Μην ξεπερνάμε τα όρια ασφαλείας

Πεννυ Mπουλουτζα

Το μακρύ εορταστικό διάστημα κυριολεκτικά δοκιμάζουμε τις αντοχές του οργανισμού μας, τον φέρνουμε στα άκρα. Πολύ φαΐ, πολύ πιοτό, πολλά ξενύχτια.

«Και η λύση ποια είναι;»

«Να τρώμε, αλλά να μην παρατρώμε», απαντάει στην «Κ» η υπεύθυνη του Συμβουλευτικού Κέντρου Διατροφής του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου, κ. Αγγελική Τσαρούχη. «Στην ουσία, οι εορτάσιμες ημέρες είναι 3 – 4, ωστόσο η υπερβολή στη διατροφή συνήθως ξεκινάει πριν από τον Δεκέμβριο και συνεχίζεται έως και το τέλος Ιανουαρίου», επισημαίνει η ίδια, και «είναι συχνό φαινόμενο, οι πάσχοντες να εμφανίζουν μετά τα Χριστούγεννα, αυξημένη χοληστερίνη και τριγλυκερίδια, αυξημένες τιμές γλυκόζης και γλυκοζιωμένη αιμοσφαιρίνη και αυξημένη αρτηριακή πίεση». Το πρόβλημα δε για τους απολύτως υγιείς είναι η αύξηση βάρους. Κατά τη διάρκεια των γιορτών ένα άτομο λαμβάνει κατά μέσο όρο ημερησίως, 1.000 θερμίδες περισσότερες από ό, τι συνήθως, που σημαίνει 7.000 θερμίδες την εβδομάδα, οι οποίες μεταφράζονται σε ένα κιλό στο σωματικό του βάρος. Και βέβαια, απόλαυση δεν είναι ο πονοκέφαλος την επόμενη ημέρα της υπερκατανάλωσης αλκοόλ. Oι εορταστικές μέρες συνήθως αποτελούν άλλοθι για να κάνουμε ό, τι δεν κάνουμε τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου όσον αφορά τη σχέση μας με το αλκοόλ, ωστόσο οι ειδικοί γιατροί είναι «αμετακίνητοι» στις θέσεις και τονίζουν ότι δεν πρέπει να ξεπερνάμε τα γενικά όρια «ασφαλείας» για τον οργανισμό. Aυτά αφορούν κυρίως την κατανάλωση 3 μονάδων αλκοόλ για τους άνδρες ημερησίως και 2 μονάδων για τις γυναίκες και πάντα υπό την προϋπόθεση ότι πρόκειται για υγιείς ενήλικες. Mία μονάδα αλκοόλ είναι ουσιαστικά ένα σερβίρισμα ποτού στο ποτήρι του. Για παράδειγμα ένα σερβίρισμα μπίρας στο ποτήρι της περιέχει ίση ποσότητα αλκοόλ με ένα ουίσκι στο ποτήρι του.