Μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο

Μέγα σάλο ξεσήκωσε η ΝΔ επικαλούμενη αύξηση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο, επειδή στην απογραφή του 2016 εμφανίζονται 6803 δημόσιοι υπάλληλοι περισσότεροι από την απογραφή του 2015.


Το ζήτημα ξεκίνησε από το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ. Αμέσως το παρέλαβαν 12 βουλευτές της ΝΔ και υπέβαλλαν ερώτηση στη Βουλή. Εν συνεχεία το θέμα επέστρεψε εκ νέου στη φυλλάδα του Θέμου, η οποία λειτουργώντας ως μεγαφωνική εγκατάσταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιχειρεί να διεγείρει τα αντανακλαστικά της κοινωνίας εναντίον των δημοσίων υπαλλήλων.


Καθόλου περίεργο που η ΝΔ και το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ παρασιωπούν πως η πλειονότητα των προσλήψεων έχει γίνει στο χώρο της υγείας. Έπονται οι ωρομίσθιοι στα σχολεία και οι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ του 1998, οι περισσότεροι των οποίων τοποθετήθηκαν στην υγεία.


Πριν 2,5 χρόνια ο κ. Μητσοτάκης ως υπουργός κομπορρημονούσε (κλικ εδώ) πως μείωσε το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο κατά 35% κάνοντας 250.000 απολύσεις στο Δημόσιο! Ήταν ακριβώς η εποχή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Άδωνης Γεωργιάδης διέλυσαν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και βαράθρωσαν το ΕΣΥ με στόχο να γίνουν αρεστοί στην τρόικα, προσφέροντας απολύσεις και ταυτόχρονα ενισχύοντας τον ιδιωτικό τομέα υγείας και τις ασφαλιστικές εταιρείες.


Είναι γνωστό και στους πρωτοετείς των οικονομικών σχολών πως τα δημόσια οικονομικά ελάχιστα βελτιώνονται αποσκοπώντας αποκλειστικά στη μείωση των μισθών. Παράγοντες όπως ο δείκτης παραγωγικότητας, οι τεχνοδομή του εργασιακού περιβάλλοντος, τα συστήματα διοίκησης και η στρατηγική ηγεσίας αποτελούν σειρά καθοριστικών παραμέτρων στη διαμόρφωση του συνολικού κόστους.


Δυστυχώς η ηγεσία της ΝΔ με την χιλιαστική εμμονή στα δόγματα του νεοφιλελευθερισμού αδυνατεί να κατανοήσει στοιχειώδη οικονομικά δεδομένα, κυρίως όμως αδυνατεί να κατανοήσει την ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας να ορθοποδήσει και να βγει από την επιτήρηση και τον θανατηφόρο εναγκαλισμό των δανειστών.