Μισθοί, συντάξεις στο μηδέν – δαπάνες, Υγεία υπό το μηδέν

Περιστολή μισθολογικών και κοινωνικών δαπανών και νέες ανατροπές στο Ασφαλιστικό μελετά η κυβέρνηση.

Μεγάλο βάρος στο πακέτο που θα συνοδεύσει τον προϋπολογισμό του 2010 θα πέσει στην περιστολή των μισθολογικών και κοινωνικών δαπανών του Δημοσίου με ψαλίδισμα των καταναλωτικών και λειτουργικών κονδυλίων, πάγωμα μισθών και συντάξεων, θέσπιση νέου μισθολογίου στο Δημόσιο και ανατροπές στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Ειδικότερα, το κυβερνητικό σχέδιο για τη συμπίεση των κρατικών δαπανών προβλέπει μεταξύ άλλων:

Μηδενικές αυξήσεις σε βασικούς μισθούς και συντάξεις και το 2010 με βάση το φετινό μοντέλο και πάγωμα των επιδομάτων και των πρόσθετων αμοιβών, καθιέρωση νέου μισθολογίου με χαμηλότερες αποδοχές για τους νεοπροσλαμβανόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα μέσω της κατάργησης επιδομάτων και έκτακτων αμοιβών και αποζημιώσεων, περικοπές στα κονδύλια για τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης μέσω της κατάργησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, της μείωσης των συντάξιμων αποδοχών και της επιμήκυνσης του εργασιακού βίου για τη χορήγηση πλήρους σύνταξης και της μείωσης της συμμετοχής του Δημοσίου στην κάλυψη του κόστους για νοσήλια νοσοκομείων, αμοιβές ιατρών και διαγνωστικές εξετάσεις, αναστολή των προσλήψεων μόνιμων υπαλλήλων στο Δημόσιο, εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων

Οι «εξετάσεις»

Με τις παρεμβάσεις αυτές το οικονομικό επιτελείο θέλει να στείλει σήμα στην Κομισιόν ότι εναρμονίζεται με την ντιρεκτίβα για περιορισμό του κόστους εργασίας και συμπίεση των δαπανών για ασφάλιση και συντάξεις που σύμφωνα με τους κοινοτικούς αποτελούν ωρολογιακή βόμβα στα δημοσιονομικά θεμέλια της χώρας.

Στο πακέτο του φθινοπώρου που το εύρος του θα καθορίσουν οι δημοσιονομικές αλλά και πολιτικές εξελίξεις περιλαμβάνει την επιβολή νέας έκτατης εισφοράς, αναπροσαρμογές 25%-50% στα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων, αύξηση του συντελεστή της αυτοτελούς φορολόγησης για επιδόματα, μπόνους, αμοιβές και τόκους καταθέσεων, διπλασιασμό του συντελεστή του ΕΤΑΚ, διεύρυνση της λίστας με τις εκπτώσεις δαπανών από την εφορία και καθιέρωση νέων τεκμηρίων διαβίωσης.

«Κλειδώνουν» τα τεκμήρια διαβίωσης

Ταυτόχρονα με την αναθεώρηση επί το σκληρότερο του αρχικού σχεδιασμού για τα νέα μέτρα προχωρούν σε κινήσεις εντυπωσιασμού, σε μια προσπάθεια να αντισταθμισθεί η πολιτική ζημιά από τη φοροκαταιγίδα και τη λιτότητα.

Εν όψει και ευρωεκλογών το τελευταίο διάστημα έχουν ανεβάσει τους τόνους κατά της φοροδιαφυγής και απειλούν με αποκαλυπτήρια και βαριές καμπάνες όλους όσοι αποκρύπτουν εισοδήματα και δεν είναι συνεπείς με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι καθημερινά το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει οι διακηρύξεις της πολιτικής ηγεσίας για ενεργοποίηση του φοροελεγκτικού μηχανισμού για νέου τύπου κλαδικούς ελέγχους με κριτήρια το στατιστικό ποσοστό παραβατικότητας, το ύψος του εισοδήματος ή του τζίρου, το ποσό του επιστρεφόμενου ΦΠΑ κ.ά.

Ενα από τα όπλα που προβάλλουν για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και τον εντοπισμό των πραγματικών εισοδημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών είναι η καθιέρωση νέου τύπου τεκμηρίων διαβίωσης, μέτρο που εξαγγέλλουν εδώ και ενάμιση χρόνο αλλά παραμένει στα χαρτιά.

Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών περισσότεροι από 700.000 επαγγελματίες δηλώνουν εισοδήματα πολύ χαμηλότερα από το μέσο εισόδημα των μισθωτών, όπως οι ιδιοκτήτες μπαρ που δηλώνουν μέσο ετήσιο εισόδημα μόνο 5.200 ευρώ, οι τραγουδιστές 11.340 ευρώ, οι ιδιοκτήτες εστιατορίων 8.150 ευρώ, οι υδραυλικοί 8.140 ευρώ και οι ελαιοχρωματιστές 7.700 ευρώ. Με το νέο σύστημα, όπως λένε, θα αναγκάσει τους επιτηδευματίες να δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα.

Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν αλλά το υπουργείο Οικονομίας δεν έχει ακόμη αποφασίσει ποιο απ όλα θα υιοθετήσει και τώρα παραπέμπει για την οριστικοποίηση των τεκμηρίων για τα ΙΧ αυτοκίνητα, τα ακίνητα και τα σκάφη αναψυχής αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, έτσι ώστε η σχετική ρύθμιση να περιληφθεί σε φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή μετά το καλοκαίρι.

Οι βασικές αλλαγές που σχεδιάζονται είναι τα τεκμήρια να ανταποκρίνονται σε ένα μέσο κόστος χρήσης των οχημάτων, των ακινήτων και των σκαφών αναψυχής και να μην ισχύει το αφορολόγητο όριο των 10.500 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και των 12.000 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους αν το ποσό που θα προκύπτει από το σύνολο των τεκμηρίων ξεπερνά τα δηλωθέντα εισοδήματά τους.

Σε ό,τι αφορά το τεκμήριο των αυτοκινήτων με βάση το ελάχιστο κόστος χρήσης τους, το σενάριο που επεξεργάζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες προβλέπει να εξαιρούνται εκείνα που έχουν κινητήρα μέχρι 1.600 κυβικά ή μέχρι 2.000 κυβικά

Το ελάχιστο κόστος χρήσης και συντήρησης βάσει των στοιχείων από τους εισαγωγείς αυτοκινήτων διαμορφώνεται σε 3.000 ευρώ για όχημα με κινητήρα από 2.001 έως 2.500 κυβικά εκατοστά, σε 3.500 ευρώ από 2.501 έως 3.000 κυβικά, σε 4.000 ευρώ από 3.001 έως 4.000 κυβικά, σε 5.000 ευρώ από 4.001 έως 5.000 κυβικά και σε 6.000 ευρώ για άνω των 5.001 κυβικών εκατοστών. Για οχήματα με κινητήρα κάτω των 2.000 κυβικών το ετήσιο κόστος χρήσης και συντήρησης κυμαίνεται περί τα 1.500-2.000 ευρώ.

Για το τεκμήριο των κατοικιών που θα βασίζεται στο ελάχιστο κόστος χρήσης και συντήρησής τους προτείνεται το όριο για την πρώτη κατοικία να μειωθεί στα 150 τετραγωνικά μέτρα από 200 που είναι σήμερα και για τη δευτερεύουσα και εξοχική στα 100 από 150 τετραγωνικά.

ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ

Το κυβερνητικό σχέδιο για τη συμπίεση των κρατικών δαπανών που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το φθινόπωρο, θα πληρώσουν:

  • Μισθωτοί και συνταξιούχοι οι οποίοι θα λάβουν για μία ακόμη φορά μηδενικές αυξήσεις.
  • Νεοπροσλαμβανόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι με την καθιέρωση νέου μισθολογίου με χαμηλότερες αποδοχές.
  • Περικοπές στα κονδύλια για νοσήλια νοσοκομείων, αμοιβές ιατρών και διαγνωστικές εξετάσεις.

Και οι νέοι πελάτες…

Ιδιοκτήτες μπαρ

Σύμφωνα με το υπ. Οικονομικών δηλώνουν μέσο ετήσιο εισόδημα 5.200 ευρώ. Με τα τεκμήρια το υπουργείο εκτιμά ότι θα μπει τάξη.

Τραγουδιστές

Ανήκουν, σύμφωνα με το υπουργείο, στους 700.000 επαγγελματίες που δηλώνουν εισοδήματα χαμηλότερα από αυτά των μισθωτών.

Ελαιοχρωματιστές

Δηλώνουν ετήσιο εισόδημα 7.700 ευρώ κατά μέσο όρο. Οι υδραυλικοί δηλώνουν λίγο παραπάνω και φτάνουν τις 8.140 ευρώ.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ