ΜΙΧΑΛΗΣ ΨΑΛΤΑΚΟΣ: Επαληθεύτηκαν όλοι οι φόβοι και οι προβλέψεις των ιατρικών επαγγελματικών φορέων του ιδιωτικού εργαστηριακού τομέα για το υπό διαβούλευση Ν/Σ.

Κατ’ αρχήν πρέπει να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο εγκαθιστά τον πλήρη έλεγχο του ΕΟΠΥΥ από το υπουργείο υγείας, με τον διορισμό του ΔΣ από τον υπουργό και καταργεί οριστικά την εκπροσώπηση των γιατρών μέσω του ΠΙΣ.

Επαναφέρει, μετά από χρόνια, τον έλεγχο των εργαστηρίων από ιδιωτικές εταιρείες , δαπάναις των ιδίων των εργαστηρίων, που έρχονται να προστεθούν στις ήδη δυσβάστακτες δαπάνες λόγω clawback και απαράδεκτα χαμηλών αμοιβών των εξετάσεων.

Εγκαθιστά διαβάθμιση των ήδη υποκοστολογημένων αμοιβών, σύμφωνα με κριτήρια που ουσιαστικά εξοβελίζουν τα μικρομεσαία εργαστήρια στην συνειδητή και ιδεολογικά εμμονική κατεύθυνση ολιγοπωλιακής τοπογραφίας στην ιδιωτική πρωτοβάθμια υγεία.

Παρατείνει τη διαχείριση του απαράδεκτου θεσμού του clawback (που προεκλογικά είχαν εξαγγείλει την άμεση κατάργησή του) στη λογική του βίαιου περιορισμού του αριθμού των ιδιωτικών μονάδων υγείας, μέσω των λεγόμενων ποιοτικών κριτηρίων.

Τόσο καλά και τόσο νεοφιλελεύθερα.

Αναμένουμε την αντίδραση του ΠΙΣ και των Ιατρικών Συλλόγων.

 

*Ο Μιχάλης Ψαλτάκος είναι μέλος του ΔΣ του ΠΙΣ, ελευθεροεπαγγελματίας ακτινολόγος