Μία τροπολογία νομιμοποίησε προμήθειες πάνω από €1 δισ.

Ψηφίστηκε τελικά, χθες, η τροπολογία του υπουργείου Υγείας για τη νομιμοποίηση των εξωσυμβατικών αγορών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Στην ονομαστική ψηφοφορία που έγινε στη Βουλή, οι 151 βουλευτές της Ν.Δ. ψήφισαν υπέρ, ενώ 131 βουλευτές της αντιπολίτευσης ψήφισαν κατά.

Με τη ρύθμιση νομιμοποιούνται ουσιαστικά όλες οι εκτός συμβάσεων προμήθειες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, καθώς και στα πανεπιστημιακά και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ιδρύματα. Πρόκειται για αγορές, το συνολικό ύψος των οποίων πιθανότατα ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, αν υπολογίσει κανείς ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο περίπου ως και το 75% των αγορών στο ΕΣΥ γινόταν χωρίς διαγωνισμούς. Και αυτό γιατί οι σχετικές διαδικασίες έμεναν «παγωμένες», εν όψει της εφαρμογής του νέου συστήματος προμηθειών.
Το μεγαλύτερο μέρος των αγορών αυτών περιλαμβάνεται στις ανεξόφλητες υποχρεώσεις των νοσοκομείων, καθώς την πληρωμή τους είχε «μπλοκάρει» το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Αλλά και φέτος, μέχρι σήμερα, εκτιμάται ότι τέτοιου είδους προμήθειες έχουν αναμφίβολα πραγματοποιηθεί στα νοσοκομεία και μάλιστα αφορούν έως και το 30% περίπου των αγορών κάθε μήνα. Μόνο για τα νοσοκομεία της Αττικής το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε 20 με 25 εκατομμύρια ευρώ μηνιαίως.

Από το 2001

Εκτός συμβάσεων, νοσοκομειακές προμήθειες νομιμοποιούνται κατά διαστήματα εδώ και οκτώ χρόνια. Το 2001, με διάταξη του νόμου 2955, θεωρήθηκαν νόμιμες όλες οι συμβάσεις μεταξύ ΕΣΥ και προμηθευτών, που προέρχονταν από διαγωνισμούς στους οποίους δεν καθορίζονταν οι ποσότητες των υλικών, καθώς και οι παρατάσεις ληγμένων συμβάσεων για αρκετές κατηγορίες υλικών.

Το 2003 προστέθηκε και μία ακόμη διάταξη στον ίδιο νόμο, η οποία νομιμοποιούσε παρατάσεις συμβάσεων για την προμήθεια ορισμένων υγειονομικών υλικών.

Το 2004 ήρθε η συνολική ρύθμιση των χρεών του ΕΣΥ, συνολικού τότε ύψους άνω των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ. Από τότε μέχρι σήμερα, τα χρέη των νοσοκομείων –που αναμένεται να ρυθμιστούν εκ νέου το επόμενο διάστημα– ξεπερνούν τα 5 δισ.

Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο προστίθενται στα χρέη του ΕΣΥ τουλάχιστον 800 εκατομμύρια ευρώ. Το υπουργείο Υγείας αισιοδοξεί ότι με την εφαρμογή του νέου συστήματος προμηθειών δεν θα υπάρχουν ούτε συσσωρευμένα χρέη ούτε παράτυπες αγορές. Ωστόσο, παρότι ο σχετικός νόμος έχει ψηφιστεί από το καλοκαίρι του 2007, μέχρι σήμερα τα νοσοκομεία απλώς εξουσιοδοτούνται να αγοράζουν με το παλιό σύστημα.

ΚΟΥΚΛΑΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ