Μόνιμο ή επικουρικό νοσηλευτικό προσωπικό για τη ΜΕΘ του νοσοκομείου Ζακύνθου – Μία πολύ δύσκολη υπόθεση


Του Βασίλη Βενιζέλου

Είναι βέβαιο ότι αναρωτιούνται ακόμη και οι καλοπροαίρετοι από τους παρατηρητές των θεμάτων της Υγείας ποιος είναι ο λόγος για τον οποίον η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) απέφυγε χαρακτηριστικά να «καταγγείλει» τις προηγούμενες ημέρες ότι η πλήρως εξοπλισμένη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου Ζακύνθου παραμένει κλειστή, λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού. Γιατί;


Απεναντίας, η ΠΟΕΔΗΝ κατήγγειλε ότι ένας βαριά ασθενής, ηλικιωμένος, κατέληξε στην παθολογική κλινική του νοσοκομείου Ζακύνθου, επειδή δεν έβρισκε, για… δέκα ημέρες, κλίνη σε ΜΕΘ όλης της χώρας. Προσέξτε: Σε ΜΕΘ όλης της χώρας…


Ο λόγος είναι πολύ απλός: Είναι ίσως η πιο δύσκολη αποστολή για το ΕΣΥ της χώρας μας να επιχειρήσει κανείς να στελεχώσει ΜΕΘ νοσοκομείου σε νησί, ιδιαιτέρως σε νοσηλευτικό προσωπικό.


Χαρακτηριστικό είναι ότι πριν από λίγα χρόνια είχαν προκηρυχθεί επτά θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού για τη ΜΕΘ του νοσοκομείου Ζακύνθου, αλλά, φευ, προσήλθαν μόλις… 2, και μάλιστα δύο χωρίς εξειδίκευση στη νοσηλευτική ΜΕΘ.


Έτσι, οι τρεις εντατικολόγοι, δύο χειρουργοί και ένας παθολόγος, του νοσοκομείου Ζακύνθου δεν κατέστη μέχρι σήμερα δυνατόν να απασχοληθούν στην ΜΕΘ του ιδρύματος.


Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι ΜΕΘ σε νησιά της χώρας μας λειτουργούν σήμερα μόνον στα νοσοκομεία Μυτιλήνης, Ρόδου και Κέρκυρας, ενώ στο προσεχές χρονικό διάστημα αναμένεται να λειτουργήσει επίσης μονάδα αυξημένης φροντίδας (ΜΑΦ) στο νοσοκομείου Σύρου.


Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του healthview.gr, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένεται εντός του αμέσως προσεχούς χρονικού διαστήματος να επιχειρήσει εκ νέου να στελεχώσει τη ΜΕΘ του νοσοκομείου Ζακύνθου με μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό και, εάν αυτή προσπάθεια αποβεί και πάλι άκαρπη, θα προχωρήσει άμεσα στη στελέχωση της εν λόγω ΜΕΘ με επικουρικό νοσηλευτικό προσωπικό.


Η ελπίδα όλων μας είναι, τότε, η ΠΟΕΔΗΝ να μην καταγγείλει πάλι τις… «ελαστικές» σχέσεις εργασίας στο ΕΣΥ, αλλά να υποβοηθήσει με τους δικούς της τρόπους της προσπάθεια για πλήρη στελέχωση της ΜΕΘ του νοσοκομείου Ζακύνθου.


Η υπόθεση αυτή αφορά άμεσα και καίρια ανθρώπινες ζωές! Δεν χωρούν συνδικαλιστικά… ζεϊμπέκικα!