Μνημόσυνο για τα 360 ευρώ

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ

Πόλεμος μεταξύ κυβέρνησης και Βρυξελλών ξέσπασε για τα 360 ευρώ της βασικής (κρατικής) σύνταξης και τα ποσοστά αναπλήρωσης, με αποτέλεσμα να βρίσκονται στον «αέρα» το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και, κυρίως, οι ασφαλισμένοι. 

 Ουσιαστικά αυτή η αντιπαράθεση των τελευταίων ημερών ανατρέχει στις δεσμευτικές προβλέψεις του Μνημονίου ως προς τον χρόνο καταβολής της βασικής σύνταξης, εάν θα καταβάλλεται με τη συνταξιοδότηση του ασφαλισμένου ή στο 65ο έτος όπως προβλέπει το Μνημόνιο (κατά το αγγλικό πρότυπο του συστήματος Beveridge). Και έχει προκαλέσει αναστάτωση στους ασφαλισμένους, οι οποίοι βλέπουν καθημερινά να ξηλώνεται όλο το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και να καταστρέφονται οι συνταξιοδοτικές προσδοκίες.

Η όλη διαπάλη έχει στο επίκεντρό της το γεγονός ότι χωρίς τη βασική σύνταξη ένας ασφαλισμένος μετά από 40 έτη εργασίας θα συνταξιοδοτείται στο 60ό έτος, αλλά θα παίρνει ως σύνταξη το 51% ή 53% των συντάξιμων αποδοχών (αναλόγως του μισθού). Και αυτό το ποσοστό θα αυξάνει στο 63% (από 70% για 35 έτη σήμερα) μετά από 5 χρόνια, στο 65ο έτος της ηλικίας, με την καταβολή των 360 ευρώ.

«Οσα χρειάζεται θα διασαφηνιστούν»

Το θέμα αυτό, όπως και το ποσοστό αναπλήρωσης (1,2% τον χρόνο σε μέσα επίπεδα με βάση το Μνημόνιο, αλλά και το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας), αποτέλεσε το αντικείμενο ευρείας κυβερνητικής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Θ. Πάγκαλο με τη συμμετοχή των κ. Λοβέρδου, Παμπούκη, Παπακωνσταντίνου, Ρέππα, Κουτρουμάνη, Σαχινίδη και Αθανασάκη. Αποφασίστηκε, όπως είναι φυσικό, ότι το Μνημόνιο θα τηρηθεί και «όσα χρειάζεται να διασαφηνιστούν θα συζητηθούν» με την τρόικα.

Η αναπλήρωση πέφτει στο 51-53%

Μετά τη συνάντηση στο Μαξίμου ακολούθησε σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας, αλλά τα πάντα παραπέμπονται στις απαντήσεις των Βρυξελλών και στην πολυπόθητη απαντητική επιστολή του αρμόδιου για τα οικονομικά επιτρόπου Ολι Ρεν, στις αναφορές Λοβέρδου και κυρίως, στο εάν στο ποσοστό αναπλήρωσης (1,2% τον χρόνο σε μέσα επίπεδα) της ανταποδοτικής σύνταξης θα περιλαμβάνεται και η βασική σύνταξη (κρατική συμμετοχή στο σύστημα). Σε μια τέτοια περίπτωση το ποσοστό της σύνταξης πέφτει στο 51-53% χωρίς να υπάρχει βελτίωση ούτε στο 65ο έτος. «Ενα τέτοιο σχέδιο δεν περνάει από τη Βουλή», εξέφρασε τους φόβους του (σ.σ. και για κοινωνική αναταραχή) κυβερνητικός παράγων.

Αν οι επιτηρητές επιμείνουν στην καταβολή της βασικής σύνταξης στο 65ο έτος, «θα πρέπει να δούμε τα ποσοστά αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης», ανέφερε αρμόδιος κυβερνητικός παράγων. Ομως, και σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση θα ξεφύγει και πάλι από την πρόβλεψη του Μνημονίου για το ποσοστό αναπλήρωσης (1,2%), ακόμη και με τη βασική, κάτι που δεν αναμένεται να γίνει αποδεκτό από την τρόικα. Δηλαδή κάθε απόπειρα μετακίνησης του Ασφαλιστικού από τον σκληρό, και κυρίως κοινωνικά άδικο, κορσέ του Μνημονίου προσκρούει στους επιτηρητές και το υπουργείο Οικονομικών. Με τον κ. Παπακωνσταντίνου πάντως να δηλώνει αισιόδοξος για την τελική έκβαση.

Κοντολογίς το Μνημόνιο προβλέπει: όλες οι συντάξεις στο 60ό έτος (ακόμη και οι μητέρες και τα βαρέα), έστω και με 40 έτη ασφάλισης και η βασική στο 65ο με οικονομικά κριτήρια. Επιπροσθέτως η τρόικα επιχείρησε, εκτός Μνημονίου, να κατεβάσει και τις επικουρικές συντάξεις στο 12% (πάνω από 20% σήμερα) και να κόψει τις συντάξεις χηρείας.

Το υπουργείο Εργασίας, επιπλέον, έβαλε τη βασική σύνταξη με την έξοδο από την εργασία (και τώρα θα αναγκαστεί να υποχωρήσει λόγω των αφόρητων πιέσεων από την τρόικα), δεν προέβλεψε πέναλτι πρόωρης εξόδου προ του 65ου και εξαίρεσε από τις δρακόντειες διατάξεις όσους ασφαλίστηκαν προ του 1983.

Τώρα, μετά και τη χθεσινή σύσκεψη, όλα αλλάζουν ως ακολούθως:

* Πλήρη σύνταξη στο 65ο ακόμη και με 40 έτη ασφάλισης.

* Αναναπροσαρμογή των ορίων ηλικίας από 1/1/2011, έτσι ώστε κανείς να μη συνταξιοδοτείται πριν από το 60ό και ολοκλήρωση της προσαρμογής το 2015.

* Νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης (1,2% τον χρόνο) από το 2015 (υπολογισμός με βάση τις αποδοχές της τελευταίας 10ετίας).

* Αναθεώρηση των βαρέων και αύξηση του ορίου στο 60ό (από 55ο σήμερα και 57ο το 2016 που προέβλεπε ο νόμος 3655/08-Πετραλιά).

* Βασική σύνταξη στο 65ο.

* Πλασματικός χρόνος (θητεία και τοκετός) για συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης (αλλά έξοδος μετά το 60ό και με πέναλτι για έξοδο πριν από το 65ο). *