Μητρόπουλος: Η απόφαση του ΣτΕ για τους ένστολους να επεκταθεί σε όλους τους κλάδους

Δήλωση Αλ. Μητρόπουλου, βουλευτή Αττικής και υπεύθυνου Τομέα Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για τις περικοπές των αποδοχών των ενστόλων:

Υπό την επιφύλαξη της μελέτης της απόφασης της Ολομελείας του ΣτΕ προς συναγωγή ολοκληρωμένων συμπερασμάτων από τα διαρρέοντα μέχρι τώρα στοιχεία, κρίνουμε ότι το σκεπτικό και οι αιτιολογίες της περιορίζονται ειδικά στο ζήτημα των περικοπών του ειδικού μισθολογίου των στρατιωτικών-ένστολων που επέβαλε το τρίτο μνημόνιο (νόμος 4093/2012) και μάλιστα αναδρομικά (από 1/8/2012).

Κρίθηκε δηλαδή ότι αυτή η τρίτη κατά σειρά περικοπή των μισθών τους αντιβαίνει στις διατάξεις του Συντάγματος, στις διατάξεις της ΕΣΔΑ καθώς και στον ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη και ότι η κατηγορία αυτή των δημοσίων λειτουργών υπέστη υπέρμετρες σε σχέση με άλλους κλάδους περικοπές και μειώσεις.

Η καθυστερημένη αυτή και επιμερισμένη δίκαια κρίση του ΣτΕ πρέπει να επεκταθεί και σε όλους τους άλλους κλάδους και να μην περιοριστεί στο ειδικό μισθολόγιο των στρατιωτικών για το οποίο η κυβέρνηση έχει ήδη εξαγγείλει την μερική ενίσχυσή του μέσα από το λεγόμενο πλεόνασμα.

Εξάλλου η απόφαση αυτή δεν θίγει τη συνεχιζόμενη ραγδαία μείωση των μισθών και ημερομισθίων του υπόλοιπου δημοσίου και βεβαίως του πολύπαθου ιδιωτικού τομέα, όπου εξακολουθεί να εφαρμόζεται η δραστική μείωση μισθών και συντάξεων σύμφωνα με τη «ρήτρα της συγκρίσιμης ανταγωνιστικής υποτίμησης» με τις χώρες της Νοτιανατολικής Ευρώπης (Βουλγαρία, Ρουμανία), όπως προβλέπει το δεύτερο μνημόνιο (Νόμος 4046/12).

Ελπίζουμε ότι η απόφαση αυτή θα εγκαινιάσει μια νέα θεώρηση της δικαστικής λειτουργίας για τους μισθούς και συντάξεις όλων ανεξαιρέτως των Ελλήνων, βγάζοντας σταδιακά αντισυνταγματικούς όλους τους σχετικούς εφαρμοστικούς νόμους που μέλλουν να εφαρμοστούν για πολλές γενεές εργαζομένων.