Μοιραία για 24χρονη η επέμβαση στο ρινικό διάφραγμα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Φωτεινή Στεφανοπούλου
ΜΟΙΡΑΙΑ αποδείχθηκε για 24χρονη μια απλή διορθωτική επέμβαση στο διάφραγμα της μύτης. Κατά τη διάρκεια της εγχείρησης στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης η κοπέλα παρουσίασε επιπλοκές, είτε λόγω αλλεργικού σοκ είτε λόγω κακής οξυγόνωσης που προήλθε από βλάβη του αναισθησιολογικού μηχανήματος, με αποτέλεσμα να νεκρωθεί ο εγκέφαλός της και να χάσει τη μάχη με τον θάνατο λίγες ημέρες αργότερα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Η κοπέλα εισήχθη στην Ωτορινολαρυγγολογική Κλινική στις 29 Αυγούστου για χειρουργική επέμβαση σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του νοσοκομείου, κατά τη διάρκεια του χειρουργείου παρουσίασε σοβαρές επιπλοκές, έντονη βραδυκαρδία και υποδόριο εμφύσημα. Η εγχείρηση διεκόπη και αφού η ασθενής σταθεροποιήθηκε αιμοδυναμικά, μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ. Ωστόσο, το πρωί της επομένης η κατάστασή της επιδεινώθηκε λόγω εγκεφαλικού οιδήματος και παρέμεινε κρίσιμη έως τις 4 Σεπτεμβρίου, όταν παρά τις προσπάθειες των γιατρών της ΜΕΘ κατέληξε.

Η ιατροδικαστική εξέταση

Ωστόσο, τα στοιχεία της ιατροδικαστικής εξέτασης διαψεύδουν την ανακοίνωση του νοσοκομείου, καθώς όπως δείχνουν η εγχείρηση δεν άρχισε καν, ενώ η άτυχη κοπέλα ήταν ήδη εγκεφαλικά νεκρή όταν μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ. «Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, ο θάνατος προήλθε από οξύ πνευμονικό οίδημα έπειτα από εγκεφαλικό θάνατο. Δεν μπορούμε όμως να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα, καθώς ο θάνατος δεν ήταν άμεσος. Μεσολάβησε μεγάλο διάστημα παραμονής στη ΜΕΘ, όπου άρχισαν να πέφτουν οι λειτουργίες των ζωτικών οργάνων. Το βέβαιο είναι ότι δεν πρόλαβε να κάνει την εγχείρηση και ήταν ήδη σε βαριά κατάσταση όταν μπήκε στην Εντατική» είπε στα «ΝΕΑ» ο ιατροδικαστής Σαμουήλ Ντούγκου Τζάου. Φως στην υπόθεση αναμένεται να ρίξουν οι ιστολογικές εξετάσεις, που θα καταδείξουν εάν η 24χρονη ήταν αλλεργική σε κάποιο φάρμακο που της χορηγήθηκε ή δεν οξυγονώθηκε σωστά κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.
Σύμφωνα με εργαζομένους στο νοσοκομείο, το θλιβερό περιστατικό οφείλεται στο ότι δεν λειτούργησε σωστά το αναισθησιολογικό μηχάνημα, κάτι που δεν έγινε αντιληπτό από τους γιατρούς. Ως αποτέλεσμα η ασθενής δεν έπαιρνε οξυγόνο και νεκρώθηκε ο εγκέφαλός της. Πάντως, ο διευθυντής της Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας- Θράκης Βασίλης Δελής ανέφερε ότι στο μηχάνημα είχε γίνει συντήρηση τον Μάρτιο.