Μνημείο υποτέλειας στους κλινικάρχες

Το υπουργείο Υγείας ήρθε σε συμφωνία με τις ιδιωτικές κλινικές, ώστε να παραχωρήσουν 300 κλίνες για νοσηλεία περιστατικών covid-19.

Το έγγραφο του υπουργείου, το οποίο δίνει οδηγίες για τη διακομιδή περιστατικών από Νοσοκομεία προς ιδιωτικά Νοσηλευτήρια, αποτελεί μνημείο υποτέλειας του κράτους απέναντι στους κλινικάρχες (κλικ εδώ).

Εν ολίγοις, ως κριτήριο διακομιδής ορίζεται η κατάσταση του ασθενούς, η οποία πρέπει να περιλαμβάνει ελαφρά (ει δυνατόν και καθόλου) συμπτώματα!

Επίσης, δεν πρέπει ο ασθενής που θα διακομιστεί σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο να χρειάζεται συνδρομή άλλης ειδικότητας.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί το υπουργείο ήρθε σε συμφωνία με τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών και δεν ήρθε σε συμφωνία με την Ένωση Ξενοδόχων ή με την πλατφόρμα AirBNB;

Τα ίδια πράγματα θα ζητούσε κι απ’ αυτούς, αλλά η συμφωνία θα έβγαινε φτηνότερη.

 

Η κυβέρνηση έδειξε τις προθέσεις της ήδη από τον περσινό Νοέμβρη, όταν έκανε στη Θεσσαλονίκη την πρώτη απόπειρα να αξιοποιήσει τον ιδιωτικό τομέα.

Εν γνώση της επίταξε τότε μια ιδιωτική κλινική, η οποία δεν διέθετε στοιχειώδεις υποδομές, με αποτέλεσμα να μη χρησιμοποιήσει ούτε ένα νοσηλευτικό κρεβάτι της. Πουλούσε φούμαρα στους Θεσσαλονικείς που αποδεκατίζονταν από το δεύτερο κύμα, δείχνοντας τάχα πυγμή στους κλινικάρχες.

Το ίδιο πράττει και τώρα, επιτρέποντας στους κλινικάρχες να θησαυρίζουν, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τις αλυσίδες ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων που διενεργούν τα διαγνωστικά τεστ σε διπλάσια τιμή από την Κύπρο, χρησιμοποιώντας ίδια ακριβώς υλικά και υποδομές.

Είναι πασιφανές πως η κυβέρνηση ζει με την προσμονή να λήξει η πανδημία, ώστε να δώσει το φιλέτο στον ιδιωτικό τομέα, αφήνοντας για το ΕΣΥ το τομάρι..