Μονάδες απεξάρτησης του ΟΚΑΝΑ σε νοσοκομεία του ΕΣΥ

Ο υπουργός Υγείας εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα απορροφήσουν τους χρήστες τοξικών ουσιών που παραμένουν σε αναμονή

ΕΛΕΝΑ ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ

Δεκαεπτά νέες μονάδες του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) θα λειτουργήσουν μέσα στο προσεχές εξάμηνο σε νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας. Από αυτές τέσσερις θα λειτουργήσουν στην Αττική, όπου παρατηρείται η μεγαλύτερη λίστα αναμονής για απεξάρτηση (3.530 άτομα) στα νοσοκομεία «Ελπίς», ΚΑΤ, Κέντρο Υγείας Περιστερίου και πιθανότατα Κρατικό Νίκαιας (αναμένεται η σχετική απάντηση από τη διοίκηση), και δύο στη Θεσσαλονίκη (876 άτομα στη λίστα αναμονής). Οι υπόλοιπες μονάδες θα λειτουργήσουν σε Κομοτηνή, Δράμα, Σέρρες, Βέροια, Καστοριά, Κοζάνη, Ιωάννινα, Μυτιλήνη, Τρίπολη, Καλαμάτα και Ρέθυμνο. Μέσα στους επόμενους δύο μήνες οι γιατροί του ΟΚΑΝΑ θα μπορούν να συνταγογραφούν τις ουσίες (μεθαδόνη) που χορηγούνται στα συγκεκριμένα προγράμματα για την απεξάρτηση των χρηστών τοξικών ουσιών.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν χθες στη δημοσιότητα ο υπουργός Υγείας κ. Α.Λοβέρδος, ο υφυπουργός κ. Μ.Τιμοσίδης και η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κυρία Μένη Μαλλιώρη , η λίστα αναμονής στα προγράμματα χορήγησης υποκαταστάτων έχει φτάσει τα 5.232 άτομα. Ο υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι νέες μονάδες θα απορροφήσουν τους χρήστες που παραμένουν σε αναμονή. «Το πρόβλημα της κοινωνικής όχλησηςπου προκαλείται από τους τοξικοεξαρτημένουςείναι απόρροια της μεγάλης λίστας αναμονής.Δημιουργείται,δηλαδή,όχι από τους ενταγμένουςαλλά από τους μη ενταγμένους στο πρόγραμμα,σε βαθμό που να υπάρχει πλέον η εκτίμηση ότι δημιουργείται “λίστα της πιάτσας”» προσέθεσε η κυρία Μαλλιώρη.

Σύμφωνα με έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη που συντάχθηκε έπειτα από τη διερεύνηση των αναφορών και καταγγελιών των κατοίκων της περιοχής αλλά και τη διενέργεια αυτοψιών στο ιστορικό κέντρο, η υποβάθμισή του οφείλεται στην ανεπαρκή και πλημμελή παρέμβαση του κράτους και συγκεκριμένα των υπηρεσιών υγείας και ασφάλειας. Από έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το προσωπικό της ομάδας «Streetwork» του ΟΚΑΝΑ τον Σεπτέμβριο του 2010 σε 11 σημεία του κέντρου της πόλης όπου συγκεντρώνονται χρήστες τοξικών ουσιών, προκύπτει ότι το 85% των χρηστών σε σύνολο 275 ατόμων δεν έχει ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα. Ο πληθυσμός που προσέρχεται στα προγράμματα του ΟΚΑΝΑ έχει τουλάχιστον μία αποτυχημένη προσπάθεια απεξάρτησης στο ενεργητικό του και είναι άνω των 35 ετών.

Σαν μανιτάρια τα ιδιωτικά
Σαν «μανιτάρια» ξεφυτρώνουν οι ιδιωτικές κλινικές όπου εφαρμόζονται προγράμματα απεξάρτησης. Οι κλινικές αυτές όμως- όπως τονίστηκε χθες από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας- δεν έχουν άδεια για την εφαρμογή προγραμμάτων απεξάρτησης. Ο ΟΚΑΝΑ έχει ζητήσει την καταγραφή των κλινικών προκειμένου να ελεγχθούν οι μέθοδοι απεξάρτησης που εφαρμόζονται.