Μίνι – απολογισμός για την Υγεία από τον Δ. Αβραμόπουλο

Υπό το φάσμα πιθανού σαρωτικού ανασχηματισμού, ο υπουργός Υγείας Δημ. Αβραμόπουλος δεν έχασε χθες το βράδυ την ευκαιρία για να εκφωνήσει μία οιονεί απολογιστική και προγραμματική ομιλία για την Υγεία, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Ρωμαϊκή Αγορά της Αθήνας για την παρουσίαση του εθνικού σχεδίου δράσης για τον καρκίνο…

Στη μακροσκελή ομιλία του, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει προϋπολογίσει 108 εκατ. ευρώ για την τετραετή υλοποίηση του εθνικού σχεδίου δράσης για τον καρκίνο, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί κατά 79% από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, κατά 20% από το τέταρτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (ΚΠΣ) και κατά 1% από συντονισμένες επενδύσεις από το χώρο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Ο Δημ. Αβραμόπουλος έκανε επίσης διεξοδική αναφορά στο σύνολο σχεδόν των εθνικών σχεδίων δράσης που έχει καταρτίσει το υπουργείο Υγείας, τόνισε ότι προετοιμάζεται το νέο ΕΣΥ και μίλησε με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια για τον Σπ. Δοξιάδη, τον Γ. Γεννηματά και τους άλλους προκατόχους του υπουργούς Υγείας, ιδαίτερα τον Αλ. Παπαδόπουλο και τον Νικ. Κακλαμάνη.

Επίσης, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι σε ένα μήνα θα παρουσιάσει τον υγειονομικό χάρτη της χώρας και θα τεθεί σε λειτουργία το Κεντρικό Εργαστήριο Δημοσίας Υγείας, ενώ προανήγγειλε ακόμη τη μετεγκατάσταση όλων των μονάδων θεραπείας με χορήγηση υποκαταστάτων του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) που λειτουργούν στην Αθήνα σε δημόσια νοσοκομεία της πόλης, σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων.

Και… μανιφέστο κοινωνικής ευαισθησίας

Με ένα σύντομο και διεξοδικό… μανιφέστο κοινωνικής ευαισθησίας και προστασίας του κοινωνικού κράτους από τις δυνάμεις της οικονομίας, έκλεισε τη χθεσινή ομιλία του ο Δημ. Αβραμόπουλος!

Συγκεκριμένα, παρεμβαίνοντας σαφώς στη συζήτηση για το χαρακτήρα και τις κατευθύνσεις της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, ο υπουργός Υγείας τόνισε με εμφανείς αιχμές ότι “η μακροοικονομική σταθερότητα και η ευημερία των αριθμών δεν έχουν νόημα όταν χάνονται δουλειές, πλήττεται το οικογενειακό εισόδημα και αδυνατούν οι κοινωνικές υπηρεσίες. Την κρίση αυτή, που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην αστάθεια των διεθνών χρηματιστηριακών αγορών, δεν γίνεται να την πληρώσουν οι πολίτες των κοινωνιών μας. Δεν γίνεται να την πληρώσει το κοινωνικό μας κράτος. Η Ευρώπη χρειάζεται να αναπτύξει ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο. Ένα μοντέλο που θα ξεκινάει από την κοινωνία για να φτάσει στην οικονομία και όχι αντίστροφα. Η δημόσια Υγεία των παιδιών μας δεν είναι διαπραγματεύσιμη”.

Βασίλης ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ