Μητσοτάκης – γιατροί ΕΣΥ

Είναι αδιανόητο να πλεονάζουν γιατροί στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, κραύγαζε ο κ. Μητσοτάκης το 2018. Πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο που τέσσερα χρόνια νωρίτερα, το 2014, είχε από κοινού με τον Άδωνι Γεωργιάδη απολύσει 4000 γιατρούς και στο πρόγραμμα της ΝΔ είχε κάνει σημαία τις συμπράξεις του Δημόσιου με τον Ιδιωτικό Τομέα.

Τότε τα πρωτοπαλίκαρα της ΝΔ, αυτά που σήμερα ηγούνται του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, θεωρούσαν δεδομένο πως οι ΣΔΙΤ σήμαιναν αυτονόητα και την είσοδο ιδιωτών στα Νοσοκομεία.

Και «ήγγικεν η ώρα» που ο Μητσοτάκης έκανε πράξη την είσοδο ιδιωτών στα Νοσοκομεία. Μόνο που μπαίνουν ντυμένοι στο χακί και με το χαρτί της επιστράτευσης ανά χείρας!

Αλλά ασήκωτος είναι κι ο δημόσιος ευτελισμός της ηγεσίας του ΠΙΣ. Αυτοί είναι που εκπροσωπούν την ιατρική κοινότητα; Αυτοί θα διαπραγματευτούν με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και θα διασφαλίσουν την αξιοπρέπεια των γιατρών, όταν έχουν γίνει καταγέλαστοι στα μάτια της κοινωνίας, ακόμη και στα μάτια της κυβέρνησης, στο όνομα της οποίας έπιναν νερό;

Η μόνη λύση, ετούτη τη στιγμή που δεκάδες άνθρωποι πεθαίνουν αβοήθητοι, είναι να λειτουργήσει όλος ο χώρος της υγείας –δημόσιος και ιδιωτικός- ως ενιαίος, χωρίς καμιά προσδοκία οφέλους και ωφελημάτων, υπό ενιαίους κανόνες, αντιμετωπίζοντας με επιστημονικά κριτήρια τα χιλιάδες περιστατικά που νοσηλεύονται στα Νοσοκομεία και κατ΄ οίκον, που θα εμβολιάζει, θα ελέγχει και θα στηρίζει υγειονομικά τον πληθυσμό μέχρι να βγούμε από την εμπόλεμη κατάσταση.

Αμέσως μετά την έξοδο πρέπει να οικοδομηθεί ένα νέο ΕΣΥ με επαρκή στελέχωση, ικανές αμοιβές του προσωπικού και σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή. Η πανδημία πρέπει να μας γίνει μάθημα..