Μιχάλης Βλασταράκος: «Να ακυρωθεί τώρα η απόφαση για συνταγογράφηση από νοσηλευτές»!

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου

Αντισυνταγματική θεωρεί ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) την απόφαση της τελευταίας στιγμής του υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη να δώσει το δικαίωμα στους νοσηλευτές να συνταγογραφούν φάρμακα σε ασθενείς ενώ ο πρόεδρος Μιχάλης Βλασταράκος δηλώνει στο HealthReport.gr πως ο κλάδος θα προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ Μιχάλης Βλασταράκος εμφανίζεται πυρ και μανία για το δικαίωμα συνταγογραφησης στους νοσηλευτές ενώ μιλώντας στο HealthReport.gr ζητά να ακυρωθεί εδώ και τώρα. Τονίζει μάλιστα πως η σχετική απόφαση προσβάλει το ιατρικό σώμα καθώς είναι …παροχή προεκλογικού χαρακτήρα ενώ υπογραμμίζει πως εκτός των άλλων ευτελίζει την πολιτική ζωή του τόπου.

Όπως δηλώνει στο HealthReport.gr ο κ.Βλασταράκος: «Η υπουργική απόφαση της 19ης Ιανουαρίου η οποία καθορίζει τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες των νοσηλευτών είναι προεκλογικού χαρακτήρα που ευτελίζει τόσο την πολιτική ζωή όσο και το ιατρικό λειτούργημα. Τιμούμε τους νοσηλευτές, συνεργαζόμαστε στα νοσοκομεία και στις μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαθίσταται η ιατρική λειτουργία και η υψηλή επιστημονική γνώση και η τεκμηριωμένη εμπειρία. Θα πρέπει άμεσα να ακυρωθεί η απόφαση διότι είναι προσβολή στο ιατρικό σώμα τη στιγμή μάλιστα που προωθήθηκε χωρίς καν να υπάρξει συζήτηση με τα θεσμικά όργανα των γιατρών όπως ο ΠΙΣ και οι υπόλοιποι υγειονομικοί φορείς».

Ο κ.Βλασταράκος μιλά και για τις συνέπειες της απόφασης αυτής: «Δημιουργεί τεράστιες παρενέργειες καθώς στο μέλλον θα διαταραχθούν οι σχέσεις ιατρών-νοσηλευτών ενώ δημιουργεί και προβλήματα προστασίας της υγείας του ελληνικού λαού».

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ εξηγεί μέσω του HealthReport.gr: «Ο νοσηλευτής δε λειτουργεί ποτέ αυτόνομα αλλά πάντοτε κάτω από τις ιατρικές οδηγίες. Εξάλλου σύμφωνα με την άποψη του νομικού συμβουλίου του ΠΙΣ η απόφαση αυτή αντίκειται σε συνταγματικές διατάξεις».
Και καταλήγει ο πρόεδρος του ΠΙΣ πως ο κλάδος θα προσφύγει στη δικαιοσύνη για την ακύρωση της απόφασης καθώς αναφέρει: «οπωσδήποτε θα ακολουθηθούν νομικές ενέργειες για την ακύρωση της απαράδεκτης αυτής ενέργειας».