Μονάδα μεταμόσχευσης πνευμόνων στο Ωνάσειο

Πεννυ Μπουλουτζα

Το δύσκολο εγχείρημα της μεταμόσχευσης πνευμόνων έχει ξεκινήσει εδώ και λίγους μήνες στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, σε μία προσπάθεια να καλυφθεί το κενό που υπάρχει στον συγκεκριμένο τομέα στη χώρα μας. Η πρώτη επιτυχής μεταμόσχευση πνεύμονα στο Ωνάσειο πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στον 66χρονο Ιωάννη Ταράτσα, ο οποίος παρά τις αρχικές δυσκολίες έχει ήδη λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο και ζει φυσιολογικά χωρίς τη χρήση φιάλης οξυγόνου. Αυτή τη στιγμή άλλοι δύο ασθενείς με σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια αναμένουν το κατάλληλο μόσχευμα πνεύμονα και οι υπεύθυνοι του προγράμματος απευθύνουν έκκληση για τη δωρεά οργάνων, κάνοντας λόγο για μία «ανησυχητική» μείωση του αριθμού των δοτών που έχουν δηλωθεί από τις αρχές του τρέχοντος έτους.

Οπως επισήμαναν χθες ο διευθυντής του Α΄ Καρδιοχειρουργικού Τμήματος και της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου κ. Πέτρος Αλιβιζάτος και ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος και υπεύθυνος του προγράμματος Μεταμοσχεύσεων Πνευμόνων κ. Ιωάννης Κριαράς, οι μεταμοσχεύσεις πνεύμονα αποτελούν δύσκολο εγχείρημα καθώς δεν βρίσκονται εύκολα τα πνευμονικά μοσχεύματα. Οπως εξήγησαν, ο πνεύμονας είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο όργανο καθώς «επικοινωνεί» με το εξωτερικό περιβάλλον, σε αντίθεση με την καρδιά. Μάλιστα η αναλογία των μοσχευμάτων καρδιάς και πνευμόνων είναι 4:1. Επίσης, το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, δεν αποτελεί νοσοκομείο παραπομπής ασθενών με πνευμονικά προβλήματα, ωστόσο, όπως επισήμανε ο κ. Κριαράς «απευθυνόμαστε στους συναδέλφους μας πνευμονολόγους που χειρίζονται ασθενείς με αναπνευστική ανεπάρκεια να επικοινωνούν μαζί μας για τις δυνατότητες μεταμόσχευσης των αρρώστων». Εκτιμάται ότι στην Ελλάδα περίπου 50 ασθενείς χρήζουν μεταμόσχευσης πνευμόνων σε ετήσια βάση και όπως τονίσθηκε από τους ομιλητές η παρουσίαση του προγράμματος έχει στόχο να ενθαρρύνει πιθανούς υποψήφιους να αναζητήσουν λύση στο πρόβλημά τους στο Ωνάσειο.

Στη συνέντευξη Τύπου παρέστη και ο κ. Ιωάννης Ταράτσας, ο πρώτος ασθενής που υπεβλήθη σε μεταμόσχευση πνευμόνων στο Ωνάσειο. Ο κ. Ταράτσας, έπασχε από αναπνευστική ανεπάρκεια ως εξέλιξη Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας. Η νόσος είχε εκδηλωθεί πριν από μία δεκαετία και τα τελευταία χρόνια ζούσε με τη βοήθεια φιάλης οξυγόνου. Οπως είπε «είμαι κινητικός άνθρωπος και ήθελα ακόμα να προσφέρω. Ομως όπου κι αν πήγαινα, ό,τι κι αν έκανα, ακόμα και όταν κοιμόμουν, έπρεπε να έχω τη φιάλη οξυγόνου. Χαίρομαι που πέρασαν όλα αυτά».