«Μόνιμο ζωνάρι στους μισθούς»

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Του ΚΩΣΤΑ ΜΟΣΧΟΝΑ

 Και η λιτότητα θέλει τον Γερμανό της

Με την πίεση της Γερμανίας, η Ελλάδα καλείται στο σημερινό – αυριανό Ecofin να πάρει σκληρά οικονομικά μέτρα για το έλλειμμα τώρα, και μάλιστα ανεξάρτητα από τις οικονομικές συνθήκες που θα επικρατήσουν μέσα στο 2009. Ακόμη δηλαδή και αν η οικονομική κρίση βαθύνει και ο κόσμος της εργασίας δοκιμαστεί σκληρά, η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στη μείωση του ελλείμματος και να αδιαφορήσει για τους ανέργους και τους αδυνάτους. Από σήμερα, η Ελλάδα μπαίνει σε κοινοτική επιτήρηση, με απόφαση του Ecofin που θα επικυρώνει τη σχετική γνωμοδότηση της Κομισιόν. Σκληρή περικοπή κρατικών δαπανών, αυξήσεις μισθών στους δημοσίους υπαλλήλους κοντά στον πληθωρισμό (τον Φεβρουάριο διαμορφώνεται στο 1,7%-1,8%, άρα οι αυξήσεις θα κυμανθούν γύρω στο 2%), βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, έλεγχος των μισθών από ένα μόνο κέντρο πληρωμών είναι μερικές από τις «υποχρεώσεις» που απορρέουν από τις «συστάσεις» της Κομισιόν. Η οποία δεν παρέλειψε να ζητήσει ειδικά από την Ελλάδα και «εκσυγχρονισμό της εργατικής νομοθεσίας» στο πλαίσιο της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, που προωθεί η Κομισιόν.

  Οι Βρυξέλλες δείχνουν αυτή τη φορά αποφασισμένες να πιέσουν έντονα την Αθήνα για τη λήψη αυστηρών μέτρων εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχουν ελαφρυντικά για την επιδείνωση της κατάστασης και φοβούμενες ότι μια ελαστική στάση θα θεωρηθεί από την κυβέρνηση νέο συγχωροχάρτι για τα παραπατήματά της.

Το κλίμα αυτό επικρατεί στα κοινοτικά όργανα -απόδειξη η σκλήρυνση των θέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών-μελών για την ελληνική οικονομία- εν όψει της αυριανής συνόδου των υπουργών Οικονομίας (Ecofin).

Την περασμένη εβδομάδα συζήτησαν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας η Κομισιόν και η Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή της Ε.Ε., που αποτελείται από εμπειρογνώμονες των 27 και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στην κοινή αυτή διαβούλευση, που προβλέπεται από την κοινοτική συνθήκη, εξετάστηκε το πλαίσιο των συστάσεων προς την ελληνική κυβέρνηση που έχει υιοθετήσει η Κομισιόν με βάση το άρθρο 104.3 (διαπίστωση υπερβολικού ελλείμματος) και θα βρεθεί αύριο στο τραπέζι του Ecofin.

Στο πλαίσιο αυτό των συστάσεων, η Κομισιόν χρησιμοποιεί αρκετά σκληρή γλώσσα και καλεί την Ελλάδα:

* Να ενισχύσει ουσιαστικά την πορεία δημοσιονομικής εξυγίανσης ήδη το 2009, ιδίως εάν οι οικονομικές συνθήκες αποδειχθούν καλύτερες από τις αναμενόμενες, με τη λήψη σαφώς καθορισμένων μόνιμων μέτρων για την περιστολή των τρεχουσών δαπανών, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η άσκηση συνετής μισθολογικής πολιτικής στον δημόσιο τομέα, συμβάλλοντας έτσι στην αναγκαία μείωση του δημόσιου χρέους.

* Να εξασφαλίσει ότι τα μέτρα δημοσιονομικής σταθεροποίησης συνδέονται με τη βελτίωση της ποιότητας των δημόσιων οικονομικών, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου προγράμματος μεταρρυθμίσεων, λαμβάνοντας υπόψη την απαιτούμενη αναπροσαρμογή της οικονομίας, με σκοπό την ανάκτηση των απωλειών ανταγωνιστικότητας και την αντιμετώπιση των υφιστάμενων εξωτερικών ανισορροπιών.

* Να εφαρμόσει με ταχύ ρυθμό τις πολιτικές μεταρρύθμισης των φορολογικών υπηρεσιών και να βελτιώσει τον τρόπο λειτουργίας των δημοσιονομικών διαδικασιών με τη χάραξη δημοσιονομικής στρατηγικής με γνώμονα τις πιο μακροπρόθεσμες προοπτικές και τη σύσταση μηχανισμών για την παρακολούθηση, τον έλεγχο και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των πρωτογενών τρεχουσών δαπανών.

* Να βελτιώσει, εν όψει του αυξανόμενου επιπέδου του χρέους και της προδιαγραφόμενης αύξησης των δαπανών λόγω γήρανσης του πληθυσμού, τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών με τη συνέχιση των τρεχουσών μεταρρυθμίσεων στα συστήματα υγείας και συνταξιοδότησης.

Γερμανική… τροπολογία

Στη συζήτηση, όμως, επί του αυστηρού αυτού πλαισίου συστάσεων, ορισμένοι εταίροι ζήτησαν τροποποιήσεις που το καθιστούν ακόμη πιο σκληρό για την Ελλάδα. Ετσι, η Γερμανία ζήτησε και έγινε αποδεκτό να φύγει από την παράγραφο 1 η φράση «ιδίως εάν οι οικονομικές συνθήκες αποδειχθούν καλύτερες από τις αναμενόμενες…». Η κυβέρνηση, λοιπόν, δεν θα μπορεί να «παίξει» με τις οικονομικές συνθήκες για τη λήψη μόνιμων μέτρων από το 2009. Επίσης, η αρχή της παραγράφου 3 διαμορφώθηκε ως εξής: «Να εφαρμόσει με ταχύ ρυθμό τις πολιτικές μεταρρύθμισης των φορολογικών υπηρεσιών και να βελτιώσει (περαιτέρω) τον τρόπο λειτουργίας των δημοσιονομικών διαδικασιών με τη χάραξη δημοσιονομικής στρατηγικής». Η λέξη «περαιτέρω» προστέθηκε για άσκηση μεγαλύτερης πίεσης…

Το πλαίσιο αυτό των συστάσεων θα υιοθετηθεί χωρίς συζήτηση από το Ecofin (σημείο Α). Τη σκυτάλη θα αναλάβει στη συνέχεια η Επιτροπή, η οποία θα υποβάλει στις 25 Μαρτίου συγκεκριμένες συστάσεις με χρονοδιάγραμμα. Και έπεται συνέχεια… *