Μικρό καλάθι

Το νομοσχέδιο Πλεύρη για τον προσωπικό γιατρό και τον ΕΟΠΥΥ καταψηφίστηκε χτες στη Βουλή απ΄ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ψηφίστηκε μόνο από τους βουλευτές της ΝΔ.

Τοποθετούμενος στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ανέφερε σχετικά με την αμοιβή που θα δοθεί στους προσωπικούς γιατρούς, ότι θα καθοριστεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση και θα κυμαίνεται από 20 έως 40 ευρώ per capita ετησίως.

Η ανακοίνωση του υπουργού θα διέθετε αξιοπιστία αν ήταν καταγεγραμμένη στην Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου που συνόδευε το νομοσχέδιο. Όμως εκεί δεν υπήρχε τίποτα, διότι η δαπάνη ήταν «απροσδιόριστη».

Είναι γνωστό πως πολλές υποσχέσεις υπουργών έχασαν το δρόμο τους από τη Βουλή προς το Εθνικό Τυπογραφείο, όταν επρόκειτο να εκδοθούν οι περίφημες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις. Εντούτοις εμείς κρατάμε τη δέσμευση του υπουργού και αναμένουμε την υλοποίησή της.

Ως αναμενόμενο η εξαγγελία Πλεύρη προκάλεσε κύματα ευφορίας στον φιλοκυβερνητικό τύπο, ο οποίος είναι αναγκασμένος τον τελευταίο καιρό να δημοσιεύει (έστω και κουτσουρεμένες) δυσάρεστες ειδήσεις για ραγδαία αύξηση τιμών, με κορυφαία αυτή που ανακοινώθηκε χτες από την ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό που εκτοξεύτηκε στο 10,2% φτάνοντας περίπου στα επίπεδα που είχε βρεθεί στα μέσα της δεκαετίας του ’90 όταν ως νόμισμα είχαμε τη δραχμή.

«Γενναίες αμοιβές κίνητρο στους προσωπικούς γιατρούς» γράφει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, ενώ η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ κάνει λόγο για «Ισχυρό κίνητρο στους γιατρούς από το υπουργείο Υγείας». Όμως τα ΝΕΑ του Μαρινάκη εκτοξεύουν το θέμα, προαναγγέλλοντας «Δελεαστικές αμοιβές και μπόνους», ανεβάζοντας τις απολαβές των προσωπικών γιατρών στις 80.000 ευρώ, υπολογίζοντας δηλαδή πως ένας γιατρός θα εγγράψει 2000 άτομα αποκλειστικά άνω των 70 ετών!

Μακάρι να δοθούν τέτοιες αμοιβές στους συναδέλφους μας, δημιουργώντας ανάλογο αίτημα αμοιβών και για τους γιατρούς του ΕΣΥ. Όμως η κυβέρνηση δε φαίνεται διατεθειμένη να δώσει στους γιατρούς ΕΣΥ τίποτα περισσότερο από χειροκροτήματα.

Συνεπώς, Παθολόγοι και Γενικοί Γιατροί, που ήδη σπανίζουν στα Νοσοκομεία, θα παραιτούνται προκειμένου να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ, οδηγώντας το ΕΣΥ σε πλήρη διάλυση.

Πολύ φοβούμαστε πως αυτή είναι και βασική επιδίωξη της κυβέρνησης..