Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Οι πρώτες δεσμεύσεις στην παράδοση – παραλαβή του υπουργείου Υγείας

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρέλαβε το υπουργείο Υγείας από την Αναστασία Κοτανίδου και έκανε τις πρώτες του δηλώσεις ως ένοικος της Αριστοτέλους.

Ο νέος υπουργός Υγείας ανέφερε αρχικά ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιβραβεύτηκε στις διπλές εκλογές, παρόλα αυτά πολλά παραμένουν ανεπίληπτα και ταλαιπωρούν τους πολίτες. Όπως υπενθύμισε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε όλες τις προεκλογικές ομιλίες του ανέδειξε το ζήτημα της Υγείας και το ανάγαγε σε ύψιστη προτεραιότητα. «Η αναμόρφωση του ΕΣΥ είναι ένα στοίχημα, ίσως το μεγαλύτερο» είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ο νέος υπουργός Υγείας σημείωσε ότι η πανδημία είχε ως αποτέλεσμα πολλές πλευρές του ΕΣΥ να μην έχουν αντιμετωπιστεί. «Το ΕΣΥ δοκιμάστηκε. Αναδείχθηκαν οι δυνατότητές του, όπως οι αρετές του ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και οι ελλείψεις του» υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι την προηγούμενη τετραετία οι δαπάνες πήγαν στο 5,2% του ΑΕΠ, το προσωπικό αυξήθηκε και αναπτύχθηκαν περισσότερες ΜΕΘ. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι τα προβλήματα παραμένουν. Υπάρχουν καθυστερήσεις και αναμονές στα χειρουργεία, στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και στο ΕΚΑΒ.

Ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι θα δώσει ιδιαίτερο βάρος στην αναβάθμιση 80 νοσοκομείων 156 Κέντρων Υγείας, ενώ θα προχωρήσουν οι 10.000 προσλήψεις προσωπικού, κυρίως νοσηλευτών. Προτεραιότητα θα είναι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και η επέκταση του προληπτικού ελέγχου παντού. Οι βασικοί άξονες θα είναι ο νέος υγειονομικός χάρτης, η πρόληψη, το νέο μοντέλο διοίκησης, οι μεταρρυθμίσεις στην Ψυχική Υγεία, η ψηφιακή αναβάθμιση της Υγείας και οι επενδύσεις στην Υγεία. Παράλληλα, έθεσε το ζήτημα της αναβάθμισης του ΕΚΑΒ με προσθήκη εναέριων μέσων. Τέλος, διευκρίνισε ότι έχουν εξασφαλιστεί 1,5 δις. από το Ταμείο Ανάκαμψης, δηλαδή το 8% των πόρων.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε πως ο υφυπουργός Μάριος Θεμιστοκλέους θα αναλάβει τα νοσοκομεία και ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος την Ψυχική Υγεία. Απούσα από την εκδήλωσε ήταν η Ειρήνη Αγαπηδάκης, καθώς νοσεί από κορωνοϊό.

ΠΗΓΗ: Healthstat.gr