Μόνο από γιατρούς ιδιωτικές μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας

ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

Μόνο σε γιατρούς ή νομικά πρόσωπα που ελέγχονται από γιατρούς θα δίνεται η άδεια λειτουργίας ιδιωτικών μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Η υπουργός Υγείας Μ. Ξενογιαννακοπούλου τόνισε ότι πρόκειται για νομοθετική πρωτοβουλία που βάζει κανόνες και διασφαλίζει ότι πραγματικά η υγεία είναι δημόσιο αγαθό.

Το σχετικό κείμενο εργασίας, βάσει του οποίου θα συνταχθεί προεδρικό διάταγμα για το θέμα, κατατέθηκε χθες από την υπουργό Υγείας στους εκπροσώπους ιατρικών συλλόγων (Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Ιατρικού Συλλόγου Πειραιώς, Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής και της Ελληνικής Εταιρείας Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης).

Η πρόταση έγινε κατά τη διάρκεια χθεσινής συνάντησης με θέμα τις διατάξεις που αφορούν τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών φορέων παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Ακολούθησε συνάντηση, για το ίδιο θέμα, της υπουργού και της υφυπουργού με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας και με την Πανελλήνια Ενωση Ιδιωτικών Φορέων Π.Φ.Υ, ενώ σήμερα η υπουργός και η υφυπουργός Φώφη Γεννηματά συναντώνται για το ίδιο θέμα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

Οπως δήλωσε η υπουργός Υγείας, μετά τη συνάντηση «μία από τις πρώτες πρωτοβουλίες που αναλάβαμε μόλις ήρθαμε στο υπουργείο Υγείας, μετά τις εκλογές, ήταν να ακυρώσουμε ένα απαράδεκτο προεδρικό διάταγμα το οποίο δημοσιεύθηκε από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου, μόλις δύο ημέρες πριν από τις εκλογές, δηλαδή στις 2 Οκτωβρίου. Ενα προεδρικό διάταγμα το οποίο στην πραγματικότητα άνοιγε διάπλατα την πόρτα για την εμπορευματοποίηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας».

«Αυτή η πρωτοβουλία», πρόσθεσε, «εντάσσεται σε μια συνολική προσπάθεια να μπουν κανόνες και μια αποτελεσματική εποπτεία, συνολικά σε όλο το χώρο της υγείας.

Αυτό είναι απαραίτητο και όσον αφορά τη διασφάλιση του χαρακτήρα της υγείας, της ποιότητας παροχής, του τρόπου με τον οποίο απασχολούνται οι γιατροί και οι οδοντίατροι, αλλά επίσης -κι είναι κρίσιμο θέμα- και στη συνολική τάξη που επιχειρούμε αυτή την περίοδο, όσον αφορά τις πιστώσεις και τις δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας μας».

Μεταξύ άλλων στο θεσμικό πλαίσιο για τους φορείς Π.Φ.Υ. προβλέπονται επιστημονικοί υπεύθυνοι και επιστημονικοί διευθυντές των εν λόγω φορέων, οι έχοντες τις ως άνω ιδιότητες πρέπει να ανήκουν στον ιατρικό ή οδοντιατρικό σύλλογο της περιφέρειας που είναι εγκατεστημένος ο φορέας Π.Φ.Υ. και απαγορεύεται να οριστούν επιστημονικοί υπεύθυνοι ή επιστημονικοί διευθυντές ή να παρέχουν υπηρεσίες οιασδήποτε μορφής σε περισσότερους από δύο φορείς Π.Φ.Υ.