Μονίμως νοσεί ο αγγειογράφος

ΛΑΪΚΟ» ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

 

 

«Λουκέτο» μπήκε άλλη μια φορά στο αιμοδυναμικό εργαστήριο του «Λαϊκού Νοσοκομείου», αφού ο αγγειογράφος, που εξυπηρετεί ετησίως τουλάχιστον 2.000 ασθενείς, υπέστη, για πολλοστή φορά τα τελευταία δύο χρόνια, σοβαρότατη βλάβη. Το μηχάνημα, με το οποίο πραγματοποιούνται και επεμβατικές διαδικασίες όπως αγγειοπλαστικές και στεφανιογραφίες, έχει τεθεί εκτός λειτουργίας εδώ και 25 μέρες εξαιτίας ενός προβλήματος που παρουσιάσθηκε σε ένα εξάρτημά του.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι το απαρχαιωμένο σύστημα, όταν δεν είναι εκτός λειτουργίας, θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών, καθώς, πολλές φορές, ακόμη και κατά τη διάρκεια επεμβάσεων έχει σταματήσει. Οι γιατροί και εργαζόμενοι τόσο του τμήματος όσο και γενικότερα του νοσοκομείου είναι αγανακτισμένοι, καθώς επανειλημμένα έχουν ζητήσει την αντικατάσταση του αγγειογράφου, χωρίς ωστόσο να εισακουστούν.

*«Το μηχάνημα χαλάει συνέχεια. Και λίγο πριν από την επέμβαση, αλλά ακόμη και κατά τη διάρκεια επεμβάσεων. Είναι επικίνδυνο και διακυβεύεται η ζωή των ασθενών. Η διαδικασία αγοράς νέου αγγειογράφου έχει μπλοκαριστεί στο υπουργείο Ανάπτυξης. Από ό,τι φαίνεται, δεν θέλουν να το εκσυγχρονίσουν. Το μηχάνημα υπάρχει εδώ και 20 χρόνια και κάθε ανταλλακτικό το πληρώνουμε 10 φορές πιο ακριβά» λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου των Εργαζομένων στο «Λαϊκό» Αν. Αντωνόπουλος.

*Η… αμέλεια αλλά και η αδιαφορία των υπευθύνων να αντικαταστήσουν τον πεπαλαιωμένο διαγνωστικό εξοπλισμό έχουν ως αποτέλεσμα ο αγγειογράφος να μην μπορεί πλέον να συντηρηθεί. Η υπεύθυνη εταιρεία εδώ και δύο χρόνια είχε ενημερώσει γραπτώς τη διοίκηση του «Λαϊκού Νοσοκομείου» ότι δεν θα είναι σε θέση να ανανεώσει τις συμβάσεις για το σέρβις, καθότι το μηχάνημα είναι τόσο παλιό, που δεν θα βρίσκουν ανταλλακτικά, ενώ επισήμανε την ανάγκη για άμεση απόσυρσή του.

*«Είναι σαφές πως τα διαγνωστικά συστήματα δεν θα διαθέτουν πια εγγύηση λειτουργίας, ενώ και τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα είναι αμφίβολης εγκυρότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Οπως αποδείχθηκε και στην πράξη τα ανταλλακτικά είναι δυσεύρετα. Αλλά και, όταν εντοπίζονται, είναι ιδιαιτέρως ακριβά. Είναι ενδεικτικό ότι το νοσοκομείο πρέπει τώρα να πληρώσει για το εξάρτημα, το οποίο δεν κοστίζει πάνω από 2.000 ευρώ, τουλάχιστον 85.000!

*Ο διαγωνισμός για την αγορά νέου ψηφιακού αγγειογράφου έχει ξεκινήσει, αλλά, με τις ενστάσεις που έχουν υποβληθεί η διαδικασία δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το πέρας ενός τουλάχιστον χρόνου. Για την αγορά νέου ψηφιακού αγγειογράφου εκτιμάται πως θα απαιτηθούν περίπου 1,2 εκατ. ευρώ.