Μονάδες εντατικής θεραπείας: Αλλες με ράντζα κι άλλες κλειστές

«Πονοκέφαλο» αποτελεί η αναζήτηση κρεβατιού σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ακόμη και εν μέσω καλοκαιριού. Αλλες ΜΕΘ έχουν βάλει λουκέτο, άλλες υπολειτουργούν εξαιτίας ελλείψεων και σε ορισμένες επιστρατεύονται ράντζα για να νοσηλευτούν άρρωστοι!

Οι ανάγκες παραμένουν αυξημένες, ωστόσο εργασίες συντήρησης και ελλείψεις σε προσωπικό καθιστούν την κατάσταση τραγική στη Θεσσαλονίκη. Στο Ιπποκράτειο -με 7 από τις 10 κλίνες σε λειτουργία- βγάζουν ράντζα, όπως και στον «Αγιο Δημήτριο», ενώ σε «Γ. Γεννηματά» και «Αγιο Παύλο» οι μονάδες βρέθηκαν εκτός για αρκετές ημέρες λόγω εργασιών.

Αχρηστεύονται κρεβάτια

Στα τεράστια προβλήματα των ΜΕΘ -εξαιτίας της υποστελέχωσης αλλά και του μικρού αριθμού κλινών- έρχεται να προστεθεί η αχρήστευση κρεβατιών εξαιτίας εργασιών ή ελλείψεων. Ενώ η πληρότητα στις ΜΕΘ αγγίζει ή ξεπερνά το 100%, στο «Γ. Γεννηματάς» δυσκολεύονται να βγάλουν προγράμματα εφημεριών εξαιτίας λιγοστού προσωπικού. Στη ΜΕΘ μπήκε λουκέτο από τις 27 Ιουνίου λόγω εκτέλεσης εργασιών για κεντρικό κλιματισμό, δημιουργία θαλάμου απομόνωσης και επέκταση της μονάδας. «Οι εργασίες ολοκληρώνονται σήμερα. Θα ακολουθήσει απολύμανση και η μονάδα υπολογίζεται να λειτουργήσει το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα. Δεν επαρκεί το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. Αντί για πέντε γιατρούς υπάρχουν μόλις δύο για οκτώ κρεβάτια», σχολιάζει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Γ. Γεννηματάς», Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλίδης.

Στον «Αγιο Παύλο», η ΜΕΘ -που είχε κλείσει για εξωτερικούς ασθενείς μέσα στον Ιούνιο- παρέμεινε κλειστή από τις 17 Ιουλίου και αναμένεται να επαναλειτουργήσει από σήμερα. «Ο λόγος ήταν η έλλειψη γιατρών, που έδωσε την ευκαιρία να γίνουν και εργασίες, όπως βάψιμο. Το νοσηλευτικό προσωπικό επαρκεί, αλλά περιμένουμε να καλυφτεί μια θέση γιατρού και να έρθουν επικουρικοί. Μείναμε με δυο γιατρούς για έξι κρεβάτια», ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Δημήτρης Βαλαρούτσος.

Εντός του Αυγούστου και για μια εβδομάδα θα τεθούν εκτός λειτουργίας και ορισμένες κλίνες στο «Παπαγεωργίου» για απολύμανση των χώρων. Οπως τονίζει ο Γαβριήλ Ταχτατζόγλου, νοσηλευτής στη ΜΕΘ και μέλος του Σωματείου Εργαζομένων, «η μονάδα είναι σχεδιασμένη για 20 κρεβάτια, αλλά χρησιμοποιούνται τα 14, επειδή δεν υπάρχει προσωπικό. Οταν κλείσουμε για απολύμανση, τα κρεβάτια θα μειωθούν σε 10».

Ράντζα για να σωθούν ζωές…

«Αναγκαίο κακό» αποτελεί η χρήση ράντζων, που συχνά αποτελούν την τελευταία λύση για να σωθούν ζωές. «Κρατάμε με… νύχια και με δόντια σε λειτουργία τα 7 από τα 10 κρεβάτια, γιατί τα χρειάζονται οι άρρωστοι. Το καλοκαίρι έχουμε πολλά τροχαία και αναγκαζόμαστε να βάζουμε ράντζα, αφού τα κρεβάτια δεν μπορούν να αυξηθούν εξαιτίας της αποχώρησης προσωπικού», τόνισε η διευθύντρια στη ΜΕΘ Ιπποκρατείου, Nικολέττα Γερογιάννη.

Και στη ΜΕΘ «Αγίου Δημητρίου», όπου πραγματοποιήθηκαν επισκευές στα τέλη Ιουνίου, συχνά επιστρατεύονται ράντζα. «Λειτουργούμε στο… 115%, οπότε βάζουμε και ένα ράντζο, αφού τα 6 κρεβάτια δεν επαρκούν. Εχουμε χώρο για άλλα 4, αλλά δε μας τα διαθέτουν αν και το ζητάμε εδώ και μια δεκαετία. Το νοσηλευτικό προσωπικό θα έπρεπε να φτάνει τα 25 άτομα, αλλά υπηρετούν μόνο 13», σύμφωνα με το διευθυντή ΜΕΘ, Αλέξανδρο Λιόλιο.

Στο ΑΧΕΠΑ, σύμφωνα με εργαζομένους και διοίκηση, τα 26 κρεβάτια ΜΕΘ δεν επαρκούν και είναι ανάγκη να αυξηθεί τόσο ο αριθμός κλινών όσο και του προσωπικού, ενώ και στο «Γ. Παπανικολάου» καταγράφονται ελλείψεις.