Μικρές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο αναβάθμισης

Του Γ. Σ. Μπουρδαρα

Οι νομοθετικές βελτιώσεις που παρουσίασε η υπουργός Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου χθες στη Βουλή, κατά την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση του ΕΣΥ, δεν έκαμψαν τις διαφωνίες της αντιπολίτευσης και εκτιμάται πως δεν θα κάμψουν και τις ενστάσεις των γιατρών που σήμερα, ημέρα ψήφισης του σχεδίου νόμου, προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Κοινοβούλιο.

Κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα της συζήτησης, πάντως, δύο ήταν τα θέματα στα οποία εστιάστηκε το ενδιαφέρον των περισσοτέρων στο Περιστύλιο: Το πρώτο αφορούσε την τροπολογία σύμφωνα με την οποία «στο πλαίσιο της ενίσχυσης της διαφάνειας και της εποπτείας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, επεκτείνεται η υποχρέωση υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης του νόμου 3213/2003 (πόθεν έσχες) και στους διευθυντές και συντονιστές διευθυντές που υπηρετούν στα νοσοκομεία και κέντρα υγείας του ΕΣΥ».

Το δεύτερο επικεντρώθηκε στην Εκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής και ειδικότερα στις επισημάνσεις του για τη συνταγματικότητα δύο διατάξεων του νομοσχεδίου, σχετικών με την απαγόρευση του καπνίσματος και της διαφήμισης των προϊόντων καπνού. Μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι η πρόβλεψη να παραταθεί η έναρξη ισχύος της απαγόρευσης ειδικά για τα καζίνο και τα κέντρα διασκέδασης άνω των 300 τ. μ. κατά εννέα μήνες σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα καταστήματα (από 1/9/2010 την 1/6/2011) «δημιουργεί προβληματισμό ως προς το κατά πόσο αυτή συνάδει με την αρχή της ίσης μεταχείρισης μεταξύ ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος». Αντίστοιχος προβληματισμός και ενστάσεις εγείρονται και ως προς την απαγόρευση της εξωτερικής διαφήμισης προϊόντων καπνού: Καθώς φαίνεται να εστιάζεται μόνο στα περίπτερα, το Επιστημονικό Συμβούλιο επισημαίνει ότι «δεν συνάδει με την αρχή της ίσης μεταχείρισης προς τα λοιπά σημεία πώλησης προϊόντων καπνού που διαθέτουν εσωτερικούς χώρους ικανούς να φιλοξενήσουν σχετικές διαφημίσεις».

 

Νέες πρωτοβουλίες

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου, η οποία δεσμεύθηκε ότι σήμερα κατά την επί των άρθρων συζήτηση θα αναλύσει τις χθεσινές τροποποιήσεις – βελτιώσεις, στην ομιλία της χθες επί της αρχής του νομοσχεδίου υπεραμύνθηκε των κυβερνητικών επιλογών για τον χώρο της Υγείας, υποστηρίζοντας ότι στοχεύουν στην ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα της και στην αναζωογόνηση του ΕΣΥ. Προανήγγειλε δε και άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες έως το τέλος του έτους, αυτή τη φορά για την πρωτοβάθμια υγεία, αλλά και για τον ιδιωτικό χώρο.