία.


Επιστολή στον υπουργό Υγείας

Στο μεταξύ, την άμεση απόσυρση της υπό ψήφιση τροπολογίας ζητεί με επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο η Ελληνική Εταιρεία Πυρηνικής Ιατρικής και Βιολογίας. Επίσης, χαρακτηρίζει απαραίτητη την άμεση δημόσια επιστημονική συζήτηση του ζητήματος και την κατάθεση των εισηγήσεων που θα γίνουν στην εννεαμελή Επιτροπή Ιοντιζουσών Ακτινοβολιών.

“Το σκεπτικό της απόφασης για κλιμακούμενη χορήγηση άδειας ακτινοπροστασίας ανάλογα με την προσωπική δοσιμέτρηση και με κατώτατο όριο το 25% του μέγιστου επιτρεπόμενου ορίου του κανονισμού ακτινοπροστασίας δεν είναι σύμφωνη με τα τρέχοντα επιστημονικά δεδομένα”, εξηγεί η Ελληνική Εταιρεία Πυρηνικής Ιατρικής και Βιολογίας και προσθέτει ότι η ακτινοβολία που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι σε όλες τις περιπτώσεις είναι κάτω από το 25% του μέγιστου επιτρεπόμενου ορίου (25 mSv), δηλαδή κάτω από το όριο των 5 mSv που τίθεται από τη διάταξη ως όριο λήψης άδειας ακτινοπροστασίας. Σύμφωνα λοιπόν με τη νέα τροπολογία, κανένας εργαζόμενος στον χώρο των ιοντιζουσών ακτινοβολιών δεν θα λάβει ποτέ ακτινολογική άδεια.

“Παρ’ όλα αυτά είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι δεν υπάρχει αβλαβής δόση ακτινοβολίας και πολύ περισσότερο σε ανθρώπους που επί 35 και πλέον έτη εκτίθενται σε ετήσια βάση σε μεγέθη δόσεων ακτινοβολίας πολλαπλάσια του γενικού πληθυσμού και με αθροιστική δράση. Η υπό κατάργηση υπάρχουσα νομοθεσία αποτελεί την ελάχιστη προβλεπόμενη διαδικασία για την ελάττωση του επαγγελματικού κινδύνου από την έκθεση στην ακτινοβολία”, τονίζει η Ελληνική Εταιρεία Πυρηνικής Ιατρικής και Βιολογίας.