Μία τουαλέτα για 200 ανθρώπους

Ο Σπ. Βούγιας επισκέφθηκε την Παγανή και ζήτησε συγγνώμη από τους μετανάστες

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Πέλλη Γιακουμή

Παιδιά που έχουν φτάσει μόνα τους στην Ελλάδα, έγκυοι στις τελευταίες ημέρες της εγκυμοσύνης τους, άρρωστοι και εξαθλιωμένοι σε θαλάμους που μετά βίας χωρούν να σταθούν: αυτή η κατάσταση επικρατεί στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών στην Παγανή της Λέσβου.

Παρά το γεγονός ότι μαζικά αφέθηκαν ελεύθεροι πάνω από διακόσιοι μετανάστες τις τελευταίες ημέρες, εντούτοις το κλίμα στην Παγανή παραμένει τεταμένο, αφού οι συνθήκες διαβίωσης είναι απάνθρωπες. Ιδίως στους θαλάμους που κρατούνται γυναίκες και παιδιά υπάρχουν στάσιμα νερά, ενώ αντιστοιχεί μία τουαλέτα για διακόσιους ανθρώπους. Για «κόλαση και αποθήκη ψυχών» μίλησε χθες ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Σπύρος Βούγιας που επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά το κέντρο κράτησης πήγε σε όλους τους θαλάμους και άκουσε αρκετές προσωπικές ιστορίες των κρατουμένων μεταναστών. «Ζητώ συγγνώμη για το ανθρωπιστικό έλλειμμα που υπάρχει εδώ», δήλωσε βγαίνοντας από το κέντρο. Προανήγγειλε το κλείσιμο της Παγανής και την εξεύρεση νέων χώρων για την προσωρινή κράτηση των μεταναστών, ενώ έδωσε οδηγίες για απελευθέρωση γυναικών που διήνυαν τις τελευταίες ημέρες της εγκυμοσύνης τους, παιδιών με προβλήματα υγείας και κάποιων ενηλίκων που, όπως του είπαν, παραμένουν έγκλειστοι για πάνω από τέσσερις μήνες.

Απελευθερώσεις
Ανάσα στο ασφυκτικά γεμάτο Κέντρο Κράτησης της Παγανής έδωσαν οι μαζικές απελευθερώσεις στο πλαίσιο της νέας πολιτικής που εφαρμόζει για το πρόβλημα της μετανάστευσης το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Την Τρίτη απελευθερώθηκαν πάνω από 200 άνθρωποι, ενώ τις επόμενες μέρες περίπου άλλοι 300 εκτιμάται ότι θα πάρουν την πολυπόθητη ροζ κάρτα- που δηλώνει ότι έχουν καταγραφεί- για να φύγουν από το νησί.

Η νομαρχία εκδίδει πλέον μαζικά εισιτήρια για τους μετανάστες που απελευθερώνει η Αστυνομία. Οι αλλοδαποί μεταφέρονται με λεωφορεία στο λιμάνι προκειμένου να πάρουν το πλοίο της γραμμής για την Αθήνα. Οι λιμενικές αρχές έχουν εντείνει τους ελέγχους εκεί, προκειμένου να μπλοκάρουν «κυκλώματα» που διακινούσαν το προηγούμενο διάστημα πλαστές ροζ κάρτες στους μετανάστες. Πριν από λίγες ημέρες είχε αποκαλυφθεί ένα τέτοιο κύκλωμα στο λιμάνι με δύο Πακιστανούς που εντοπίστηκαν την ώρα που γινόταν η «αγοραπωλησία». Οι αλλοδαποί αμέσως μόλις αποβιβάζονταν στη Λέσβο ζητούσαν έναν τρόπο να φύγουν γρήγορα για την Αθήνα, χωρίς να χρειαστεί να ζήσουν την «εμπειρία» της πολύμηνης κράτησης της Παγανής. Τα κυκλώματα βρήκαν την ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν στήνοντας ένα εμπόριο πλαστών ροζ καρτών με κόστος από 300 μέχρι 500 ευρώ η καθεμία. Μέχρι πρόσφατα είχαν εντοπιστεί από τους λιμενικούς αρκετές περιπτώσεις μεταναστών που επιχείρησαν να ταξιδέψουν με πλαστά έγγραφα.

ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ

Στους θαλάμους που κρατούνται γυναίκες και παιδιά επικρατούν άθλιες συνθήκες διαβίωσης

Καταυλισμός στο λιμάνι

ΝΕΟ ΚΥΜΑ παράνομων μεταναστών έφθασε το τελευταίο διάστημα στην Πάτρα, μετά την κατεδάφιση του καταυλισμού που βρισκόταν κοντά στο λιμάνι.

Πάνω από 500 υπολογίζεται ότι είναι οι πρόσφυγες που έχουν βρει πρόχειρα καταλύματα και πάλι κοντά στο λιμάνι. Στην πλειονότητά τους είναι Αφγανοί και Σομαλοί.

Πάντως, το τελευταίο διάστημα οι ιταλικές αρχές επαναπροωθούν μαζικά στην Πάτρα μετανάστες που συλλαμβάνονται στα λιμάνια της Ιταλίας, αμέσως αφότου δένουν τα πλοία από την Ελλάδα. Οι επιχειρήσεις της Αστυνομίας και του Λιμενικού για τη σύλληψη παράνομων μεταναστών είναι συνεχείς, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί ασφυκτικές συνθήκες στα κρατητήρια. Τα μέλη της Κίνησης Υπεράσπισης Προσφύγων επαναφέρουν το αίτημα για τη δημιουργία χώρων φιλοξενίας που, παρά τις εξαγγελίες της προηγούμενης κυβέρνησης, έμεινε στα χαρτιά. «Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Πάτρα μετά την κατεδάφιση του καταυλισμού του Ευρώτα είναι τραγική», λέει το μέλος της κίνησης Γιάννης Λάμπρου.