Μητσοτάκης: υποσχέθηκε στη ΔΕΘ δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο. Είναι όμως ήδη δωρεάν από το 2018!

Κατά κανόνα όσα εξαγγέλλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ έχουν προηγουμένως περάσει από διαδοχικά φίλτρα των συμβούλων του και των αρμόδιων υπουργών, ώστε να υπάρχει τεκμηρίωση και κυρίως να μην πρόκειται για την εξαγγελλία πραγμάτων που ήδη ισχύουν, με αποτέλεσμα να γελοιοποιείται ο πρωθυπουργός.

Κι όμως. Στη φετινή ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις για τον καρκίνο, πράγμα που ήδη συμβαίνει και έχει νομοθετηθεί από το 2018, από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Για του λόγου το αληθές παραθέτουμε τα στοιχεία από το σχετικό ΦΕΚ:

 

«Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ)».

ΦΕΚ τ. Β 4898/1-11-2018

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ

Άρθρο 5

ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

  1. Πρόληψη και προαγωγή Υγείας Με σκοπό την έγκαιρη διάγνωση και τη λήψη μέτρων για την πρόληψη της εκδήλωσης ή την αποτροπή της εμφάνισης νοσηρών καταστάσεων, παρέχονται στα πλαίσια της προληπτικής ιατρικής, χωρίς συμμετοχή του δικαιούχου, τα εξής:

………………………….

γ) Για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, μαστογραφία κάθε δύο(2) χρόνια σε γυναίκες ηλικίας από σαράντα (40) έως πενήντα (50) ετών, και κάθε χρόνο σε γυναίκες ηλικίας άνω των πενήντα (50) ετών ή σε γυναίκες άνω των τριάντα πέντε (35) ετών, εφόσον οι τελευταίες ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Για την τελευταία περίπτωση απαιτείται παραπομπή ειδικού γιατρού

δ) Για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, τεστ PAP κάθε χρόνο σε όλες τις γυναίκες από την έναρξη της σεξουαλικά ενεργούς ζωής, ή ανίχνευση υψηλού κινδύνου τύπων HPV-DNA test, κάθε πέντε (5) χρόνια από την ηλικία των είκοσι ενός (21) ετών μέχρι την ηλικία των εξήντα (60) ετών.

ε) Για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη, έλεγχος προστατικού αντιγόνου (PSA) κάθε δύο (2) χρόνια σε άνδρες άνω των πενήντα (50) ετών και κάθε χρόνο σε άνδρες ηλικίας άνω των εξήντα (60) και ως ογδόντα (80) ετών.

ζ) Για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου, μικροσκοπική εξέταση ανίχνευσης αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα κάθε δύο (2) χρόνια σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας πενήντα (50) έως εβδομήντα (70) ετών, και κολονοσκόπηση κάθε πέντε (5) έτη σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας πενήντα (50) ετών και άνω ή κάθε έτος σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας σαράντα (40) ετών και άνω, εφόσον ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Στην τελευταία περίπτωση απαιτείται παραπομπή ειδικού ιατρού.

…………………………………